Tokom sedme generacije kućnih konzola nastali su mnogi studiji za razvoj video igara, izbacili svoje ambiciozne projekte u prodaju, i onda zbog mnogobrojnih razloga nestali sa lica zemlje. Jedan od takvih timova je Vigil Games koji je za 7 godina svog postojanja uspeo da napravi dve veoma poštovane i dobro zapamćene igre koje će godinama nastaviti da oplemenjuju maštu ljudima koji su ih odigrali. Ta dva naslova bili su Darksiders (PC, Xbox 360, PS3), koji je izašao u januaru 2010. godine i direktni nastavak Darksiders II (iste platforme, plus Wii U) koji je izašao dve i po godine kasnije tokom avgusta 2012. godine. Ove dve video igre su uspele da odmah sakupe armiju fanova, ali mali broj očiglednih problema sa dizajnom, kao i veliki problemi u kojima se našao izdavač THQ su doveli do toga da Darksiders franšiza dobije samo jedan nastavak i priču koja je daleko od završene.

Darksiders (2010) je razvijan u timu koji je brojao samo oko 60 ljudi, kao pokušaj da se na modernim konzolama emulira osećaj avanture, role playa i akcije, koje su davale stare „metroidvania“ igre sa konzola ranijih generacija. Ali, tim koji je predvodio legendarni crtač stripova Joe Madueira nije mogao napraviti igru koja bi striktno oponašala poznate naslove kao što su Metroid, Zelda i God of War. Da bi sebi zakomplikovali život i igračima ponudili unikatnu igru, tim iz Vigila je napravio igru koja je smeštena u veoma zanimljiv svet sa likovima koji se retko mogu sresti u igrama ovog tipa. Osnovna priča Darksiders univerzuma opisuje večni rat između sila Raja i Pakla koji je iznenada prekinut kada se odjednom pojavilo novo kraljevstvo – kraljevstvo ljudi. Videvši da ljudi moraju dosta da napreduju pre nego što bi se mogao pokrenuti finalni obračun Raja i Pakla, misteriozno udruženje „The Charred Council“ zaustavlja rat i naređuje vojskama Raja i Pakla da će okršaj moći da se privede kraju tek kada čovečanstvo bude spremno. Da bi kontrolisali situaciju, Council oformljava elitnu grupu boraca (četiri jahača Apokalipse) koji imaju zadatak da održavaju mir i kažnjavaju svakoga ko se usudi da poremeti fragilni balans između ovih zaraćenih strana.

Darksiders 1Glavni junak prve igre je Rat (War), najsnažniji od četiri jahača apokalipse, koji u startu biva okrivljen za totalno uništenje Zemlje i kompletnog ljudskog roda. Odbijajući da prihvati da ima ikakve veze sa Apokalipsom koja je pokrenuta pre vremena, Rat prihvata zadatak od Councila da se vrati na Zemlju i nađe odgovornog za ovaj masakr. Stigavši na Zemlju nekoliko vekova posle smrti poslednjih ljudi, Rat kreće u avanturu koja će ga povesti preko mnogih ruševina naše civilizacije – napuštenih i uništenih gradova, šuma, podzemnih kompleksa, pustinja i građevina koje su izgradili novi vladari Zemlje. Proganjan od strane ratnika Pakla koji žele da se otarase svih Jahača i osuđen na smrt od strane Anđela koji ga napadaju jer misle da je on odgovoran za uništenje zemlje, Rat kreće u bitku u kojoj će retko nailaziti na saveznike.

Darksiders 4Ono što će vam odmah zapasti za oko je odlični vizuelni stil koji je Joe Madueira udahnuo igri. Pastelne boje, „epic“ okruženja koja su prepuna gotike i stripskih pejzaža vas veoma lako mogu prebaciti u ovaj fantasy svet, postaju sve impresivniji kako sati kroz igru prolaze, a posebnu poslasticu čini dizajn likova koji veoma podsećaju na poznati strip BattleChasers (pa samim tim i na World of Warcraft koji takođe kopira taj stil). Dobar dizajn likova među kojima se odvajaju Rat, „patuljak“ Ulthane, anđeo Azrael i demon Samael je potkovan još boljom glasovnom glumom koju predvode Liam O’Brien (Rat) i Mark Hamill (The Watcher), i scenarijem koji je napravljen da se savršeno uklopi u ovakvu stripsku postavku priče.Darksiders 2U svojoj osnovi Darksiders je akciona RPG igra iz trećeg lica koja u sebi ima veliki fokus na puzzle elemente i „metroidvania“ način za pronalazak nove opreme koja omogućava nove načine putovanja po sveti. Rat u svom osnovnom arsenalu ima svoj mač koji može unapređivati, ali tokom kampanje će pronaći veliki broj dodatnih oružja (Kosa, Pištolji) i opreme koja će proširiti njegovu ofanzivnu i defanzivnu moć. Sakupljanje iskustvenih poena se dobija od ubijana protivnika ili pronalaženja kovčega koji ispuštaju tri vrste resursa – dopunu iskustva, zdravlja ili magije. Iskustveni poeni se mogu potrošiti na kupovinu novih kombo poteza, kupovinu resursa za lečenje, kao i otključavanje novih spellova koji mogu biti veoma korisni u sred bitke, pogotovo u zadnjoj trećini igre. Najjači potez koji Rat može da upotrebi je „Chaos Mode“, magija u kojoj će se Rat pretvoriti u demona koji je nezaustavljiv i može veoma brzo da uništi svakoga oko sebe. Jedan od najboljih elemenata igre je konj koga Rat dobija otprilike na polovini igre i koji ne samo da omogućava brže kretanje, već i korišćenje novih ofanzivnih poteza. Najbitniji protivnici koje ćete sresti u igri su bossovi, koji su maestralno odrađeni. Svi su veliki, odlično dizanirani i imaju nekoliko faza u kojima morate dobro paziti kakvu taktiku da primenite tokom borbe.

Darksiders 3Tok igre veoma podseća na Zelda naslove u kojima se smenjuju sekcije istraživanja, borbi i ogromnih zona koje su prepune zagonetki i zahtevnih sekvenci u kojima igrač mora da pazi kako se kreće i kako rešava probleme. Po mnogima, Darksiders predstavlja najbolji primer moderne igre koja je napravljena da bude „mračnija“ verzija Zelda serijala, a dodatak veoma kompetentnog „akcionog“ segmenta samo dodatno podiže kvalitet ove igre. Naravno, combat engine koji Darksiders nudi ne dostiže visine koje su promovisale na primer, igre iz Devil May Cry franšize, ali dobar miks komboa, izmene oružija tokom borbe, spellova i specijalnih poteza čine borbeni sistem ove igre veoma zabavnim. Ako bi morali da baš poredimo akciju sa nekom drugom igrom, najviše poklapanja ima sa God of War franšizom. Što se rešavanja zagonetki tiče, igra ima nekoliko velikih zona koje traže od igrača da uloži dosta vremena u istraživanje i rešavanje problema. Od ovakvih zona podsebno se mora napomenuti dvorac Black Throne koji pri kraju igre donosi mogućnost Ratu da manipuliše portalima, čineći zagonetke (pa i poneke bitke) mnogo više zanimljivijim.

Ako planirate da odigrate ovu igru na Xbox 360 ili PlayStation 3 konzolama, možete odmah isprobati demo igre koji po svojoj veličini nudi više nego neke druge pune igre. U ovom besplatnom demou imate priliku da se prošetate kroz prvu veliku „tamnicu“ koja u sebi krije nekoliko velikih puzzle zona, dosta borbenih izazova, kao i završnu borbu sa bossom, Tiamatom.

Do kraja kampanje koja prosečno traje između 17 i 18 sati igre, igrači će sresti dosta saveznika i protivnika koji će lagano otkriti nove detalje o razlozima uništenja zemlje, a stoični i veoma ponosni Rat će na odličan način ukloniti svakoga ko mu stane na put sve do same završnice koja je odlično sklopljena. Jedno je sigurno, kada pogledate kraj ove igre bićete sigurno oduševljeni.