Pidžama, kapa sa ćubom za spavanje i veliki stomak, tako ukratko izgleda Wally, koji je utonuo u noćnu moru, a iz koje se mora se probuditi do jutra i biti spreman za novi radni dan. Vi mu morate pomoći i voditi ga kroz kuću, rešavati razne zagonetke kako biste aktivirali budilnik i odagnali noćnu moru.

pyjamarama 03Pyjamarama spada u red ranih arkadnih avantura, preteča svega onoga što će se kasnije izroditi kroz neke druge serijale dotičnog žanra. Sadržina ove igre podrazumevala je mnoštvo statičnih ekrana kroz koje igrač mora proći, manipulišući predmetima koje pronalazi i pažljivo izbegavajući smetala koja mu mogu nauditi. Kao što se da pretpostaviti, to neće biti tako jednostavno. Sobama tumaraju kojekakvi duhovi, pomahnitali kućni predmeti i slična neobična bića iz horor filmova. Svaki nesmotren dodir sa smetalima odraziće se negativno na eneregtsku skalu koja je predstavljena čašom mleka. Maksimalno se mogu pokupiti dva predmeta i kombinacijama iskoristiti, u zavisnosti gde je potrebno. Malo više mozganja igrača ovde izbija u prvi plan da bi se došlo do pojedinih zaključaka. To zahteva i mnogo šetnje, a pojedina vrata se ne mogu otvoriti bez odgovarajućih ključeva i kvaka. Pomoć u vidu mapa, ili eventualnih rešenja iz drugih izvora su itekako dobrodošla. Ukoliko se sve više i uspešno napreduje, Wally će doći pred raketu koja će ga iz kućnih prostorija odvesti na Mesec, gde će konačno doći do ključića koji aktivira pomenuti budilnik…

pyjamarama 02Grafika je u fazonu tada konkuretnog Zx Spectruma, što podrazumeva umanjenu upotrebljivost C64 palete boja ali zato su sprajtovi dobili na rezoluciji. Animacija je solidne izvedbe pogotovo na junaku čije je kretanje dočarano krajnje simpatično. Jedino se veća kritika može uputiti za zvučne efekte jer su dosta siromašni bez nešto naročito dopadljive uvodne muzičke numere.

pyjamarama 01Pyjamarama je jedna interesatna, lepo osmišljena igra, prevashodno zbog svog scenarija i ideje kojom je dočaran lik i njegovo avanturisanje, a zbog zagonetki koje prate igru, okorelim zaljubljenicima u ovaj stil može doneti puno zanimacije.

Grafika: 4.0 Spekijev stil grafike ali dopadljiv.
Zvuk: 2.5 Daleko ispod C64 mogućnosti  pa čak i za 1984 godinu!
Kontrole: 3.5 Jednostavne, jedino je skok ograničen samo na skok ukoso što u nekim situacijama otežava penjanje na platformu za potrebnim predmetom.
Zabavnost: 4.0 Mana sa kontrolama i slab zvuk, ali zbog pomenutog scenarija itekako spada u red jedne od najboljih arkadnih avantura za C64.