Ako se može reći da je C64 imao svoj klasični period igara u razdoblju od 1982-1985. godine, onda je to zasigurno zbog upečatljivih naslova, razvijanih od strane američkih timova koji su baš u to vreme i nastajali. Ovde spadaju nezaboravne platforme poput Lode Runner, Spelunker, Jumpman i sličnih… Izdvaja se i jedna igra, najbitnija za ovaj tekst: Miner 2049er iz 1982. godine, za koju je zaslužan programer Bill Hogue. Razvijan kao original za Radio Shack  i Atari računare, Miner 2049er uticao je na Metjua Smita iz Velike Britanije da kreira mega popularni Manic Miner 1983. godine. Međutim, dve godine kasnije Bill Hogue vraća svog junaka na ekrane kroz nastavak igre Miner 2049er, pod bombastičnim naslovom “Bounty Bob uzvraća udarac!”

Bounty BobReč je o igri platformskog žanra u kojoj vodite simpatičnog čikicu sa zadatkom da na svakom nivou ofarba platforme po kojima se kreće. Međutim, te iste platforme su prepune kreatura koje bi da vam zagorčaju život. Na većini platformi postoje raznorazni korisni predmeti koje možete skupljati. Predmeti, pored toga što donose poene služe i za uništavanje protivnika, ali je njihovo korišćenje vremenski ograničeno te je potrebno biti oprezan.

Deluje prosto ali nije baš...
Deluje prosto ali nije baš…

Ovaj nastavak je u odnosu na original nešto kompleksniji i nudi više nivoa (25 ukupno) i po koji fazon više. Nivoi su ispunjeniji raznoraznim skalamerijama u vidu pokretnih platformi, liftovima, usisnim cevima, topovima… Većina skalamerija zahteva veštu upotrebu od strane igrača i uslov su da se nivoi uspešno okončaju. Kontrole su nešto bolje rešene u odnosu na Miner 2049er jer nude mogućnost kontrolisanja skoka u određenom smeru. Bounty Bob je izuzetno teška igra koja od igrača iziskuje veliki napor, koncentraciju i vežbanje. Kasniji nivoi zahtevaju prethodnu analizu kako bi se efikasno okončali. Postoje i neke olakšice u vidu tajnih poruka koje se pojave kada igrač napravi određeni učinak, npr. u prvom nivou kada pokupite cvet, pritisnete tastere 1 i F7 kako bi preskočili prva tri nivoa. Slične olakšice postoje i za kasnije nivoe. U vreme kada  je snimanje pozicija bio nepoznat pojam igračima, ovo je bilo itekako korisno.

Pokretne platforme, liftovi, topovi, usisne cevi...
Pokretne platforme, liftovi, topovi, usisne cevi…
Ko se snađe pričaće...
Ko se snađe pričaće…

S tehničke strane, igra nije nudila puno čak i za C64 standarde. Ceo dizajn je u klasičnom oldschool fazonu iz tog doba koji je osvajao igrače svojom igrivošću, maštovitošću i težinom. Ovo je bila od onih igara koje se ne prelaze za nekoliko dana, igra koju nije lako svariti. Bilo kako bilo, Bounty Bob strikes back nije doživeo popularnost Manic Miner naslova, ali je bio i ostao jedna od najboljih igara za debeljka.

Mesto gde je nastao Bounty Bob, Bill Hogue
Ovde je nastao Bounty Bob, Bill Hogue

Grafika: 3.0 Ništa specijalno za C64 standarde ali dovoljno raznovrsno.
Zvuk: 3.0 Prevaziđen, ali prirasta srcu.
Kontrole: 4.0 Bolje rešene u odnosu na original, ali je potrebno malo ući u fazon.
Zabavnost: 5.0 Da preteško je, ali ima nešto i u tome…