Poslednjih meseci, na Steam servisu kao i na iOS/Android uređajima dostupna je igra pod nazivom Usagi Yojimbo: Way of the Ronin. Uz šturi opis igre, koja se opisuje kao oldschool tabačina zasnovanu na stripu japanskog autora Stan Sakai i koji je stekao popularnost još 80tih godina prošlog veka. Simpatični zec samuraj, jedno vreme je bio i ekranizovan, kroz zajedničke avanture sa Nindža Kornjačama. Naravno, nigde nema ni pomena da je lik dotičnog zeca samuraja prvi put bio iskorišćen i u video igri, još davne 1988 godine.

Australiski progamerski tim Beam Software, nešto ranije se proslavio sa izuzetnim Fist serijalom na Commoderu, tako da ni sa ovom igrom, nije bilo greške. Čak Samurai Warrior na C64 se može deklarisati kao jedna od najboljih ikada!

Igra u svom opusu spaja elemente avanture/roleplay i skrolojućeg beat em up žanra koji su kao celina funkionisali gotovo savršeno. Usagi Yojimbo, vešti zec samuraj, ima tu čast da oslobodi zarobljenu devojčicu od strane zlih ratnika samuraja. Pa tako, uz uvodnu orijetalnu i neverovatno dobru muzičku numeru i koja vas prati gotovo celu igru, na vama je da pomognete hrabrom zecu. Nivoi kroz koje se krećete, smenjuju se kroz pozadine i predele karakteristične za stil zemlje izlazećeg sunca. Usagi može sudelovati u dva moda, mirni i ratoborni u zavisnosti od situacija i odluke igrača. Mirni mod podrazumeva laganu šetnju kroz selo, sa mačem u koricama i kao takvi nailazićete na siromašne seljake koji šetkaju ili sređuju travu, miroljubive samuraje, budističke sveštenike koji će vam uputiti po koji savet ili izreku. Večinu prolaznika možete tradicionalno pozdraviti. Igra ne fukcioniše po standardnom skor obračunu već sistemom takozvane karme koja raste ili se smanjuje u zavisnosti od vašeg delovanja. Mirnodopski mod mogu ugroziti nindže koje će vas vrebati sakriveni iza drveća ili žbunja i napasti kada im se približite. U početku samo mačem a kasnije i šurikenima uz upotrebu trikova poput nestajanja ili veštog skrivanja pod ogrtač bezazlenog seljaka. Iznenadni napadi zlih samuraja sa ciljem da vas zaustave u napredovanju takođe će biti deo avanture. Učenje deonica napamet je jedan od prioriteta u igri. Svaka pobeda nad protivnicima utiče na rast karme a neretko pali ratnici ostavljaju i novac koji se koristi za obroke u restoranu a koji povećava energetsku skalu. Do novaca možete doći i kockanjem sa seljacima u restoranu a ponešto i izgubiti. Isti možete i udeljivati siromašnim seljacima, što naročito utiče na rast karme. Ali istu možete i naglo smanjiti ako izvučete mač na nedužne, u najgorem slučaju biti kažnjeni simboličnim samoubistvom (harakiri). Mač možete izvaditi i na slučajne samuraje/prolaznike na šta vam oni neće ostati dužni. Budistički sveštenici takođe uzvraćaju istom merom, mada vole ponekad da prime i novac. Na nekim deonicama, bićete prinuđeni da plaćate putarinu, odazivate se na dvoboje, pozdravljate bogataše. Naravno ne morate, ako ste vešti, tu je uvek mač! Bogataša možete uvrediti ako mu ponudite novac ili zaboravite da mu se poklonite, na šta će vam odgovoriti napadom svojih samuraja/telohranitelja, itd…

Borbe su vrlo dinamične i brze sa akcentom na veštinu, jer protivnika možete iseći brzinski iz dva puta (što je poželjno) ili malo odugovlačiti i čekati prave momente ne bi li dočekali protivnika na sečivo. Poslednji obračuni unutar hrama zlikovaca su izuzetno zahtevni, naročito sa zlim sveštenicima. Većina karaktera predstavljena je životinjskim likovima, poput ratnika sa glavom divljeg vepra ili nosoroga. Ko je gledao Nindža kornjače, zna na šta mislim. Do nekih deonica, putanje mogu voditi različitim stazama koje sadrže drugačije protivnike i situacije. Takođe, sve ovo bilo je sadržano u samo jednom učitavanju u C64 memoriju. Imalo bi tu još ponešto da se kaže… U svakom slučaju, ko je ovo igrao te davne 1988. godine, zaista je bio svedok jednoj vanvremenskoj igri! I konačno, da li je ova igra bolja od 27 godina mlađeg naslova sa Steam-a? Itekako!

Grafika: 4.5 Likovi jesu nešto kockastiji zbog upotrebe C64 standardne rezolucije ali su krupni, detaljni i solidno animirani. Pozadine su raznovrsne, dočarane detaljima prirode, planina, i seoske okoline.
Zvuk: 5.0 Tu je poneki zvuk od kojih su naubedljiviji zvuk mahanja mačem, let šurikena nindže ili zvuk otpale glave protivnika. (Da, određena brutalnost postoji). Igra menja muziku u zavisnosti od pomenutih modova. Ratni mod prati nešto brža melodija a mirni, melodija koja se može može opisati kao remek delo i koja vas prati većinu igre.
Kontrole: 4.5 Funkiconalne i prilagođene. Malo privikavanja zahteva jedino uvlačenje mača u korice. Igra nudi mogućnost i igranja preko tastature.
Zabavnost: 5.0 Samurai Warrior spada u one igre koje se prave samo jednom, a godinama kasnije se prepričavaju! Prema mišljenju autora teksta, ovo je jedna od najboljih igara svih vremena.