U svakom čoveku čuči zombi. Sakriven iz lejera racionalnosti, normalnog rasuđivanja, osećanja, moralnosti i koje čega još. Često sam u dugim polemikama sa svojim drugovima tvrdio da je gore kad čuješ zombija a ne vidiš ga nego kad je on tu, ispred tebe.

A ispred nas je, nova horda zombija. Jedna od popularnijih igara za WiiU, zahvaljujući Ubisoftu, dočekala je svoju first person survival horor konverziju za PC, PS4 i Xbox ONE. ZombiU je postao Zombi. S obzirom da je igra vec trecu godinu prisutna na tržistu igara, odmah na početku ćemo se pozabaviti onim novim što Zombi donosi. Sa tehničke strane mogu slobodno reći da se Ubisfot nije puno potrudio pa nećete videti nikakve benefite mnogo jačeg hardvera u odnosu na WiiU. Šta više, neki efekti nedostaju poput lens flera. Ipak naglašavam da je grafika korektna za današnje standarde a dostupne su i sve aktuelne rezolucije barem kada je PC verziju u pitanju.

Dve najveća razlike između WiiU verzije i verzija za ostale platforme je nedostatak multiplayera (zbog čega Ubi?) i drugog ekrana za PC, PS4 i Xbox ONE. Mapa je sa WiiU kontrolera našla svoje mesto u donjem desnom uglu ekrana. Velika je i pregledna ali tokom igranja, nisam našao da mi smeta. Jedina prednost drugog ekrana vidi se kad otvorite vaš inventar. Na WiiU je prikazan na kontroleru dok u konverziji prekriva dobar deo centra ekrana što u nekim momentima može biti nezgodno pogotovo kada za menadžerisanje po inventaru odaberete neki nezgodan, da ne kažem, kasni trenutak.

Sa druge strane i Zombi ima čime da se pohvali u odnosu na original. Dok ste u ZombiU, kao melee oružije, imali samo Cricket bat, Zombi nudi još dva: ašov i bejzbol palicu koja je na vrhu ukrašena ekserima za dodatni i brži efekat tamanjenja trulih mozgoljubaca. Razlika nije samo kozmetičke prirode. Cricket bat je najslabiji, ašov nešto jači i ima najveći domet dok je bejzbol palica najjače melee oružije. I baterijska lampa je pretrpela male izmene. Sada ima dva moda gde je drugi nešto jači i širi snop ali, naravno, baterije se brže troše.

CA_ENV_Buckingham_gate_02Kakva bi to zombi apokalips bila bez vatrenog oružija? Uz malo truda i istraživanja sakupićete priličan arsenal. Oružije možete nadograditi pronalaženjem dodataka kao što su veći damage, više metaka u magazinu, brže pucanje i veća prciznost. Nadogradnja se vrši na radnom stolu (workbench) koji se nalazi u vašem safe house ili u nekoj od par sigurnih soba na koje će te nailaziti. Igra poseduje i tzv. skill sistem za vatreno oružije. Što više zombija ubijete jednim oružijem, isto će automatski dobijati skill poene što takođe poboljšava vaš učinak.

Ipak sve gore navedeno vam ne garantuje šetnju u parku. Zapamtite, municije nema u izobilju a i vaša inventar torba nije rupa bez dna. Pažljivo odaberite šta ćete nositi i uvek ostavite bar 3 prazna slota jer nikad ne možete znati na šta možete da naiđete. Zbog svega ovoga postavlja se pitanje…

How long you will survive? Ustvari možda to i nije pitanje već izazov.

London 2012. godine pritisnut bremenom crnog proročanstva starog 400 godina koje najavljuje zombi apokalipsu i vi kao slučajni, bespomoćni i slabašni preživeli. Početak se brzo odmotava i upoznajete vašeg vodiča i naratora ”The Prepper” koji će vas slati na različite zadatke. Tokom vašeg lutanja i istraživanja upoznaćete još neke likove sa kojima ćete saradjivati. Nakon početnog dela, radnja igre se usporava i generalno je strogo usmerena mada postoji mogućnost da neke zadatke odradite pre ili kasnije a postoji i momenat slobode istaživanja i ponovne posete već posećenih lokacije da bi ste uvek otkrili nešto novo.

Horor bez dobre atmosfere nije horor a ona je u ovoj igri odlična. Mračna pusta, teška i preteća. Čak i kada igra na momente poprimi elemente čiste first person akcije, zahvaljujući odličnim zvučnim efektima i spretnom dinamikom muzike koja se odmotava u pozadini, atmosfere ne manjka. I vrlo često će te u toku igranja nešto očekivati i napetost će rasti. U momentu kulminacija, dok vaš karakter stenje i vrišti, efekat pojačavaju žmarci koji se spuštaju niz vašu kičmu a pri tome, naglašavam, igra ima samo jedan jump scare momenat. Opuštanja nema. Nikada niste sto posto sigurni. To je zamka koja će vas vrlo brzo dovesti u nezgodnu situaciju a onda…

Prihvatite činjenica da kad poginete, pojavljujete se u safe house kao potpuno nov karakter sa početnim pištoljem i cricket bat-om. Vaš skill sistem je resetovan na 0 a vaše stvari su tamo negde, pored leša prethodnog karaktera. Olakšavajuća okolnost je što u safe house imate sanduk gde možete ostaviti određenu količinu stvari pa uvek gledajte da imate dobar backup za nezgodne situacije. Snimanje pozicije se odvija samo na check pointim-a koji nisu česti ili tako što se u retkim trenucima odmora zavalite u vreću za spavanje koja se nalazi u safe house.

Ljubitelji survival horora dobili su jos jedan odličan naslov za kraj leta. Lagano razumljiv, potkrepljen odličnom atmosferom, sa dobrom izvedbom i , na kraju krajeva, razumnom cenom. Horor biblioteka igara je bogatija za još jednu hordu zombija. Još jedan zombi za kraj…

How long you will survive?

Pogledajte kako kolega sa FskpZ gaming preživljava