Nedugo nakon prvog predstavljanja Commodore 64 na tržištu, 1982. godine počele su da se distribuiraju i prve komercijalne igre. Choplifter, portovan sa Apple 2 računara bio je jedan od tih naslova, a kako je vreme pokazalo, radilo se o igri koja je ostala u sećanju mnogima. To dokazuju i neke od kasnije izdatih verzija u narednim godinama, gde spada i nova era igara, kroz HD verziju za aktuelne sisteme zasnovanu upravo na istom starom konceptu. No vratimo se daleko u istoriju, na sam početak.

choplifter01U Choplifter verziji za C64, kontrolišete borbeni helikopter sa misijom spašavanja civila iz ratnih zona. Iste morate prevesti bezbedno i iskrcati u matičnu bazu. Da sve ne bi išlo kao po loju, postoje neprijatelji u obliku tenkova, aviona i dronova. Tenkovi i nisu toliko opasni, bar ne dok se helikopter ne prizemlji ali zato uspešno tamane ljude i tako vam umanjuju učinak. Naravno, ukoliko ih uništite pre sletanja, olakšavate sebi posao. Igra nema standardni sistem bodovanja već se uspeh “meri” brojem spasenih ljudi. Kada prvu turu pokupite i iskrcate u bazu, prelazite na nove misije koje su dosta teže. Tada na scenu stupaju i avioni koji vas nepogrešivo pogađaju ako im se nehotice nađete na dometu. Crveni dronovi nisu toliko opasni kao avioni ali treba biti obazriv, jer umeju da iznenade. Lično, nisam nikada uspeo da pređem više od dve misije. Jedna od najgorih situacija je kada u momentu dok se borite sa avionom, tenk vam u isto vreme uništava ono malo ljudi na zemlji. Postoje i neki zanimljivi detalji, kao što je mahanje ljudi, kao znak da im se približite, obično raspoređenih oko plavih kućica koje su u plamenu. Igra se završava kada se iskrcaju svi civili, a kojih je ukupno 64.

Choplifter GIFSa vizuelne strane postoje još neki interesatni detalji, i pored godine izdavanja. Na ivicama sprajtova, igra koristi neku vrstu ranog anti aliasing-a, i tako su ublažene “kockaste” ivice kao posledica skromnih rezolucija u igrama tog perioda. Na matičnoj bazi verno je prikazano lepršanje zastave koja doprinosi “vojničkoj” atmosferi.

Grafika: 3.0 Prilično prosta, što je razumljivo s obzirom na godinu izlaska igre. No i pored toga, postoje dopadljivi momenti.
Zvuk: 2.5 Opet preran period da bi se iskoršćivali potencijali SID čipa. Ali zvuk helikoptera i zvuk dok ukrcavate/iskrcavate ljude imaju poseban “nostalgija šmek”.
Kontrole: 3.5 Ne baš glatke ali završavaju stvar u većini situacija.
Zabavnost: 4.0 C64 je kasnije imao dosta kvalitetnijih igara, ali Choplifter je primer iz one najklasičnije ere 8-bit računara i treba da zavređuje pažnju C64 fanova.