Samo dve godine posle izlaska kontraverzne igre Crysis 2 koja je i pored mnogobrojnih problema pre i tokom lansiranja igre uspela da prebaci Crysis franšizu u konzolne vode (možda i najveća greška je bila što su ignorisali svoje verne PC fanove izbacivanjem problematičnog PC porta kojem je falila podrška za DX11 efekte, neoprostiv propust za franšizu koja je uvek „gurala granice“ mogućeg što se tiče naprednog renderinga), developeri iz Crytek-a su završili rad na nastavku koji je obećavao da će još više prilagoditi ovu franšizu tržištu koji je sve više i više bilo žedno dobrih FPS igara.

 

Pomerivši priču 20 godina unapred, Crysis 3 se prebacio iz „urbane džungle“ napuštenog New York-a u taj isti grad koji je sada totalno obrastao u prirodu i podelio se u sedam razrušenih zona kroz koje glavni lik igre mora da prođe. Ali, kao i sa prethodnikom, Crysis 3 predstavlja polovičan uspeh – igru koja je opet pomerila granice vizuelnog renderinga i igračima dala nekoliko novih zanimljivih gameplay opcija, ali je istovremeno još više nepotrebno zakomplikovala priču i udaljila gameplay od originalne Crysis igre koja i dan danas predstavlja mnogima najbolju igru koju je Crytek napravio.

Crysis 3 01Radnja Crysis 3 igre je smeštena u New York-u, 24 godine posle njegovog uništenja posle buđenja Ceph vojske zakopane duboko ispod površine u srušenom svemirskom brodu. Tokom te dve i po decenije, priroda je uspela da preraste preko celog grada, nateravši korumpiranu korporaciju CELL da označi ovaj grad kao zabranjenu zonu i mesto oko kojeg mora biti napravljen odbrambeni zid koji će čuvati ostatak čovečanstva od pretnje vanzemaljaca. Ali na samom početku kampanje, veteran iz prošlih igara Prophet saznaje da umesto da čuvaju svet od vanzemaljaca, korporacija CELL unutar New York-a čuva mračnu tajnu – njihovu želju da iz ruševina ovog grada izvuku podatke i tehnologiju koju čuva Alpha Ceph, vođa vanzemaljske armije koja je sletela na Zemlju. Susrevši se sa svojim starim partnerom Psycho-om, Prophet ulazi u New York i kreće u avanturu koja će ga provesti kroz svih sedam zona grada uključujući močvare, šume, savane, kanjone, reke, sve do centra grada gde se krije probuđena vanzemaljska vojska. Naravno nepotrebno je reći da je vizuelna komponenta igre stvarno iznadprosečna, sa verzijom New Yorka koju do sada nigde drugde nismo mogli videti. Grad je fenomenalno realizovan.

Crysis 3 02Iako je sama postavka priče dobro rešena i omogućava igračima definitivno značajno veća bojišta nego što je to Crysis 2 davao igračima, Crysis 3 je opet uspeo da svoju priču ispriča malo nezgrapno, sa likovima i događajima koji su tu samo da pomere priču unapred ali bez velikih emotivnih momenata ili nepredvidljivih obrta. Od početka do kraja igre Crysis 3 se zadovoljava da ispriča tradicionalnu SF priču koja je smeštena unutar zaista prelepog sveta. Ovo ne čini Crysis 3 igrom koja nije vredna igranja, ali bolja priča, misterija i atmosfera bi definitivno podigli kvalitet igre na veći nivo.

Ono u čemu se svaka Crysis igra uspela odvojiti od svojih konkurenata u FPS žanru su gameplay elementi – super moći koje daje Nanosuit odelo, i širok spektar oružja i modova koji mogu transformisati tok svakih sukoba u igri. Nanosuit odelo koje smo upoznali i zavoleli u ranijim igrama je ovde doživelo male promene. Moći kao što su snaga, štiti, brzina i nevidljivost se i dalje koriste identično kao i ranije, tražeći od igrača da pametno koriste raspoloživu energiju koja se automatski obnavlja kada igrač par sekundi miruje.

Crysis 3 03Oružja se u tradicionalnom Crysis maniru mogu modifikovati u sred akcije sa menijima koji se prikazuju direktno iznad delova oružija (cev, nišan, magayin, kundak…), ali pored menjanja delova pušaka ovde se mogu menjati i vrste municije. Menjanje municije je pogotovo bitno za najnovije oružje koje je dodato u igru – veoma napredni kompozitni luk koji može da ispaljuje obične, eksplozivne ili električne strele (ove poslednje su odlične za uklanjanje nekoliko protivnika koji se šetaju po plitkim močvarnim vodama). Luk i strela će vam se definitivno svideti jer je to oružje koje možete koristiti bez problema i u stealth modu pošto neće narušiti vašu nevidljivost. Pored luka i strele, najveća gameplay novina koju donosi  Crysis 3 je mogućnost menjanja par bazičnih statova koji vam mogu pomoći u akcionim ili stealth sekvencama. Pošto se ovi statovi mogu promeniti kad god želite, uvek možete podesiti vašeg lika da bude spreman za svaku situaciju.

Crysis 3 04Pored singleplayer kampanje koja u proseku traje samo 7 sati (manje nego bilo koja druga Crysis igra), developeri iz Cryteka su veliku pažnju posvetili i multiplayeru koji je u svom alfa testu najviše promovisao novi mod igranja „hunter“ u kojoj se velika grupa CELL vojnika koji nemaju nanosuit bore protiv par nevidljivih nanosuit igrača. Kada god jedan CELL vojnik pogine, on dobija svoj nanosuit, sto veoma brzo stvara osećaj dobre atmosfere dok par preživelih vojnika pokušavaju da se odbrane od ogromnog broja nevidljivih neprijatelja (koji na svu sreću ipak nisu neuništivi). U globalu, Crysis 3 multiplajer nudi 11 modova igranja (od njih, 2 su bila deo DLC paketa), 12 mapa, 6 modifikacija igranja, i podršku za 16 igrača (12 na konzolama, koje takođe koriste samo Peer-To-Peer konekcije). Igrači mogu unaprediti svoj multiplayer nanosuit i oružje sakupljajući XP i levelovati se sve do 50. nivoa iskustva. Posle dostizanja maksimalnog nivoa, Nanosuit se može resetovati pet puta što će obrisati svu progresiju osim statistika, leaderboard-ova i Dog Tag-ova. Bonus XP u multiplajeru se može sakupiti i preko raznoraznih izazova koji su povezani sa raznim oružjima i taktikama igranja.

Crysis 3 05Sve u svemu kada se pogleda, Crysis 3 predstavlja FPS igru koja je definitivno vredna pažnje, pogotovo zbog zadnje dve trecine singleplayer kampanje koja zaista zna da iznenadi sa inovativnim bojištima (ravnica sa viskom travom u kojoj se kriju „Raptori“ koji se ponašaju kao da su izvučeni iz Jurrasic Park filmova, noćna sekcija u velikom delu grada koji je potopljen u močvari i sl.). Ako ste fan Crysis igara ovaj naslov predstavlja obavezno štivo, mada smo sigurni da vas ni u tom slučaju neće oduševiti na svim poljima.