Kao i svake godine u oktobru nam stiže novi WWE simulator od 2k Games-a. Od kako je serijal 2014. godine sa WWE 2k15 prešao na novi endžin i tada nove konzole, nekako smo i navikli da 2k samo pomalo šminka next-gen verziju iz godine u godinu, dodavajući minimalne novine ili vraćajući na kašičicu elemente iz last-gen igara sa kojima smo se rastali kada se desila smena generacija. Pred nama je sada već peto izdanje u ovoj generaciji i napokon možemo da kažemo da imamo novu WWE 2k igru koja najzad deluje kao kompletan proizvod. WWE 2k19 možda čak i nadmašuje svima omiljeni najkompletniji nastavak prošle generacije WWE 2k14.

Na coveru ovogodišnjeg izdanja je sasvim zasluženo fenomenalni WWE šampion AJ Styles, a preoder DLC su ovoga puta legendarni Rey Misterio, koji se nedavno vratio, kao i Ronda Rousey bivša UFC zvezda i trenutna WWE RAW ženska šampionka. Jasno je da je ovo isplanirano mnogo pre nego što je Ronda uzela titulu tako da imamo malo neobičnu situaciju da i pored veoma velike i aktuelne liste WWE superstarova koji su u igri, imamo ovako bitnog i aktuelnog lika zaključanog iza DLC paywalla. Oh well.

Kontrole i sistem, bez milosti!

Kontrole su kao i uvek izuzetno složene, iako sjajno zamišljene, u duhu prethodnih nastavaka, mogu biti mač sa dve oštrice. Veterani WWE igara ili igrači koji su makar igrali jedan nastavak malo duže lako će se snaći sa kontrolnom šemom, dok sa druge strane za kompletne novajlije sistem može biti i previše izazovan. Svake godine podsećamo da ovo nije Tekken niti Street Fighter, pa čak ni UFC simulacija, sistem je vrlo komplikovan i zahteva dosta vremena da se masteruje. Kada naučite osnove savlađivanje limb targeting sistema, pozicionog targetinga, limitovanih reversala i novih mehanika kao što je payback sistem neće toliko teško pasti – ali trebaće vremena. U suštini pozicioniranje je izuzetno bitno, smišljen odbabir sledećih akcija i zahvata unapred kao i dobri refleksi za reversale i kickout. Možete i sami da smislite neku jedostavnu taktiku da se skala za signature i finisher što pre napuni, i to će funkcionisati sa AI protivnicima manje težine. Za teži AI ili žive protivnike neophodno je dublje masterovanje sistema i dosta kreativnosti da bi se pobedilo u meču i usput osvojio 5 star rating.

Grafika i ostala unapređenja

Kao i svake godine, prezentacija počevši od glavnog menija je kompletno preuređena. Grafika i animacije takođe deluju upeglanije, na jačim konzolama definitivno radi fluidnije od prošlogodišnjeg izdanja. Izlazi u ring su sada u zakucanih 60fps-a i frame dropova u animaciji nema čak ni u najzahtevnijim scenarijima sa 8 likova u ringu u isto vreme. Situacija sa podrškom za 4k rezoluciju na jačim konzolama je povoljnija nego prošle godine, jer 60fps je održivo u većini situacija. Ipak za najfluidnije iskustvo 1080p i PlayStation 4 Pro ili Xbox One X predstavljaju najbolje rešenje. PC verzija sa druge strane je i dalje diskutabilna, sa mnogim igračima koji prijavljuju čudna usporenja i druge glitcheve.

Kostur standardnih opcija je identičan kao u prethodnim izdanjima, sve opcije na koje ste navikli su tu kao i uvek. WWE Universe, složeni editori, community creations su tu ponovo za besplatno preuzimanje apsolutno svega što može da vam padne na pamet. Zajednica koja pravi dodatne custom likove i arene je neverovatna i u ovom modu možete pronaći stvarno svašta, od WWE likova koji nedostaju u igri do zvezda drugih kompanija, indija itd. Nego da se vratimo na WWE –  prva stavka u meniju je zapravo nova u odnosu na prošlogodišnje izdanje. Pod 2k Central opcijama nalazi se Showcase mod koji je napokon vraćen, kao i po prvi put 2k towers mod. 

Showcase is back! YES!

Showcase mod ovoga puta prati karijeru Daniela Bryana. Kroz 11 rekreiranih mečeva uz Bryanovu naraciju prisetićemo se njegove WWE karijere do sada. Od skromnog debija protiv Johna Cene na Velocity-u 2003 godine, kada je još nastupao pod svojim pravim imenom sa indie scene kao Bryan Danielson, preko svih uspona padova, NXT-a, Team Hell No-a, YES movementa, US titule, WWE titule, dva odlaska iz WWE-a, povrede koja je delovala kao kraj karijere, do neverovatnog povratka na Wrestlemaniji ove godine, sve je tu. Mini dokumentarac je sjajno urađen, a izbor mečeva nije loš, svakako nedostaje još po koji ključni meč Bryanove WWE karijere, ali ovih 11 mečeva je lično izabrao tako da ne možemo da zamerimo mnogo. Kao i ranije, da bi otključali sve potrebno je tokom ovih istorijskih mečeva rekreirati situacije koje su se stvarno desile sledeći ciljeve koje igra zadaje. Ovoga puta nivo težine Showcase moda može da se umanji malo, a i često veoma komplikovani potezi i situacije koje je potrebno izvesti su ovoga puta detaljno objašnjeni kada pauzirate igru. Čak i pored toga neki od mečeva u ovom modu su brutalno teški i biće vam potrebno strpljenje retro gaming nivoa da ih savladate. Stvari otežava to što većina ovih mečeva nije ni malo kratka, tako da treba da budete spremni da vam može otici i po 20 minuta po pokušaju.

2k towers, AJ Styles od zlata i milion dolara

2k towers je potpuno novi mod, sličan skorijim Mortal Kombat igrama, gde imate seriju tematskih mečeva za poene i kredite. Baš kao i u prethodnoji igri, bilo koji meč donosi poene koje možete koristiti da otključate legendarne kečere i druge sadržaje, a tu je i druga valuta koja se koristi za lootbox kartice u MyPlayer modu. 2k towers predstavlja zabavniji i lakši način za grind svega toga u suštini. A ako mislite da ste stvarno dobri u ovom modu tu je i reklamirani Million Dollar Tower challenge, gde ako uspete da porazite 15 protivnika za redom sa AJ Stylesom, koristeći istu energiju, možete osvojiti pravih MILION DOLARA! Poslednji protivnik je zlatni AJ Styles. Naravno ovde je težina odvrnuta preko maksimuma, mi svakako ni posle mnogo pokušaja nismo uspeli da stignemo dalje od drugog protivnika. Najteži izazov u istoriji gaminga? Vrlo verovatno.

MyPlayer i karijera

Najlepše iznenađenje ove godine je zapravo mod karijere. Standardno u MyPlayer modu kreiraćete vašeg originalnog wrestlera do najsitnijih detalja, iako je ovoga puta moguće i malo ubrzati taj proces koristeći opcije wizarda. Ono što nije standardno je da karijera više nije identični grind iz prethodna četiri izdanja, utabani put od performance centra do Wrestlemanije kroz bezbroj grinderskih mečeva i budženja statistika. Ovoga puta karijera je u stilu starih igara, ima skroz originalnu priču sa gomilom cutsceneova, sjajne glasovne glume i prvi put viđenih opcija. Koncept interkativne priče najviše podseća na story mod 2k NBA igara, što je za WWE naslov ogromno osveženje. Vaš lik koji živi i spava u rđom uništenom kombiju, takmiči se u fiktivnoj BCW ligi koju drži penzionisani Bayron Blade, jedan od sporednih likova iz prethodnih karijera. Matt Bloom dolazi na jedan od eventova da scoutuje nove potencijalne talente za WWE, uspevate da osigurate NXT ugovor… ali napad od strane maskiranog napadača kvari vaše planove i tu kreće komična priča osvete Triple H-u i WWE-u koji vam je poništio ugovor zbog nedoličnog ponašanja neprihvatljivog za PG WWE (borbe sa maskiranim fanom).

Scenario za ovu priču je veoma dobar, vrlo insiderski, sjajno predstavlja muke jedne indie promocije i indie likova koji pokušavaju da izađu na kraj sa WWE-om i eventualno ostvare neku karijeru i uspeh tamo. Nema praznog hoda niti lutanja hodnicima, iskustvo je veoma linearno, iako postoje sporedni razgovori, side mechevi za sticanije više iskustva. Priča se odvija postepeno kroz chaptere i izuzetno je zabavna, nikada nećete imati osećaj ispraznog grinda kao što je bio slučaj u ultra realnim suvim simulacijama karijere ranije. Skoro je neverovatno koliki trud je uložen u priču ove godine, detaljno je do te mere da preko svog telefona u igri možete da slušate sjajno snimljene redovne audio podcaste koji komentarišu dešavanja u priči. Napredovanje vašeg lika je takođe interesantnije ovoga puta jer nećete samo dodavati brojeve u statistikama već otključavati nove veštine preko MySkill tree-a. Sveukupno skroz novi MyCareer mod je najsvetlija tačka ovogodišnjeg izdanja, nemojte ga propustiti greškom misleći da vas čeka još jedna duga i dosadna grinderska karijera iz prethodnih nastavaka.

Najbolja WWE 2k igra ove generacije? Hell yeah!

Sa rešenim grafičkim problemima makar na jačim konzolama, gomilom novih modova, sjajnim Showcaseom, skroz novom prezabavnom karijerom i odličnim up to date rosterom, možemo da zaključimo da WWE 2k19 definitivno jeste najbolja WWE igra u ovoj generaciji. Stvari nisu još uvek savršene ali ovo izdanje predstavlja nekoliko krupnih koraka u pravom smeru, nešto što iskreno nismo očekivali. Lepo je videti da autori posvećuju malo više pažnje ovim igrama ponovo, ispolirana nova karijera i svi sitni novi detalji i zezalice, tipa zombi verzija Triple H-a, filteri slike, mod za velike glave sličan retro igrama, samo dokazuju da je malo više ljubavi uloženo u sve ovo, da se malo odstupa od štancerskog pristupa koji je bio predominantan prethodnih godina. Good job 2k! Keep it up!

WWE 2k19 (PS4 Pro)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Sa mnogim rešenim problemima iz prethodnika, gomilom novih opcija, sjajnim Showcase modom i veoma zabavnom karijerom – ovo je definitivno najbolja WWE igra u ovoj generaciji do sada.