Kraj 2007. godine je ostao upamćen u istoriji video igara kao jedan od najboljih perioda 7. generacije kućnih konzola. Ali, dok je Wii konzola širila svoje prisustvo među „casual“ igračima (uz neizostavno prisustvo fenomenalnog Super Mario Galaxyja za stare Nintendo fanove), Microsoft je promovisao svoj Xbox 360 dugo čekanom FPS igrom Halo 3. Dok je Sony nekako stao na noge posle klimavog starta prodaje PS3 konzole dolaskom prve Uncharted igre, pažnja ogromnog broja igrača nije čak bila fokusirana na kućne konzole, niti Call of Duty: Modern Warfare, koji je doneo ogromnu promenu u ovoj franšizi kompanije Activision. Tokom kraja te godine preko milijardu dolara je bilo utrošeno širom sveta na kupovinu novog PC hardvera u očekivanju dolaska igre koja je po svim najavama imala potencijal da uništi framerate i na apsolutno najjačim i najskupljim PC konfiguracijama, Crysis.

Crysis1 01

Razvijena od strane Nemačkog studija Crytek koji su osnovala trojica braće iz Turske koji su emigrirali u Evropu, Crysis je od svog prvog pojavljivanja u promotivnim snimcima uspeo da privuče pažnju javnosti. Naime, posle velikog uspeha koji je Crytek uspeo da napravi sa svojom prvom video igrom, Far Cry, prvu komercijalno uspešnu FPS igru smeštenu u open world okruženje, oni su odlučili da ne rade na nastavku, već da prodaju franšizu Ubisoftu, a svoje znanje ulože u drastično poboljšanu igru sa malo fokusiranijom pričom. Iako je Far Cry veliki deo svog uspeha nabavio zbog neverovatno naprednog engina koji je mogao da na ekranima PC monitora prikaže predele sa gustom i detaljnom vegetacijom, Crysis ne samo da je taj vizuelni podvig uspeo da totalno nadmaši, već i da napravi benchmark za PC grafiku koji će ostati u upotrebi više od 4 godine gotovo nenadmašan konkurenciji. Ovakva popularnost Crysisa, kao vizualnog benchmarka, je iznedrila i poznatu rečenicu „But can it run Crysis?” („Ali da li može da pusti Crysis?”) koja je skoro uvek bila korišćena u online raspravama o kupovini novog PC hardvera.

Crysis1 02

Na svu sreću, Crytek ovom igrom ne samo da je uspeo da podigne limit šta je moguće prikazati u vizuelnom smislu, već su uspeli da igračima ponude veoma zanimljiv shooter koji nudi solidnu SF priču, zanimljive i dobro odglumljene likove, kao i set gameplay opcija koji igraču nudi ogromnu šansu za eksperimentisanje i različite načine da se reše problemi.

Radnja igre smestena je u 2020. godinu i prati tim elitnih američkih Delta Force vojnika koji su poslati na misiju u Filipinsko more, kako bi pronašli nestale naučnike koji su uspeli da jave da se na malom tropskom ostrvu Lingshan krije bitno arheološko blago koje može totalno promeniti naš svet. Saznavši da Severna Koreja pomera svoje specijalne jedinice ka ovom ostrvu, pet specijalaca sa kodnim imenima – Nomad, Aztec, Jester, Psycho i njihov vođa Prophet, stižu na ovo ostrvo i odmah bivaju suočeni sa misterioznim silama koje počinju da se lagano šire ostrvom i ubijaju sve na svom putu.

Glavna razlika u gameplayu između Crysis i ostalih igara istog žanra je prisustvo Nanotech odela. Ovo odelo daje igračima šansu da se služe nadljudskim moćima, kao što su Brzina (brzo kretanje u svim pravcima kao i brzo plivanje), Snaga (mogućnost podizanja i bacanja teških objekata (uključujući i neprijateljske vojnike), Štit (jača zaštita od metaka, eksplozija i velikih padova) i Nevidljivost (totalna nevidljivost u stilu filma „Predator“). Sve ove moći se mogu lako aktivirati po potrebi preko prečica na tastaturi ili pritiskanjem srednjeg dugmeta miša i brzim pokretom miša u željenom pravcu. Kada se naviknete na ove moći, veoma brzo možete postati pravi nadljudski borac koji se brzo kreće, razbacuje protivnike i čisti Severnokorejance oko sebe u impresivnom stilu. Kada se mogućnosti Naosuita iskoriste u prelepom i dosta otvorenom okruženju Crysis misija, ova igra zaista daje igračima razlog da eksperimentišu i pređu igru nekoliko puta, svaki put birajući drugu putanju kretanja i drugačije taktike borbe protiv protivnika.  Naravno, treba pomenuti da pored Nanosuita, igrači će većinu vremena provesti pucajući iz raznoraznih tradicionalnih i vanzemaljskih oružja koja se mogu nadograditi i prilagoditi vašem načinu igranja.

Crysis1 04

Igrač na početku igre staje u noge američkog specijalaca sa nadimkom Nomad, i tokom kampanje koja u okvirno traje 11, 12 sati, on biva poslat na preko deset misija koje nude širok spektar radnji koje PC igrači pre ove igre nisu imali mogućnosti da odigraju. Naime, Crysis nije totalno open world igra, ali u prve 2/3 njene kampanje developeri iz Cryteka su nam dali veoma „široke“ nivoe koji omogućavaju igračima da sami biraju kako da se približe meti misije, da sami izbiraju kako da se bore, kuda da se kreću i izbegavaju protivnike. Ova sloboda se najviše može primetiti u misijama Assault i Onslaught gde Nomad ima ogromnu slobodu kretanja unutar ratišta koje je prepuno zanimljivih lokacija i ruta. Kao i u Far Cry, ostrvo Lingshan je prelepo dizajnirano, sa gustim šumama, mračnim močvarama, strmim planinskim liticama, odlično realizovanim plažama, vodom, kao i raznoraznim građevinama. I danas posle toliko godina na tržištu dizajn ovih otvorenih nivoa predstavlja jedan od najboljih rešenja kako da se FPS igračima da sloboda, dok je istovremeno struktura misija neverovatno jasna i lagana. Tokom kampanje Nomad će većinu vremena provesti sam (krećući se ili peške, ili sa nekoliko vrsta vozila), a društvo će mu ponekad praviti Prophet, zatim veoma harizmatični (neki bi rekli i ludi) Psycho, dvoje Američkih arheologa (Dr. Rosenthal i njegova ćerka Helena), kao i Korejski general Kyong, koji je uspeo da dođe u posed nanotech odela.

Crysis1 05

U drugoj polovini igre, američka i severnokorejska vojska kreću u otvoreni masovni sukob, sa bitkama koje se vode i na zemlji i u vazduhu. Ogromna tenkovska misija u dolini ispred planine koja lagano kreće da se ruši (jer se ispod nje krije ruševina ogromnog svemirskog broda koji je tu sleteo pre nekoliko miliona godina), predstavlja jedan od najboljih trenutaka u igri. U poslednjoj trećini igre, dolazi do tranzicije u malo linearniju formu gde vanzemaljska pretnja postaje izraženija. Posle buđenja vanzemaljaca američka i severnokorejska vojska kreću u masovno povlačenje sa ostrva, sa nekoliko velikih bitaka koje kulminiraju neverovatno vizuelno dopadljivim okršajem na palubi nosača aviona, nekoliko kilometara daleko od obale uništenog Lingshan ostrva.

Crysis1 06

Definitivno vam preporučujemo da zaobiđete PS3/X360 verziju koja je izašla 2011. godine i odigrate PC verziju koja je drastično vizuelno impresivnija. Pored centralne kampanje, Crytekov sporedni tim iz Budimpešte je izdao singleplayer ekspanziju „Crysis Warhead“ koja traje svega par sati, ali u sebi nudi ogromnu količinu zabave. Ova ekspanzija ne zahteva da imate instaliran Crysis na svom računaru, i njen engine je malo optimizovaniji i može izvući veći framerate od originala. Ako vas interesuje kakva konfiguracija vam je potrebna da pokrenete Crysis u 1080p rezoluciji sa maksimalnim podešavanjima u 60 frejmova po sekundi – moderni i5, i7 ili octa-core FX procesor će biti dovoljni ako se upare sa Radeon 290/290X ili GTX 780/970 grafičkim kartama. Ako nemate takvu (i dalje poprilično jaku) konfiguraciju ne brinite, malo spuštanje kvaliteta slike (pogotovo MSAA) može dosta povećati framerate bez velikog uticaja na lepotu igre, a ako hoćete, možete modifikovati igru raznim modulima koji ili optimizuju grafiku ili dodaju poboljšane modele i efekte.

Ako do sada niste igrali Crysis, a ljubitelj ste FPS igara, definitivno morate isprobati ovo remek delo.