2K Games, kako smo već pisali u prethodnom tekstu, nas je „iznenadio“ savršenim portom Bioshock kolekcije, a sada je vreme da bacimo pogled na još jednu igru, port naslova koji je izašao isključivo za konzole trenutne generacije i PC. Radi se o XCOM 2: Collection.

Nije više čudno da Switch dobija portove starih, kao i novih igara, pa ni da nas iznenadi sa naslovima koji su do ove generacije, bili skoro nemoguće stvoriti za tadašnje generacije konzola. Potezne strategije su uvek bili preveliki zalogaj za konzole prošle generacije pa i one starije. Najčešće je problem bio u procesorskoj snazi koja je jednostavno bila, slabašna, dok su te iste igre mučile i najjače kompjutere. Kada kažemo tako nešto, prva igra koja nam padne na pamet, tog tipa je Civilization VI. Naslov koji je tek ove generacije dobio svoj port na konzolama u svom punom obliku. Nekoliko meseci nakon izlaska smo dobili i Switch verziju koja je radila prosto neverovatno dobro, uzevši u obzir mobilni hardver. Sada je na red došao i jedna od najpopularnijih PC franšiza koja traje više od 20 godina – XCOM.

XCOM The Collection nam donosi originalnu kampanju kao i War of the Chosen ekspanziju – pregršt sadržaja!  Većina je upoznata sa tim koliko sati može da vam oduzme bilo koja igra iz XCOM franšize, i čarobno je videti da je možete igrati na portable uređaju. Ovo je možda i igra koja najviše odgovara Switchu, jer se igra u „turnovima“ čekate neprijatelja da odigra svoj potez nakon vašeg i tako u krug. Switch je možda i savršena platforma jer vam omogućava baš to, da odigrate par poteza, vratite se svom poslu, onda nastavite kasnije koliko god budete želeli, sve „on the go“ ili možda i na TV-u ukoliko odlučite da vidite te „divne“ detalje ovog porta na vašem TV-u visoke rezolucije.   Kao u ostalim tekstovima o skorašnjim portovima, bavićemo se toj „tehničkoj“ strani kao i koliko je ustvari zgodno igrati ovakvu igru na polu portabilnoj konzoli.

Switchu jednostavno nedostaju igre ovog tipa. Pre nekoliko meseci smo imali prilike da pišemo o Mutant Year Zero naslovu i primetili smo da je razvojni tim morao mnogo toga da žrtvuje kako bi prebacio potpuno iskustvo na Switch platformu. To je slučaj i kod XCOM2 naslova, ali ako ništa drugo, makar imate platformu više na kojoj možete da uživate u XCOM univerzumu.

Od svih skorašnjih 2K portova, ovo je naslov koji možda najgore izgleda, ali to ne znači obavezno da je i loše igrati ga na Switchu. Moramo da krenemo od toga da je igra jednostavno prezahtevna za ovakvo parče hardvera. Igra je imala problema i na PS4 i Xbox One base platformama još od izlaska, ali to nije sprečilo fanove da joj posvete svoje vreme. To će verovatno biti slučaj i kod ove igre. Za razliku od FPS portova, kod ove igre je apsolutno sve „osakaćeno“ na neki način, kako bi se zadržala glavna stvar – a to je netaknut gameplay i svi njegovi elementi koje dolaze uz ovu igru. XCOM 2 je mutna, ne tako jasna igra gde je izbačeno pregršt efekata, ali čak i tako, ovo deluje privlačno – bledo ali privlačno.

XCOM 2 na PC-u recimo, je krasio elemenat destrukcije na svim nivoima, ili makar oko zgrada i objekata gde je moguće da ih uništite u napucavanju sa neprijateljima, ovde je to skroz izbačeno, te svaki nivo ostaje isti kao pre borbe. Ovo neće biti problem igračima koji planiraju tek sada da uplove u ovaj naslov, ali za one koji bi da ovo igraju „on the go“ nakon prvog prelaska na PC ili platforme trenutne generacije konzola, možda bude bio problem. Za sve te igrače, ovaj port će možda delovati kao veliki korak unazad jer su izbačeni neki prepoznatljivi detalji i efekti koji su činili igru jedinstvenom. Ipak, to je danak slabašnog hardvera koji imamo u ovoj mini konzoli.

Što se tiče samog Gameplaya, sve je ostalo netaknuto. Igra sadrži punu SP kampanju, apsolutno sve elemente gradnje baze, oružja, kustomizacije i svega ostalog šta možete videti u ostalim verzijama. Na kraju dana, kada investirate par sati u ovaj naslov na Switchu, nebitno da li ste igrali poslednji XCOM na nekoj platformi, sve će jednostavno kliknuti i shvatićete – da ovo je XCOM i sjajno je! To je možda i najbitnija stvar.

XCOM je franšiza koja će vam pojesti previše vremena u base managementu, previše vremena u istraživanju i taktiziranju šta sledeće uraditi. To vreme može lako biti izgubljeno ukoliko napravite jednu pogrešnu odluku, nebitno da li ekonomsku ili političku. To može biti pogrešna odluka o razvijanju nepotrebne tehnologije koja će vam oduzeti previše resursa i vremena do možda potcenjivanja jedne od frakcija u igri, ali to znači da ćete vrlo verovatno morati da počnete igru od početka. Sada, „kočenje“ na stolici ili krevetu ponovo 5-10+ sati da bi stigli do onog dela do koga ste došli jednostavno ispada iz kombinacije, zbog toga je Switch verzija ove igre tako fleksibilna, jer i kada želite da odmorite, možete to uraditi sa XCOM2 igrom u krevetu, fotelji, dok se opuštate posle napornog dana. Standby mod ne ubija igru, te je moguće igrati pet minuta, ili možda jedan nivo i bitku sa neprijateljima, možda jedan ili više turnova, sve zavisi od vas i vremena koliko želite da investirate, a portabilno igranje je kao stvoreno za ovu igru.

Još jedan danak slabašnog hardvera je definitivno rezolucija. Ne znamo da li je veći problem na Lite modelu ili običnom. Iako obični model ima malo veći ekran, mane su očiglednije na njemu. Loš fremrejt koji nije retkost, manje detalja, nekako sve ubada u oči, ali je ipak nešto veći ekran što je definitivno a must za ovu igru. Dok na Lite verziji je sve manje očigledno zbog jelte manjeg ekrana, ali taj manji ekran je u trenucima jako mali kada trebate da uočite sve neprijatelje na mapi a ne možete zbog kolorita i stapanja istih u pozadinu. Čak i pored svih ovih mana, ovo je impozantan port u kome će svako uživati.

XCOM2 Collection (Nintendo Switch)
  • 8/10
    EmuGLX Score - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Od tri kolekcija koje je 2K Games izbacio u istom danu, ovo je možda jedan koji tehnički i grafički deluje najgore, ali daleko od toga da je najgora igra od sve tri. Ovo je još jedan način da uživate u XCOM2 univerzumu i svako ko ima šanse za ovako nešto treba da je ugrabi.