Legendarni Američki izdavač igara pod imenom Epyx bio je jedna od najsvetljih tačaka u epohi osmobitnih računara, čiji je solidan broj igara bio deklarisan kao klasik, iako su u ponudi imali naslove najrazličitijih žanrova (arkadni, platformski, sportski…). Ovog puta reč je o nastavku trkačke igre Pit stop koja je na debeljku trebala da bude ono što je legendarni Pole Position bio na tadašnjim arkadnim aparatima. Mi smatramo da su u tome su itekako uspeli!

uvodni ekranPit stop 2 je u osnovi klasična trkačka igra sa tematikom Formule 1, gde je potrebno napraviti što bolje vreme kroz izvozane krugove i biti prvi u odnosu na drugog takmičara kog kontroliše a.i. U igri postoji šest poznatih staza koje igrač može birati prilikom starta, i sve to u nekoliko različitih modova. Pored trke sa a.i.-jem, postoji mogućnost trkanja sa prijateljem, čime igra postaje još zabavnija. Samo izvođenje je bilo zanimljivo jer se multiplayer aspekt odigravao u split screen modu, što je svakom igraču omogućavalo sopstvenu perspektivu. Iako Pit Stop 2 nije bio prvi naslov koji je implementirao split screen u svoj multiplayer, svakako jeste uticao na popularizaciju ovog moda, pogotovo u žanru.

Vožnja zahteva i određeno umeće jer se svaka greška poput sudara sa drugim bolidima ili češanje o ivicu staze manifestuje ostećenjem pnemumatika, pa i gubitkom trke, ukoliko se oštećenja nagomilaju. Pored trošenja guma, tu je i skala sa nivoom goriva. Jako bitan deo gejmpleja je ovaj iz naslova, pitstop, gde igrač mora svraćati, u zavisnosti od potrebe i zarad točenja goriva ili zamene pneumatika. Ipak, veština igrača u toku trke je bila presudna jer svaki ulazak u pitstop rizikovao je gubitak vremena, koje bi protivnik iskoristio da vas pretekne. Određena veština potrebna je i u samom pitstopu jer igrač kontroliše mehaničare.

Grafika je bila iznenađujuće dobra, pogotovo za rani C64 period. Bolidi su detaljni, staze koloritne, a izvedba dinamična. Zvuk, doduše i nije bio nešto prisutan pored zvuka motora koji je zadovoljavajuć. Kontrole u toku vožnje su odlične i lako se ulazi u šemu, što je činilo da Pit stop 2 bude jedna od najlegendarnijih trkačkih igara na Commodore platformi.

Grafika: 4.0 Vrlo dobra ako se uzme datum izlaska igre u obzir!
Zvuk: 3.5 Ne preterano bogat po količini pored zvukova motora koji doprinose doživljaju trke.
Kontrole: 5.0 Odlične i lako savladive.
Zabavnost: 5.0 Jedna od najboljih trkačkih igara sa tematikom formule na C64.