Po mišljenjima mnogih Paper Mario je nastavak Super Mario RPG sa SNES-a koja je ujedno bila i poslednja igra na kojoj su saradjivali veoma poznata firma Square i Nintendo. Kao što se po naslovu igre može zaključiti svi likovi izgledaju kao da su napravljeni od papira, dok su nivoi čist 3D. Zašto su odlučili za baš taj vizuelni stil ne znamo, ali u jednu stvar smo sigurani – nisu uopšte pogrešili!

Intro počinje sa pričom o zvezdama i legendarnom zvezdanom štapiću. Visoko na nebu postoji mesto koje se zove Star Heaven, gde počiva Star Rod koji ima moć da ispuni svaku želju. Njega čuvaju sedam Star Spirit-a. I tako prikazivajuci Star Heaven na ekranu se pojavljuje nešto neočekivano – neko izgleda ko da je nalepio sličicu od Kammy Koope (koja neverovatno liči na MagiKoopu iz Super Mario World 2 Yoshi’s Island). Čak i narator se začudio sta Kammy tu radi, a odgovor na pitanje stiže odmah. Da, bio je to Bowser, koji uz pomoc Kammy sada poseduje Star Rod sa kojim će konačno moći da se osveti svom večnom rivalu Mariju. Ubrzo nakon toga pojavljuje se glavni meni gde možete da izaberete između čak četiri save game fajla. Tu možete upisati svoje ime i kreće prvi deo igre, tj. prolog. Inače citava igra nekako podseća na knjigu, sa prologom i kasnije poglavljima.

Kamera zumira na malenu kućicu u kojoj žive Mario i njegov brat Luigi. Baš tada jedan ParaKoopa (kornjača sa krilima) poštar dolazi i donosi poštu. Luigi izlazi uzima pismo i čita ga naglas Mariju. Pismo je ustvari pozivnica od Princeze Peach na njen parti u dvorcu. I tako glavni junak i njegov nerazdvojni brat kreću prema dvorcu koji je prilično blizu njihove kućice. Oboje ulaze u dvorac, Luigi odlučuje da ostane dok vi dobijate kontrolu nad Mariom koji traži princezu. Posle par soba Mario sreće Princezu koja je pomalo umorna od svog dočekivanja gostiju i poziva Marija da ode sa njom na terasu da malo popričaju u miru. Kao što se i očekivalo Bowser i Kammy se iznenada pojavljuju i vreme je da se Mario opet po ko zna koji put obračuna sa Bowserom. Ali pošto Bowser sad poseduje Star Rod mnogo je moćniji od Marija, koji gubi bitku. Bowser ga izbacuje iz princezinog dvorca i posle toga uzdiže zamak visoko u nebo – ovo su izgleda pozajmili od Aladdin-a ;). Bowserov zamak se ustvari sad nalazi tačno ispod princezinog. I tako ostavljamo Bowsera da slavi u svojoj pobedi dok gledamo šta se desilo sa Mariom.

Padajući sa velike visine Mario sleće u šumu, sedam Star Spirita se pojavljuju i koriste svoju moć da okrepe Maria. Govore mu da ode do Shooting Star Summit-a i ubrzo nakon toga nestaju. Maria nalazi Goombaria koja ga je odmah prepoznala i odvela u svoje selo. Mario se budi i sav iznenađen otkriva da se nalazi u nečijoj kuci, tu ulazi Toad koji mu objašnjava šta se desilo i kako su ga našli. Mario mu priča o Star Spiritima ali Toadu se čini da je Mario to sve sanjao.

 

Mario kasnije izlazi iz kućice, upoznaje stanovnike malog sela u kome ustvari žive samo familija Goombas i Toad. Prema izlazu sela Kammy Koopa iznenadno dolazi leteći na svojoj metli, njen instinkt je nije prevario, znala je da je Mario živ i u isto vreme odlučuje da mu zagorča zivot tako što baca magiju – pojavljuju se veliki žuti blokovi koji sprečavaju Maria da izađe iz sela. Nakon par situacija Mario će pronaći čekić za rušenje žutih blokova, steći saveznika Goombaria i krenuti u neverovatnu avanturu spašavanja princeze i oslobađanja Star Spirita.

Mesta koja će posetiti, prijatelji koji će mu se pridružiti, kao i mnogi zadatci koje ćete reštavati su veoma raznovrsni: Kidnapovanje u Shiver Mountain, Boo Mansion Misterija, Ostrvo Yoshija su samo od nekih. Pored Maria imaćete priliku da kontrolišete i Princezu Peach (po pravilu posle svakog završenog chaptera), koja će na svaki mogući način pokušati da pomogne Mariu. Obično njeni nivoi se sastoje od skrivanja od bowserove vojske metalnih koopa u stilu Metal Gear Solid-a, prisluškivanje Bowser-a i čitanje njegovog dnevnika. Tajni prolazi u zamku i mali Star Spirit će joj olakšati posao pošto će prenositi Mariu poruke tj. šta sledeće da očekuje od Bowsera. Battle sistem je veoma dobro urađen – mešavina turn based i real time-a: real time pošto ćete kao Mario morati da više puta u određenom trenutku stisnete dugme, ili kombinaciju dugmadi i direction pada. Kao i u svakom drugom RPG-u Mario ima HP ili health points, FP ili flower points – ovo bi se moglo porediti sa manom, i BP ili Badge points. Mario dobija experience kad ubija neprijatelje u obliku Star Pointsa. 100 Star Poena će značiti Level Up za Maria. Značke će Mario morati da kupi ili će ih naći u malim kovčezima. Pored toga kad god spase Star Spirita moći će koristiti njegovu moć, bilo da isceli sebe, ili da povredi druge. Pored glavne priče ima dosta mini igara koje doprinose replay vrednosti kada se završi glavna priča, kao npr. kvizovi koji su mnogo lakši od onih u Banjo Kazooie/Tooie, onda raznošenje pisama, skupljanje Star Pieces i razmenjivanje za značke, razni recepti koji se mogu skuvati kombinovanjem različitih itema. Predmeti su rasporedjeni u dve kategorije: Key Items i obicni items-i što cini igru još više urednom.

Što se tiče grafike stvarno je super, pomalo podseća na Yoshi’s Island. Jedina mana igre je možda to što je dosta laka, pred svaku vazniju bitku uvek će se naći save game block, Mario kada spava u Toad House-u ne mora ništa da plati itd. Muzika je manje više ok, mada ponekad zna da dosadi. Pored svega toga Paper Mario je definitivno jedna od najboljih igara na Nintendu 64, pogotovo zbog činjenice da RPG igara za N64 ko da uopšte i nema (Sećamo se jedino Ogre Battle 64 i Harvest Moon 64). Šteta sto Nintendo nije izbacio vise role playing igara za N64, jel ipak je to bila jedna od jačih strana SNES-a. Sve u svemu Intelligent Systems je napravio fenomenalnu igru koja će vas držati makar nekih 20 sati i koju preporučujemo svakom – iskusnim igračima, Nintendo fanovima, retro ljubiteljima a i početnicima.

Grafika: 5.0 Iako grafika nije naručito detaljna i na nivou s obzirom na godinu izlaska, sveukupno je veoma zadovoljavajuća- sa prelepim lokacijama, još lepšim likovima i mnoštvom specijalnih efekata koji će vas impresionirati
Zvuk: 4.0 Dok zvuk nije jedan od najboljih u odnosu na ostale Mario igre do tada ne može se reći ni da je loš. Zvučni efekti su posebno dobri a i muzika se prilično lepo slaže sa ambijentom
Kontrole: 4.5 Jedinu primedbu imamo na izvođenje nekih specijalnih napada koji se sastoje od okretanja analoga u krug ili neki drugi pravac – svi znamo koliko je N64 kontroler osetljiv. (Posle četiri sata igranja Mario Party gameped može da se baci u smeće opušteno)
Zabavnost: 5.0 Ovo je jedna od onih igara koje kad uzmete da igrate nećete moć da prestanete.