Pre par godina, pojavila nam se slatkasta platforma pod nazivom Yooka-Laylee, kao omaž starijim 3D platformerima nalik Banjoo Kazooie. Bolje rečeno, dobar deo dev tima te igre se preselio u Playtonic Games kako bi nastavili da rade ono šta najviše vole, kreiraju sjajne platformere. Na žalost, Yooka-Laylee nije bila toliko kvalitetna igra, i nakon te kratke ekskurzije, razvojni tim je shvatio da je najbolje da se vrate korenima platformera u 2D iliti 2.5D izvedbi.

Tako nam je došao Yooka Laylee and the Impossible Lair, prelepi, sjajni i skoro savršen platformer koji može da stane rame uz rame sa svojim inspiracijama iz igračke industrije. Yooka Laylee and the Impossible Lair imaju jedan zadatak, a to je da poraze Capital B zlikovca koji želi da pokrade sve šta je lepo i vredi u ovom šarenom i divnom svetu. Odmah na početku igre, bivate stavljeni u poziciju da se borite sa njim, ali naravno, neverovatno ćete failovati. Posle malo vremena ćete shvatiti da se on krije u Impossible Lair, a samo ime tog ”nivoa” dosta govori o njegovoj težini.

Zanimljiv take na sve to je činjenica da možete odmah na početku da pokušate i pređete Impossible Lair, ali 99.9% igrača na svetu neće uspeti, jer je jednostavno, preteško. Tada vaša prava avantura počinje. Kako bi porazili Capital B, morate da oslobodite osice koje će vam pomoći u poslednjoj bitci. Svaka osica dam donosi jedan život, iliti bolje rečeno, mogćnost da pretrpite dodatni udarac, a u ovom svetu ih možete naći preko četrdeset. Sam broj može da vam naglasi koliko je Impossible Lair ustvari težak.

Svaki nivo je savršeno dizajniran, a pošto je cela igra odrađena na uzoru Donkey Konga, možemo slobodno da kažemo da igra u mnogim trenucima nadmašuje taj dizajn nivoa koji važi za jedan od najboljih u ovakvoj vrsti platformera. To isto znači da igra ne oprašta greške, te lako možete poginuti i nastaviti od poslednjeg checkpointa. Zanimljivo je da za razliku od prve igre, u ovoj, već možemo da kažemo franšizi, ovde nemate živote, već umiranjem gubite lišće koje sakupljate i koje vam služi za kupovinu boostova koje možete iskoristiti dok prelazite određene nivoe. Isto kao i njihova inspiracija, i u ovoj igri se greške ne praštaju, kako smo već rekli, tako da resetovanje nivoa ispočetka ili sa checkpointa je isključivo vaša krivica.

Kontrole su odlčno odrađene bez ikakvog kašnjenja, najbolja stvar je što tako rade na apsolutno svakoj platformi, računajući i Nintendo Switch. Tako da ukoliko želite da uradite nešto konkretno u igri, morate da se isključivo oslonite na umeće vaših prstića. Sa druge strane, većina platformera koji su izašli do sada se oslanjaju na to da pređete nivo što brže ili bolje rečeno, brzina često smanjuje rizik umiranja u igri. Ovde to nije slučaj, jer je jako bitno da sagledate situaciju, pogledate šta sve nivo krije i odlučite kojim ćete putem. Tako da, preporučljivo je da stanete, razmislite koji je vaš sledeći potez, isplanirati ga i onda da se bacite u egzekuciju istih.

Još jedan nice touch je overview mapa posle svakog nivoa. Stvar je u tome što ona nije samo ”mapa” već je praktično igra za sebe. To je deo gde praktično idete od nivoa do nivoa koji želite da igrate, samo stvar je u tome da i ta ”mapa” krije tajne i skrivene nivoe. Kako bi ih pronašli, morate da rešavate male zagonetke koje su postavljene ispred vas. Tako da ni u jednom trenutku, ova igra vam neće biti dosadna, a zabavu ćete nalaziti i u delovima gde to najmanje očekujete.

Otključavanje nivoa može dolaziti, kako da kažemo, pa prirodno u odnosu na prethodni koji završite, a dok se drugi kriju iza odrđenih kapija i prečica, koje je potrebno prvo da otključate. To činite novčićima koje nalazite kroz nivoe. Ukoliko želite da kompletirate igru, neke nivoe ćete morati da prelazite iznova i iznova, ali to ne mora da bude ”mučenje” kao što bi mnogi shvatili na početku. Stvar je u tome što se nivoi, u odnosu na vaš napredak, menjaju, tako da njihov layout se možda i promeni kada dođete da pokupite ostale novčiće. Neki će se zalediti, neki će se možda i urušiti kako bi otvorili nove prolaze, ali generalno gledano, stalno ćete pronalaziti nove izazove čak i na nivoima koje pređete više puta.

Yooka-Laylee and the Impossible Lair (Xbox One X)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Yooka Layle and the Impossible Lair je možda jedan od najboljih platformera koji se pojavio u prethodnih par godina. Pošto nismo dobili klasičan Donkey Kong nastavak još uvek, ovo je odličan fix, možda čak i još bolja trajna zamena. Najbolja stvar od svega je da je igra dostupna na aposlutno svim platformama, a sa strane performansi i vizuelnog aspekta, ne postoji apsolutno nikakva zamerka. Playtonic Games su uspeli da iz drugog puta naprave savršen platformer, najviše zahvaljujući vraćanjem korena ovog žanra.