U jednom od navrata, odradili smo mini presek nekih budućih C64 igara za koje postoji mogućnost da bi mogle doživeti svoje finalno izdanje u neko dogledno vreme. Ipak iz dosadašnjeg iskustva, znamo kako to obično biva: ’’Neke ptice nikada ne polete…“ No da ne bude sve tako crno, pozabavićemo se jednom od igara sa gore spomenute liste koja je skoro ugledala svetlost dana. The Legend of Atlantis, kreacija od strane sada već dominatnog izdavača na retro sceni, Psytronic. Floskula već tokom preview-a igre, bila je jasna kao dan a ona se može tumačiti kao još jedan primer arkadne avanture, po uzoru na dogodovštine kultnog Indijanu Džounsa. Receptura se svakako pokazala uspešnom a propratna priča koja dolazi uz igru, iako banalna vredi je spomenuti, makar u kratkim crtama.

Davno izgubljena civilizacija, ostavila je svoje tragove unutar zidina sakrivenog  hrama u srcu Afrike. Tokom vekova, brojni arheolozi su pokušavali istražiti misterioznu stranu dotične civilizacije. Centralni junak igre, pokušaće da odradi ono što prethodnicima nije pošlo za rukom. Koliko uspešno, zavisi od nas. Preko istančane veštine platformisanja, do mućkanja glavom a ponajviše, strpljenja. Manje-više, tradicionalni modalitet koji može karakterisati formu žanra kojoj i TLOA pripada. Hram se sastoji mnoštvo ekrana, od kojih skoro svaki može doneti  jedan ili više logičkih logičkih elemenata i od kojih obično zavisi ukupni bilans igre.  Takvi logički elementi, obično mogu biti sakriveni objekti za koje ne postoji indikacija koja bi ukazala igraču na njihovu prisutnost. Recimo objekat zasvetli, kada igrač dosegne do neotkrivenog ekrana kao karakteristika nekih ranijih igara.

Uslov da se osmotri bukvalno svaki detalj novootkrivenog ekrana, jedan je od prioriteta. I ne samo dragoceni predmeti, ekrani sadrže i tajnovite prekidače, lukavo kamufliranih unutar zidina. Lik može nositi određeni broj predmeta i standardno iskoristi ih na određenoj lokaciji.  Često statue na koje igrač nailazi, mogu nositi tajnovitu poruku koje su ujedno i pomoćno sredstvo tokom napredovanja. Na primer, preko poruke na skrpiti statue doznajemo da je redosled prekidača 3-2-1. S obzirom da je susret sa prekidačima  rezervisan za nekoliko ekrana kasnije, papir i olovka neće biti na odmet.  Baš kao u duhu starih dobrih vremena! Pogotovo što će sličnih momenata u igri, biti sve više.

Otežavajuće okolnosti postoje u vidu zamki, koje nesmotrenost kažnjavaju momentalno, oduzimanjem života. Memorisanje takvih, problematičnih deonica je nadasve poželjno.  Rick Dangerous sindrom, C64 veteranima je itekako ostao u sećanju tako da će TLOA po tom pitanju, lagodnije podnositi. Slepi miševi, nezgodne škorpije takođe spadaju u neka od smetala na koje treba obratiti pažnju. Od naoružanja, u ranoj fazi igre moguće je osvojiti bič koji može poslužiti za eleminisanje slepih miševa. Iz svog dosadašnjeg druženja sa ovom svežom igrom, mogu da zaključim da je u potpunosti dorasla afinitetima svakog poklonika dotičnog žanra na debeljku. Ona suštiniski ne donosi ništa toliko drugačije ili značajnije u odnosu na rane C64 klasike, arkadno-avanturističkog koncepta ali ipak na jedan poseban način, dodatno ispunjava Retro trenutke gaminga kao jedan elegantan, svež proizvod koji nam po ko zna put dokazuje tezu, da se od debelog ne odustaje tek tako. TLOA vredi svaki dolar. Čitaj 4,99 za download verziju.

Grafika: 4.0 Igra dolazi u single file formatu pa i pored takve vrste ograničenja, detaljnost objekata, lepo uklopnjeni pikseli kao i animiranost glavnog lika čini da TLOA  grafički elementi budu na zavidnom nivou.
Zvuk: 4.5  Zvučnih efekata doduše nema previše ali baš kao u klasičnom periodu, muzika čini najveći procenat atmosfere igre. Mora se odati izvesno priznanje autoru soundtrack-a jer je“ ubo“ upravo tu suštinu, zbog kojih su mnoge ranije C64 igre  postale klasici.
Kontrole: 5.0 Adekvatno upotrebljenje prema mehanici igre i glatke prilikom kretanja i doskoka na platforme. Bez bilo kakve zamerke.
Zabavnost: 4.5 Baš kao i Barnsley Badger, TLOA je još jedno u nizu prijatnih iznenađenja od strane dotičnog izdavača i nadamo se sličnim projektima u skorijoj budućnosti za koje nema sumnje da će se pojaviti.