Velika većina C64 igrača pamti legendarnu igru iz 1984. godine u kojoj je protagonista bio jedan od najvećih majstora borilačkih veština, bez koga većina budućih filmova sa tematikom dobre makljaže ne bi imali svoj smisao. Lično sam se kao klinac upoznao sa dotičnom igrom još pre 25 godina ali taj prvobitni utisak je bio nekako hladan. Kao tadašnji fan Brus lija i kung-fu filmova očekivao sam nešto potpuno drugačije. Natpis na kompletu igara Bruce lee, je u jednom napaljenom klincu budio asocijaciju na lizanje sopstvene krvi,  nameštanje Ray-Ban naočara malo skliznutih niz nos posle udarca, zvuk krckanja vratnih pršljenova, čuvene krikove dok protivnici iskaču sa svih strana i istog momenta budu dočekani na pesnicu ili nogu Lija. A oni sa još manje sreće, na dršku od nunčaka ili motku. Međutim na TV-u sam ugledao nekakvu kockastu figuru koja može da trči, udara pesnicom, nogom iz zaleta, legne na tlo i penje/skače po platformama. I pored prevelikih i nerealnih ambicija jednog klinca, dao sam igri šansu i posle nekoliko partija, shvatio da neće biti tek tako zaboravljena.

Originalni Bruce lee je bio neka vrsta beat em up platforme u kojoj igrač vodi pomenutu figuru, odnosno Brus lija, sakuplja lampione i bori se sa protivnicima. Protivnike tokom cele igre čine dve figure u obliku nindže i zelenog sumo rvača koje se nasumično pojavljuju i pokušavaju da vas ometaju. Lampioni imaju ključnu ulogu jer se njihovim sakupljanjem otvaraju novi prolazi i kapije koje vode ka novim deonicama. Igra je dolazila i sa propratnom pričom u kojoj je Brus morao da pronađe tajnu besmrtnosti. Prošlo je puno vremena od tada, od originalnih kreatora igre se izgubio se svaki trag a igra je ušla u istoriju. Sve do 2013. godine kada je nepoznati programer Bruno R Marcos uradio nastavak u retro fazonu na PC platformi. Iako je na prvi pogled to delovalo interesatno, prava stvar će se desiti nešto kasnije kada neki drugačiji entuzaisti odluče da se nastavak nađe i na platformi koju ipak više vole i koja samim tim, to više i zaslužuje. Posle dve godine rada a 31 godinu posle originala debeli je dobio nastavak legendarne igre.

Kao i original, nastavak igre nosi propratnu priču. Zli Tao Bao kidnapoavo je Brusovu sestru i odveo je u lični hram koji je sastavljen od mnoštovo prolaza i začkoljica. Nastavak je dosta složeniji po pitanju broja deonica a nešto izraženije puzzle situacije navode na istraživanje i razmišljanje pored standardnog sakupljanja lampiona kao uslova za napredovanje. Brus je ovog puta još veštiji po pitanju kretanja i ima mogućnost plivanja/ronjenja kroz vodu ali uz oprez igrača od davljenja i gubljenja jednog od života. Potezi za savlađivanje neprijatelja su ostali isti. Neprijatelja je ovog puta više, te će se Lee se boriti sa nešto žilavijim samurajem, karatistom sa afro frizurom i bradatim karatistom (Chuck Norris?). U jednom delu igre će se pojavljivati nindža i sumo rvač, u jednoj specifičnoj situaciji. Pokretne prepreke koje ubijaju u kontaktu sa njima, i gde delići sekunde odlučuju kod preskakanja/izbegavanja istih, ovde su brojnije i izazovnije. Kao celookupan utisak na polju težine, Bruce Lee II je otišao dalje u odnosu na original, tako da do susreta sa Tao Bao-m put neće biti ni malo lak. Jedna od opcija na startnom ekranu je i mogućnost korekcije nivoa težine što je za većinu C64 igara bilo nezamislivo.

Najtoplija preporuka za sve C64 fanove, navalite na igru i naravno igrajte samo na najvećoj težini a za dostupne olakšice, pravite se kao da ne postoje.

Grafika: 3.5 Iako igra sa esteteske strane kopira original, ona u nastavku deluje svežije i sa po kojim detaljom više. Izvedba samog Brus Lija je dosta glaća u bilo kom pravcu da se kreće.
Zvuk: 3.5 Legendarna muzička tema sa startnog ekrana prvog dela je preneta i u nastavku, kao i većina ostalih zvukova sa tek ponekom novinom. Oni su daleko od stvarnih mogućnosti SID čipa ali ima nešto u njima. Zbog zvučnog efekta kada Brus pokupi lampion su mnogi i pamtili prvi deo.
Kontrole: 5.0 Zbog glaće izvedbe igra je dobila i na kontroloma te su odličnog odziva.
Zabavnost: 5.0 Original je bio i ostao klasik u C64 katalogu igara. Ali nastavak je još bolji! I to u 2015-toj godini!