Opšte poznata sudbina firme Commodore, neslavno zapečaćena finansijskim bankrotom, nije uticala na želju nekih zvučnijih proizvođača igara tog doba da i dalje podržavaju “prijateljicu”. Među njima se pronašao i slavni Team 17, a Worms serijal svoj slavni opus započinje upravo na Amiga platformi, gde i dan danas zavređuje ogromnu reputaciju.

Worms 02Worms je strateško taktička igra koja starijim igračima budi sećanja na Artillery tip igara, gde su glavnu ulogu imali tenkići sa ciljem međusobnog uništavanja. Ovog puta cilj je isti, samo što ulogu preuzimaju do zuba naoružani… CRVI! Famozni “crvići” pored pucanja i kretanja, imali su i mogućnost (pomalo nespretnog) skakanja, pritom izgovarajući sve i svašta, u zavisnosti od situacije u kojoj se nađu. Uvodni ekran nudi neke od opcija koje se tiču sistema partija i kombinacija koje igrači imaju na raspolaganju. Partije mogu biti u okviru lige, turnira, prijateljske ili trening, uz izbor borbe protiv računara ili prijatelja. Crvića ukupno ima šesnaest, podeljenih na četiri ekipe. Krajnji ishod je jasan: Sravniti ostale timove sa zemljom.

Worms 03Crvi na raspologanju imaju čitav arsenal oružja, počev od pištolja, sačmare, uzija, granate, dinamita, bazuke, nagaznih mina, itd. Pored klasičnih, postoje i napredna oružja poput pratećih raketa, ili u kasnijim fazama partije, upotrebe raketnog vazdušnog udara. Tu su i dodatna pomagala u vidu alata – krampova, nindža konopaca, platformi, itd. Njihova namena zavisi od dela mape na kojoj se crvići nađu, tako da primarnu ulogu ima upravo taktički pristup igrača i razmišljanje unapred. Tok same partije zavisi od mnogo faktora, kao što su konfiguracija terena, brzina vetra, pa i raspored crvića na terenu. No, najbitnji element Worms igre su multiplayer varijante, gde igra dodatno dobija na težini. Svakom crviću možete dodeliti ime, a u tom dobu najpopularnija imena, bar kod nas bila pod uticajem Mortal kombat 2 i 3 igara, pa su Sektor, Cyrix, Sub-Zero, Night Wolf i ostala ekipa konačno dobili šansu da se prepucavaju i dalekometnim oružjem. Partije su se mogle odvijati na nekoliko različitih mapa, kao što su pakao, auto otpad, šuma ili arktički predeli, gde usled klizavog terena crvići mogu imati puno muka. Svaka partija je vremenski ograničena, a s vremena na vreme sa neba stižu paketići koji sa sobom donose nove predmete/oružja i pružaju pomoć vašem crviću ukoliko mu se arsenal istrošio.

Worm 04Worms naslov je važio za jednu od najorginalnijih igara u tom periodu, a svojim šarmom i koncepcijom osvojio je srca mnogih igrača, a faktor igrivosti mu ni dan danas nije izbledeo, svedok je sama dugovečnost ovog serijala.

Grafika: 3.0 Za taj period bazična, čak i za Amigine mogućnosti, međutim dizajn mapi i terena je potpuno funkcionalan i pregledan.
Zvuk: 3,5 Zvučnih efekata nema puno, ali komični glasovi koje crvići izgovaraju odišu nekom toplinom. Kvalitet zvukova paljbe i eksplozija je sasvim korektan
Kontrole: 5.0 Prilagođene ovom tipu igara, preko miša i tastature, i kao takve jednostavne i praktične.
Zabavnost: 5.0 Worms je originalnošću i atmosferom držao mnoge igrače satima pred TV ekranima, produživši svoju dugovčnost brojnim nastavcima koji su se pojavljivali na, svojevremeno aktuelnim, mnogobrojnim igračkim platformama