Videvši da je drugom igrom jače ubo premiju, Ubisoft nastavlja Assassin’s Creed serijal na godišnjem nivou i to veoma logično naslovom gde je u centru pažnje ponovo Ezio Auditore. Priča nas ovog puta vodi gotovo isključivo u jedan grad koji je dovoljno velik i raznovrstan da “ugosti” celu AC igru – Rim. Cesare Borgia i kompanija su preuzeli faktičku vlast a sirotinja raja nije baš zadovoljna novim gazdama. Naravno da je na Eziju da oslobodi Rim Borgia uticaja kroz smaknuća ključnih ličnosti tj. glavnih zupčanika u dobro podmazanoj Borgia mašineriji… A Cesare je na početku igre došao Eziju na gajbu s buljukom vojske pa treba se i za to odužiti.

ACB verzija Koloseuma ima kružnu osnovu dok je u stvarnosti u pitanju elipsoid. Developeri rekoše da bi ih senke namučile da su se držali originala...
ACB verzija Koloseuma ima kružnu osnovu dok je u stvarnosti u pitanju elipsoid.
Developeri rekoše da bi ih senke namučile da su se držali originala…

Bez većeg odugovlačenja reći ćemo da je Assassin’s Creed: Brotherhood, novo poglavlje Eziove avanture pretežno nepromenjena kombinacija parkura, akcije i relativno opcionalnog stealtha iz prethodnika ali uz dovoljan broj osveženja da igru učine bar donekle drugačijom. Krenimo od samog (pod)naslova – Brotherhood: za oslobođenje Rima na raspolaganju stoje novi pripadnici reda Assassina koje će Ezio lično vrbovati i slati na misije širom Evrope kako bi usavršili veštine – bilo pojedinačno, bilo u grupi. Misije su različite težine i igra daje informaciju u procentima o šansama za povoljan ishod – pošaljite novajliju na komplikovaniju misiju i verovatno ga više nećete videti a ako mu dodate iskusnijeg člana u pratnju, primetićete momentalno povećanje procenata. Tok samih misija nećete videti, ovo je ipak samo “Manager” sekcija u AC izvedbi. Dok assassini nisu na zadatku, možete ih gotovo uvek pozvati u pomoć u toku borbe a kada ih nakupite više, držanjem dodeljene komande dobijate trenutnu ali izuzetno efektivnu “kišu strela” vaših saboraca koja će ubiti sve neprijatelje na ekranu. Zanimljiv dodatak ali čini igru još lakšom nego obično. Na vama je (uglavnom) koliko ćete koristiti ovu novinu… na kraju krajeva, “Brotherhood” i jeste jedan od centralnih motiva igre.

You know the drill by now. The ones below are fucked.
You know the drill by now.
The ones below are fucked.

Usko povezani sa regrutovanjem novih assassina su Borgia tornjevi koji služe kao uporište neprijateljskih snaga držeći određenu oblast Rima pod kontrolom. Cilj je ubiti komandanta svakog tornja i naravno preuzeti kontrolu. Imajući u vidu laku borbu AC serijala ovo nije teško iako imate gomilu protivnika za pobiti; mnogo veći problem su pojedini kapetani kukavice koji će krenuti u bežaniju čim vide Ezija pa ako ih ne roknete na vreme, moraćete sačekati novi ciklus straže što može potrajati. Odrađivanjem Borgia tornjeva dobijaju se slotovi za pomenuto regrutovanje assassina kao i otključavanje obnavljanja korisnih objekata (banke, kovači, krojači, trgovci umetninama, tuneli, akvadukti itd.) u oblasti koju ste upravo oslobodili. Ako ste u dvojci budžili vilu, u Brotherhoodu je na vama da vratite čitav Rim u život.

Parkour all day, every day
Parkour all day, every day

Borbi je dodata jedna na prvi pogled veoma kul novotarija – kill/execution streak: dok zadajete završni udarac jednom neprijatelju, usmerite analognu palicu ka sledećoj meti (koja mora da bude u blizini) i pritisnite “armed hand” taster (kvadrat ako igrate na Soniju) i umesto da Ezio započne malo duži fajt sa pomenutom osobom, ubiće je odmah (tzv. one-hit-kill uz prilično do jaja propratnu animaciju). Ponovite komande dok sređujete ovog drugog lika za treće novo meso u okolini i eto vama kill streak. Seriju može prekinuti udarac napadača koji nije trenutno u fokusu ali i pored toga ako se na vreme realizuje komanda za kontru (counter), moguće je odmah ubiti i tu žgadiju i nastaviti execution streak koji u tom slučaju neće biti prekinut. Na papiru zvuči mnogo teže nego u praksi i kada se jednom naviknete na kill streak otkriva se njegova loša strana: da već laku borbu čini još lakšom. U nastavcima je doduše streak ublažen tj. smanjena je upotrebljivost pa ipak ostaje u dobroj meri “overpowered” opcija koju je uvek zanimljivo za posmatrati, to stoji.

Lemme check if mah bladez are sharp enuff
Lemme check if mah bladez are sharp enuff
O ya they are. Thx brah
O ya they are.
Thx brah

U arsenal se pored trademark hidden blades (i zavidnog broja manjih i većih komada hladnog oružja) dodaje samostrel koji putešestvija po krovovima Rima čini laganim poslićem – domet je veći nego kod pištolja a strela ne pravi sličnu buku, dupli bonus. Od projektila sada su tu otrovne strelice koje je sasvim normalno moguće ispaliti iz daljine (dođe kao poison blade upgrade koji je zahtevao direktan-s-leđa-pristup u dvojci). Od Leonarda se kasnije dobija i padobran što je nova opcija za bezbedno prizemljenje u slučaju neželjenog skoka sa nekoliko desetina metara visine i odsustva spasonosne slame (ili baš namernog skoka – ima se, može se).

Flyyyy like an eagle, let that spirit carry me, I want to flyyyy ...aka introducing padobran
Flyyyy like an eagle,
let that spirit carry me, I want to flyyyy
…aka introducing padobran

Romulus Lair nivoi su zamena za Assassin’s Tombs sa istovetnom idejom prijatnih platformskih mini avantura uz povremenu gnjavažu od strane pripadnika kulta Romula.

U glavne i sporedne misije uvodi se “full sync” – zahtev koji valja ispuniti da bi se dobio jelte, full sync za konkretnu misiju (npr. završiti x stvar ispod x minuta, ne biti detektovan, ubiti x metu na x način itd.). Od novih sporednih misija pomenućemo Leonardove ratne naprave po Borgia narudžbini gde Leonardo lično traži od Ezija da ih uništi, kako prototip tako i nacrte. Ovi delovi se dešavaju van Rima i nisu nešto preterano zanimljivi ali pružaju varijaciju u gejmpleju. Cristina (Vespucci) segmenti se polako otključavaju kako se prelazi igra, ima ih svega pet i predstavljaju Eziova potisnuta sećanja, videćete i zašto. Vratićete se na kratko u Firencu i Veneciju da bi ih kompletirali.

KOJIMAAAAAA Jedan od unlockable kostima je Raidenov. Bez zezanja. Genuine Ubisoft addition.
KOJIMAAAAAA
Jedan od unlockable kostima je Raidenov. Bez zezanja. Genuine Ubisoft addition.

Izuzetno bitan dodatak je uvođenje (online) multiplayer dela što Assassin’s Creed: Brotherhood čini prvom igrom u serijalu koja ga poseduje. Prezentovan kao Abstergo trening program za moderne Templare, kroz nekoliko modova nagrađuje pametan, strpljiv i pre svega stealthy pristup eliminisanju protivnika po zasebnim multiplayer mapama gde svako može da vreba svakoga.

Glasovna gluma je reklo bi se ostala na nivou uz očekivano nove likove predvođene Borgia manijacima i njihovim simpatizerima uz pretežno poznate stare pristalice Assassin Ordera s druge strane. Muzika je treći put u serijalu u potpunosti delo Jespera Kyda i soundtrack se odlikuje mračnijom, usredsređenijom tematikom za razliku od dobrog dela lepršavih Assassin’s Creed II kompozicija ali je van svake sumnje kvalitetna i odgovarajuća muzika za Brotherhood.

Assassin's Creed Brotherhood (8)

“The Da Vinci Disappearance” je single player DLC iz marta 2011. godine sa dodatnim misijama fokusiranim na vreme posle svrgavanja Borgia porodice. Leonardo je nestao, najverovatnije otet a Ezio kao pravi, dugogodišnji prijatelj ide da spasi čoveka. Put će ga voditi do Claudije Auditore (Eziova sestra), Lucrezije Borgie (hmm gde je ona to završila posle dešavanja glavne igre… fina bre gajba), Salaija (Leonardov pomoćnik i… više od toga) pa do novih mini zlikovaca koji su nam oteli čuvenog pronalazača, slikara, vajara, arhitektu itd. itd. itd.
Sasvim pristojan i zanimljiv DLC koji daje još neki sat zabave.

Look at mah light stick. Pillar. Thingie. Whatever. You like it L?
Look at mah light stick. Pillar. Thingie. Whatever. You like it L?
Batman broke the game.
Batman broke the game.

Assassin’s Creed: Brotherhood ne donosi ništa revolucionarno već je prirodni nastavak Eziovih pustolovina i pre svega je namenjen fanovima dvojke kojima nije dosta ovog Italijana u samo jednoj igri. Kada je jasno da se ne mogu očekivati dostignuća slavnog prethodnika, AC:B je vrlo dobro ostvarenje i nova prilika za virtuelnu turu sa omiljenim italijanskim renesansnim ubicom.

Assassin's Creed Brotherhood (11)