Kada sam prvi put video ovu igru davne 1990. godine u Budvi mislio sam da se radi o prezentaciji borilačih veština nekog lokalnog kluba. Malo zatim jedan dečak je prišao i – ubacio žeton i tek tada sam shvatio o čemu se radilo. Moje oduševljenje tadašnjom grafikom na tom automatu je bilo nemerljivo. Pit Fighter je spadao u jedne od retkih igara koje su imale tako savršenu digitalizaciju. Svi likovi u igri su prvo snimljeni kamerom pa tek onda prebačeni u 2D animirane sprajtove dok je pozadina nacrtana što zajedno daje jedan lep vizuelni efekat. Demo koji prikazuje borce koje možete na početku da izaberete traje oko 2 minuta i spektakularno je urađen za tadašnje vreme, kao početak nekog filma. Od likova možete birati samo tri ali su zato sva trojica na svoj način posebni.

pit fighters

To su: Buzz, profesionalni rvač i body-bilder. Nije nešto vešt u borbi pesničenjem ili udarcima ali ima zato širok dijapazon rvačkih zahvata koji mnogo crpe protivnikovu energiju i zato se on prvenstveno oslanja na to da što pre protivnika obori na pod i da mu ne dozvoli da ustane. Njegovi udarci nogama i rukama su sasvim prosečni i nedovoljni naspram protivnika koji vas očekuju u ovoj igri. Drugi je Kato, majstor taekvondoa i karatea koji ima crni pojas, njegovi udarci rukama su najbrži i on se prvenstveno oslanja na njih. Kada obori protivnika na zemlju takođe je jedan od najefikasnijih likova jer udarcima laktom dok oni leže, koji su dosta snažni, im ne dozvoljava da se pridignu i ponovo bore. Treći borac je najbolji izbor ukoliko igrate sami protiv kompjutera a to je Ty, specijalista za full-kontakt borilačku veštinu. Neverovatno dobro barata nogama i takođe rukama. Njegova specijalnost, koja se kod svakog lika aktivira pritiskanjem sva tri tastera, je dvostruki udarac nogama u vazduhu i ako se taj specijalni potez izvede u pravom trenutku, oduzima mnogo energije i retko koji protivnik može ostati na nogama posle njega.

U igri je moguće dok se bijete golim rukama, pokupiti i dodatna sredstva za okršaj. Tu su svuda razbacane štangle, stolice, noževi, bejzbol palice pa čak mozete pokupiti i motor “Harley Davidson” i baciti ga na protivnika. U tuči nemojte ni slučajno prilaziti publici jer je u ovoj igri i pozadina, sa čime sam se tada sreo prvi put, interaktivna i lica koja posmatraju borbu će vas ponekad ubosti nožem ili izgurati do protivnika a u tom slucaju ćete biti prilično bespomoćni da mu uzvratite udarce. Veoma dobro urađena veštacka inteligencija protivnika će vas dosta iritirati takođe, na primer ako ste dobili par udaraca i pali na zemlju, neprijatelj će vas nemilosrdno gaziti čime bude stigao sve dok se ne pridignete povlačenjem palice levo-desno. Nivoa ima osam i svaki od protivnika je veoma originalno urađen. Svi imaju karakterističan stil borbe i posle dužeg vežbanja ćete smisliti taktiku kako da ih pobedite. U igri se koriste tri tastera i to za skok, udarac nogom i udarac rukom. Pritiskom na sva tri u isto vreme se izvodi specijalni udarac, pritiskom na taster za skok i nogu istovremeno izvodi se leteći udarac nogom, kombinacija tastera za nogu i ruku izvodi hvatanje protivnika dok se pritiskom ruke i skoka istovremeno izvodi blokiranje udaraca koje je različito kod svakog lika (najbolju blokadu odnosno eskivažu poseduje Ty).

 

Grafika i zvuk su neverovatno dobro urađeni za tadašnje vreme i sve odiše nekom prljavom “underground” atmosferom. U igri se borite za novac kao u filmu “Lavlje Srce” sa Žan Klod Van Damom, ali osim poena koje dobijate on nema neku praktičnu upotrebu. Posle svake borbe energija vašeg lika se NE obnavlja, pa pored male energetske skale koju vaš lik poseduje u odnosu na protivnike trebate i da pazite da vas tokom borbe ni jedan protivnik ne udari uopšte! Ovaj arkadni naslov ni u teoriji nije moguće preći sa samo jednim ili dva žetona tako da je ovaj automat bio zamišljen kao svojevrsni iznuđivac novca ljudima koji su prvi put videli ovakvo dobru grafiku i efekte, što je velki minus inače ovoj odličnoj igri.

Grafika: 5.0 Jedna od prvih savršenih digitalizacija
Zvuk: 5.0 Ulični žargoni svih likova i rok muzika veoma podižu usijanu atmosferu ove igre
Kontrole: 2.5 Postoji dosta udaraca, ali većina je neupotrebljiva ako želite da preživite. Dosta bagova u pozicioniranju likova i  kamere.
Zabavnost: 3.0 Nema obnavljanja energije a protivnici su prilično nemilosrdni i vešti, tako da se uživanje svodi na to da ih gledate kako vas biju