Trend koji kruži u poslednje vreme “modernom” C64 scenom današnjice, je da programeri entuzaisti unapređuju konverzije arkadnih naslova čiji je status bio kultan među C64 igračima. Pre 30 godina, svet arkadnih aparata bio je obogaćen platformsko akcionom igrom, legendarnim Ghosts ‘N’ Goblins, u kojoj ste se kao vitez Artur, probijali kroz horde zombija i utvara sa zadatkom oslobađanja princeze iz kandži đavola. Uobičajeno, konverzija je odrađena na većini tadašnjih komercijalnih kućnih sistema. C64 je bio jedan od njih a sama konverzija, iako poprilično korigovana, prihvaćena je od strane igrača vrlo pozitivno. Upravo te korekcije, podstakle su pomenute entzuzaiste da to isprave i celu stvar dodatno unaprede. To je grupica programera, tim koji sebe potpisuje prigladnim imenom: Nostalgia.

Ono što se odmah može primetiti su razlike vizuelne prirode. One su temeljne i ovog puta prate Arcade verziju, u skladu sa debeljkovim mogućnostima. Boje su nešto ubedljivije, kako sprajtova tako i okoline a pozadine su u velikoj meri bogatije detaljima. Animacija kretanja viteza je identična verziji sa arkada, izvedba jednake brzine i glatkoće. Slično je i sa ostalim sprajtovima u igri. Dok je C64 verzija iz 1986. godine, zbog limitaranosti bila korigovana i po pitanju veličine i količine nivoa, ovde to nije slučaj. Zbog upotrebe multiload sistema učitavanja, svi nivoi se izvode u punoj veličini i količini kao na automatu. Isto važi i za broj protivnika, kako zombilja, goblina i ostalih utvara tako i “glavonjana kraju nivoa. Mogu se primetiti neke manje razlike oko rasporeda objekata u nivoima ali ništa značajno. Ghosts ‘N’ Goblins je važio prilično tešku igru, ponajviše u platformskim sekcijama kod naskakanja, gde se zahtevala velika preciznost. Može se reći da je prva C64 verzija bila i nešto teža u odnosu na automat, tako da ni ovaj update nije izuzetak. Štaviše, težina je još izraženija, upravo zbog nekorigovanih veličina nivoa, koje je potrebno savladati.

GNG00Element koji je velikoj meri C64 konverziju iz 1986. godine učinio kultnom je muzika, koja se u odnosu na Arcade u potpunosti razlikovala. Iako neoriginalna, jednim delom pozajmljena kompozicija iz sveta klasične muzike, ostala je u sećanju mnogim igračima kao jedna od najboljih numera na C64 i SID klasika pa i bolja od original aparat verzije. U ovoj verziji, dotična numera može se čuti samo u toku introa igre dok sam gameplay, prate melodije kao na aparatu a postoji i nekolicina nepoznatih i svežih, ubačenih od strane entuzaista. Itekako slušive i prijatne, mada nisu na nivou melodije iz 1986 godine.

Ovo je još jedan primer koji pokazuje da entuziazam fanova nema granica, i da je C64 kao igračka mašina, opet daleko od zaborava. Na ovom projektu im čestitamo i nadamo se da će uskoro opet izbaciti još ovako kvalitetnih naslova. Kako stvari stoje i kroz najave budućih igara, nema sumnje da će se to i dogoditi u skorije vreme. Uveliko je u najavi update još jedne igre sa automata, Bomb Jack!

Grafika: 4.0 Dosta poboljšano u odnosu na prvu verziju. Ne spada u red najboljih grafičkih izdanja na C64 ali dovoljno prijatno i osvežavajuće.
Zvuk: 4.0 Prva muzička tema je ostala neprevaziđena. Ovde je iskorišćena samo za intro, što je šteta. Ostale melodije su slušive i prate melodiju sa arkada sa ponekom novinom u intonaciji. Zvučni efekti nisu baš dovoljno ubedljivi i nema ih previše.
Kontrole: 5.0 Jednostavne i odzivne. Sve ostalo je na umeću igrača.
Zabavnost: 5.0 Sve što nije bilo 1986-te, dodato je i ispravljeno sada. Samim tim, ovo je možda najbolja 8bit verzija legendarne igre. Lepo se izvodi, lepo se igra, i ništa manje zabavna u odnosu na originalnu arkadu odnosno MAME emulator.