Svojevremeno se Amiga nije mogla pohvaliti brojem VS borilačkih igara na svom sistemu (tu je bio Body Blows serijal i tek još nekoliko manje poznatih naslova). Situacija se promenila tek sa pojavom igre Shadow Fighter, razvijanu od strane tada nepoznatog programerskog tima iz Italije, N.A.P.S.

Ono što je Blanka bio u Street Fighter-u to je Electra u Shadow Fighter-u
Street Fighter ima Blanku, a Shadow Fighter Electru

Shadow fighter je standardna VS tabačina gde igrač na raspolaganju ima 17 boraca. Od modova tu je klasični šampionat gde možete izabrati nekog od boraca i krenuti u obračun sa ostatkom ekipe. Slično kao u SF, dosta boraca predstavljaju i koristi borilačku veštinu zemlje iz koje potiču, kao što je Lee Chen iz Kine i tipično, majstor Kung Fua, Top Knot sa Tajlanda – majstor tajlandskog boksa, Soria – kikbokser iz Belgije, Okura – samuraj iz Japana, itd. Pored likova sa tradicionalnim načinom borbi postoje i oni sa uličnim stilom makljanja, kao i likovi sa natprirodnim moćima kao što su: Fakir – čarobnjak iz Pakistana, Yarado – čudak iz Meksičkih divljina, Yurgen – ljutiti policajac iz Nemačke koji obilato koristi svoj pištolj, Kury – grdosija sa Tibeta, po prirodi spor ali vrlo jakih udaraca, Toshio – dečak iz Japana i vrlo nezgodan zbog svoje male visine itd. Takođe, tu je i poslednji “Boss” lik, Shadow koji vas čeka na kraju. Borbe umeju da budu prilično izazovne čak i na niskim nivoima težine, stoga je potrebno malo vežbe, jer je popriličan broj poteza kod svakog lika, kako osnovnih tako i specijalnih. Postoji i standardni versus mod za dva igrača gde se možete obračunati sa prijateljem.

Grozni Nemački policajci...
Grozni Nemački policajci…

Kontrole preko Commodore džojstika i sistem na koji su potezi implementirani su za svaku pohvalu. Većina poteza se lako izvodi, te uz kvalitetan džojstik i malo stečenog iskustva, igranje Shadow Fighera je pravo zadovoljstvo! Ovome još doprininose i sočne tehničke karakteristike. Likovi su krupni i detaljno nacrtani, a po kvalitetu animacije ostavljaju iza sebe većinu igara istog žanra na Amigi. Animacija je glatka i brza. Pozadine su bogate raznim detaljima, animiranim objektima i još više doprinose vizuelnoj dopadljivosti. Zvučni efekti i muzičke teme su fenomalni, i u velikoj meri se mogu porediti sa tadašnjim aktuelnim automatima! Udarci, zvukovi magija, glasovi i sve to uz pratnju odlične muzike različitih stilova i tempa.

Kury sa Tibeta deluje kao spor ali kada jednom udari "tu trava ne niče"
Kury sa Tibeta deluje sporo, ali gde jednom udari “tu trava ne niče”

Shadow Fighter je bio vrlo smeo potez pomenutog programerskog tima i, iako izbačen u kasnim godinama Amiga perioda, predstavlja pravi dragulj medju igrama tog žanra na Amiga platformi.

Grafika: 4.5 Krupni likovi, animacija i raskošne pozadine
Zvuk: 5.0 Vrhunski! Kako po kvalitetu efekata, tako i po muzičkim temama
Kontrole: 5.0 Odlično prilagođene
Zabavnost: 5.0 Jedna od najboljih tabačina na Amigi