U ranoj eri video igara, termin “rudar” je imao inspirativno značenje za neke od kultnih tvoraca igara poput Manic Miner (Willy), Miner 2049’er (Bounty Bob). Pomenuto zanimanje i ovde ima relativno sličnu ulogu. Doduše, ovog puta glavni lik nema ime. Zna se samo da je bio član ekspedicije istraživača dubina (Spelunkers) u potrazi za izgubljenim blagom. Tako ga je barem opisao američki izdavač igara, Broderbund.

Duh je nastao od rudara koji su u ovoj misiji izgubili zivote. Bilo kako bilo, biće usisani.
Duh je nastao od istraživača koji su u ovoj misiji izgubili zivote. Bilo kako bilo, biće usisan!

Spelunker je platformska igra u jednoj specifičnoj formi. Igra zahteva istraživanje, s tim što tipični logički elementi ovde ne postoje, a na raspolaganju su osobine “čistokrvnih” platformskih igara: Spelunker može da skače, pentra se po konopcima i merdevinama, sakuplja predmete i, zahvaljujući vašem umeću, istraži što više podzemlja je moguće. Igra počinje na rudarskom liftu koji vas vodi sve dublje u iskopine (raspoređene kroz šest velikih nivoa), a iz kog možete iskočiti i uputiti se u obilazak trenutno dostupnih prolaza na desnoj strani ekrana. Prepreke su na svakom koraku, počev od zaostalih mini vulkana, rupa, slepih miševa… Same po sebi, neprijatno iznenađenje mogu biti i merdevine i konopci, bilo kakve platforme usled potrebe za velikom preciznošću prilikom skoka. Dovoljna je mala greška da se lako nađete u ponoru i izgubite život. S vremena na vreme, pojavljivaće se i duh koji će vam se postepeno približavati sve dok vas na kraju ne uhvati. On i nije toliko opasan jer ga sa određene i bezbedne razdaljine možete usisati slično kao u filmu Ghoustbusters. Poteškoću predstavlja i kiseonik koji se troši, ali ga je moguće obnoviti dodatnim bocama kiseonika koje se, iako malobrojne, mogu pokupiti usput. Stoga, recept poput konstatnog kretanja i preciznih skokova ovde ima presudnu ulogu. Želja (pohlepa 🙂 ) za što većim istraživanjem i sakupljanjem blaga u ranoj fazi igre vas lako može koštati gubitka života u slučaju da ne stignete da se vratite do lifta na vreme, a boca za kiseonik nije dostupna u tom momentu.

Od ostalih korisnih predmeta tu su dinamit sa kojim rušite prepreke, flare gun koji na trenutak onesposobljuje slepog miša, bonus životi, kao i plavi ključevi bez kojih nećete moći da otvorite neka od vrata u narednim ključnim prolazima. Ostali predmeti su deo blaga donose poene. Težina igre i složenost nivoa napreduju postepeno tokom prelaska igre.

spellunker 01Spelunker je doživeo sličan uspeh kao i Lode Runner, igrači su tada naslov mogli iskusiti na Atari 400/Atari 800, Arcade, Commodore 64, MSX, NES, Virtual Console platformama. Igra, a i sama premisa je popularna i danas, HD remake NES verzije je dostupan na PSN servisu od 2009. godine, a prisutni su i duhovni naslednici u naslovima poput Spelunky, Terraria i sličnim.

Grafika: 3.0 Karakteristična za taj period. Funkcionalna, bez mnogo eksperimentisanja i ulaganja u dopadlivost.
Zvuk: 3.5 Prijatna uvodna muzička numera i oldschool zvukovi koji danas možda malo neprijatno zvuče, ali doprinose nostalgiji!
Kontrole: 4.0 U skladu sa mehanikom igre. Neke od komandi se pozivaju i preko tastature, poput postavljanja dinamita ili usisavanja duha.
Zabavnost: 5.0 Zbog svoje jednostavne, a izazovne koncepcije, stalno vuče igrača da se vrati i ponovo zaigra.