U svoje vreme Nintendo 64 je dosta dugo smatran dečjom konzolom zbog nedostatka igara sa ozbiljnim temama pogodnim za starije igrače. Conker Bad Fur Day pokušava da to malo promeni i uspeva u svakom pogledu. S obzirom na količinu psovki, nasilja i seksualnih tema koje igra nudi definitivno je namenjena za zrelije igrače od 18 godina pa na više. Ova neuobičajena 3D platformska igra je bez obzira na sva glupiranja prilično teška, sa izazovnim zagonetkama koje zahtevaju razmišljanje kao i dobre reflekse. Olakšavajuca okolnost je što je moguće snimiti poziciju bilo kad u igri, što je bilo neubičajeno za N64 naslove. Conker BFD se razlikuje i po tome što sadrži pravi digitalni zvuk – govor odnosno muziku tokom čitave igre (zahvaljujući odličnoj mp3 kompresiji sve je to nekako stalo na kertridž) za razliku od ostalih N64 igara koje su ograničene na prikazivanje teksta i nerazgovetnih zvukova.

Conker (1)Dobra noć vodi lošem danu! Priča počinje sa Conker-om veverkom koji sedi u krčmi i naliva se pivom sa drugovima (napustio je gejming). Misli ga nose ka njegovoj devojci Berri koju eventualno odlučuje da nazove i javi da će malo zakasniti. Veče se oteglo a pivo je samo stizalo. Nakon što se pošteno napio do granice kada hodanje predstavlja poteškoće, jedva nekako ustaje i kreće kući. Odmah na izlasku iz “The Cock and Plucker” krčme povraća, i naravno tako razbijen ne nalazi put kući i prenoćava napolju. Budi se sa užasnom glavoboljom/hangover-om ikad i sreće strašilo pod imenom Birdy koji ima malih problema sa govorom, a to što je takođe hronični alkos ne poboljšava situaciju. On je samo jedan od mnogobrojnih komičnih likova koje ćete sresti tokom Conkerove avanture. Glavni negativac je kralj Panter koji sa svojom vojskom zlih medvedića pravi nevolje u otadžbini sivih veverica (think Kosovo), rat je na pomolu a uz to dolazi i mobilizacija. Priča igre je prilično komplikovana sa razlogom pošto sadrži scene i fazone iz mnogobrojnih hit filmova iz 80ih i 90ih… neki od njih su Terminator, Spasavanje redova Rajana, Isterivač Djavola, Drakula, Alien i naravno Matrix koji je bio aktuelan u vreme izlaska igre. Muzika u introu je uzeta iz kultnog filma Clockwork Orange kao i detalj što Conker pije mleko (sa kokainom). Grafički igra je veoma lepa iako ne koristi expansion pack, a animacija Conkerovog lica zaslužuje svaku pohvalu. Psovke će biti prisutne već u samom početku i biće veoma česte. Povraćanje i mokrenje na javnim mestima takođe.

Conker je veliki materijalista i teži da se obogati a jedini razlog što pomaze drugima je to što mu plaćaju za bilo kakvu uslugu. Što se tiče sekualnih tema – ima ih dosta i to je pomalo bizarno sobzrom da se radi o igri koja makar vizuelno po dizajnu podseća na mnoge dečije 3D platforme sa N64. Najbolji primer je kada Conker pomogne pčeli tj. trutu da smuva cvet, nakon što prospe polen, doći će red i na Conkera da se malo pozabavi sa izrazitim oblinama zanosnog cvetića. Takođe ima asocijacija i na analni seks kao i felatio. Nasilje je pogotovo izraženo a bilo da odsečete nekom glavu sa katanom ili ga raznesete bazukom pored ogromne količine krvi videćete i ostatke tela.

Kontrole su pomalo trapave ali zadovoljavajuće. Kamera je problematična i sporo reaguje na komande. Conker inače moze da skače, lebdi u vazduhu uz pomoc svog repa poput Tailsa i puzi. Neka od oružja na raspolaganju su tiganj, noževi i razna vatrena oružja a Conker će moći i da jaše dinosaurusa i vozi tenk. Boss borbe su zaista originalne, kako vam zvuči džinovsko govno koje se loži da bude operski pevač? Jedina veća zamerka je to sto igra i nema neku replay vrednost pošto nema nikakvih tajni za pronalaženje. Lokalni 4 player multiplayer je iznenađujuće jača strana igre, doduše mogli su dodati malo više deathmatch mapa i izbaciti neke od dosadnijih multi igara. Sve u svemu mislimo da je ipak najbolji sam kraj single player igre koji je jako poučan. Conker Bad Fur Day odskače od većine igara svog zanra i pravi je dragulj za vlasnike Nintenda 64, a zbog svoje nenormalne tematike odavno ima i kultni status… pa je kasnije za vreme Xbox Classica kada je RARE prešao u Microsoft-ov tabor, dobio i kompletan remake u vidu Conker Live & Reloaded (2005), a ima tračeva i ovih dana da ćemo možda uskoro ponovo videti Conkera na Xbox One-u! (Project Spark samo za sada)

Grafika: 4.5 Solidna grafika sa mnoštvom boja i velikim nivoima
Zvuk: 5.0 Fenomenalno odrađen govor i muzičke teme
Kontrole: 4.0 Moglo je i bolje ali šta je tu je
Zabavnost: 4.5 Conker BFD sa svojim crni humorom i brutalnošću će vas pošteno nasmejati i okrenuti utrobu.