Verujem da ne postoji ljubitelj igara koji nije čuo za čuvene Lemmings-e, a ako spada u starije generacije igrača, da nije imao priliku da ih oproba na nekom od dostupnih sistema 90-ih godina. “Prijateljica” je tu odigrala presudnu ulogu, jer upravo su tu Lemmings doživeli svoju prvu premijeru. Ideja i koncept Lemmings-a, poslužio je timu iz Švedske Digital Ilusions, pod okrivljem čuvenog izdavača Psygnosis, da napravi nešto slično. Sudeći da su Šveđani već ispekli zanat na Amigi sa čuvenim simulacijama flipera, Pinball Dreams/Fantasies, ovim ostvaranjem su još više potvrdili svoj kredibilitet na Amigi.

Slično kao u Lemmings, i u Benefactor-u igrač preuzima ulogu pomagača. Kroz kontrolu lika pod imenom Ben.E.Factor, ima zadatak da oslobodi otete članove rase Merry man, koju čine majušni čovečuljci, zarobljeni od strane neprijateljski nastrojene rase sa planete Minniat. Za razliku od Lemmigsa-a, čovečuljci Merry man su nešto inteligentniji, te neće tek tako izgubiti glavu ukoliko zakažete u nekoj od brojnih logičkih zavrzlama. Stoga, to je i zaplet igre kroz koji morate osloboditi čovečuljke iz zaključanih ćelija i bezbedno ih sprovesti do teleporta i tako okončati svaki nivo. Nivoe čine platformske sekcije, uz širok dijapazon prepreka, uz potrebnu snalažljivost igrača u maniru standardnih platformskih igara. Progresom nivoa, logički fazoni sve više preuzimaju primat. Ćelije se otvaraju ključevima do kojih se dolazi mešovitim putanjama, koje su kroz nivoe sve komplikovanije.

Kada se neka od ćelija otključa, čovečuljak će svojevoljno krenuti ka cilju, odnosno teleportu, do momenta kada mu je pomoć neophodna. To mogu biti mesta, gde mora uz prisustvo Ben-a savladati neku od prepreka. Recimo, čovečuljak će doći do platforme na koju ne može naskočiti. Tu će stajati sve do momenta kada Ben dođe do njega i “nabaci” ga na problematičnu platformu i tako mu omogućiti dalju maršrutu. Slično tako, i čovečuljak može biti od koristi Ben-u, kada je potrebno uključiti neki od prekidača, poluga ili slično i tako rešiti neki od problema. Čovečuljci su većinom otporni na većinu živih smetala, dok isto ne važi i za Ben-a i njegovu energetsku skalu. U početnim nivoima, oslobađanje se svodi na jednog ili dva čovečuljka. Kasnije, njihov broj se povećava, srazmerno veličini nivoa sa sve složenijim zadacima, brojnijim i zahtevnijim preprekama. Tako je pred igračem oko 50-ak nivoa, podeljenih na nekoliko različitih oblasti.

Zbog veličine i količine nivoa, igra omogućuje pozivanje nivoa šiframa koje se zarađuju posle uspešno savladanih nivoa. Oni koji su ponikli u ovoj generaciji igara, znaju da su sastavni deo igračke opreme bili olovka i sveska, u kojoj su gomile “passwords“, našli svoje utočište.

 

Grafika: 4.0 Celokupan ambijent, kako likova tako i okoline je minijaturnog dizajna ali zahvaljujući lepim koloritom i animacijama, nema mesta utisku bilo kakve nedorađenosti. Običaj nekih od igara na Amigi je da su introi igre, urađeni u Starwars fazonu, pa tako ni Benefactor nje izostao po tom pitanju.
Zvuk: 5.0 Izuzetno prijatne muzičke intonacije u svakoj od oblasti. Zvučnih efekata ima na pretek i visokog su kvaliteta. Isto važi i za intro. “Paula power”!
Kontrole: 5.0 Tip igre je takav da su prilagođene u potpunosti, tako da je veština igrača presudna.
Zabavnost: 4.0 Benefactor je bio čista Amigina eksluziva. Ali i pored velikog broja pozitivnih atributa koje je igra nosila, igra nije doživela kultni status kao originalni Lemmings, ni po pitanju faktora zabavnosti.