Kao i svake godine na jesen uz sve nove sportske video igre stiže i anuelna verzija WWE simulacije. Od kako je 2k Sports preuzeo franšizu a posebno od prelaska na next gen sisteme pre tri godine, kvalitet najpopularnije simulacije pro wrestlinga ne prestaje da raste. Za razliku od pravih sportova u svetu wrestlinga a posebno WWE-u, dosta toga se promeni za relativno kratko vreme, tako da ni godišnja izdanja najčešće ne stižu da pokriju sve promene tekuće godine iako bez problema nose broj sledeće u imenu. To je nešto na šta smo navikli ali ovoga puta promene u WWE-u bile su drastičnije u prethodnih 12 meseci.

Počela je tkz. “Nova era” brendovi RAW i Smackdown su se podelili ponovo, tako da imamo dva odvojena showa sa svojim kompletnim postavama, titulama i mesečnim PPV eventovima – kao nekad pre desetak godina! Dosta starijih superstarova koji su obeležili prethodnu eru sada je na Smackdownu (Cena, Orton itd) dok priču na RAW-u vode novije zvezde (Owens, Rollins, Reigns). Oba showa dobila su najveca osveženja u novijoj istoriji, počevši od grafike, same postavke u areni, preko dosta novih titula (Universal Championship, ženska i tag titule za Smackdown…). New era počela je sa draftom u mesecu julu ove godine, a nova WWE igra koja je pred nama stigla nam je krajem oktobra… Kako su u igri koja nosi broj sledeće godine u imenu sve ove promene od letos predstavljene? Well… nikako!

Gde je Universal Championship?

Rad na svakom novom WWE naslovu kreće odmah nakon Wrestlemanie u aprilu, tako da je igra verovatno završena već mnogo pre jula pa predstavlja snapshot stanja u WWE-u iz tog perioda. 2k17 – više je kao početak/sredina 2016. ali dobro. To je i ranije bio slučaj mada nikada pre nije toliko smetalo kao sada… praktično za kasnu 2016. godinu i novu eru moraćemo da sačekamo WWE 2k18 krajem sledeće godine. Nonsense.

Kada pređemo preko toga da je WWE 2k17 od starta veoma obsolete po pitanju sadržaja, fokusaraćemo se na promene u samoj igri kojih svakako ima. Ove godine promotivno lice je moćni Brok Lesnar, a pre-order DLC tradicija se nastavlja pa je tako ove godine legednarni Goldberg poslužio kao promotivni lik za igru. Legenda nekada konkurentskog WCW-a, kasnije i WWE stuperstar nije se borio preko 12 godina a za potrebe promocije 2k17 pojavio se i na Gamescomu u Nemackoj (Wahad je imao čast da ga upozna!). Goldberg je još tamo najavio fanovi da poput Ultimate Warriora i Stinga koji su imali slične dealove sa 2k, želi da se vrati u WWE na još jedan meč. Nedavno se to i desilo pa se Goldberg posle toliko godina ponovo pojavio u WWE-u i meč sa Lesnarom je najavljen za neki od sledećih većih eventova (Survivor Series?).

wwe-2k17-season-pass

Sa glavnim promoterima igre Lesnarom i Goldbergom koji su u priči u WWE-u ovih dana bilo je za očekivati da će ovogodišnji 2k Showcase mod biti posvećen njihovim karijerama, right? Wrong! Showcase ove godine kompletno nedostaje, i biće dodat samo kao (paid) DLC kasnije i biće posvećen Hall of Famerima. Još jedan letdown.

Ono što jedino izvlači ovogodišnje izdanje je najveći izbor likova do sada, kao i doterana grafika i kontrolni sistem. Već od veoma uprošćenih brzih menija jasno je da je makar sa strane izvođenja ovo izdanje maksimalno prilagođeno igračima i da su mnoge od njihovih kritika prethodnih verzija uzete u obzir. Meniji su možda manje flashy od 2k16 ali sada vam je sve daleko par sekundi što drastično skraćuje vreme provedeno izvan igre. Borbe pored ringa je oduvek bilo u WWE simulacijama ali u ovom izdanju backstage okršaji su u stilu dosta starijih, boljih, naslova, moguće je prelaziti iz zone u zonu a kamera koja se posebno menja kada akcija napusti ring je sjajan dodatak. Pored borbe u backstageu po prvi put imamo i mogućnost da prekočimo zaštitnu barijeru i borbu nastavimo među fanovima! Sa te strane možemo reći da je 2k17 doneo nešto konkretno. Sistem se zasniva na onom iz 2k15 koji je preko 2k16 evoluirao u možda najbolji do sada, a na isti je dodat i alternativni način za izvođenje poteza za predaju. Tu je i bolji targeting sistem za borbe sa više protivnika koji radi sjajno.

This is a total debacle! Somebody call security!

Svi standardni modovi na koje smo navikli su tu, a po prvi put u serijalu igranje bilo kog moda pa i običnih custom mečeva donosiće VC poene, sa kojima je moguće otključavati brojne legende uglavnom sakupljene iz DLC-a prethodna dva izdanja. Sada ih možete otključati za džabe ali potrebno je nakupiti VC poene koji u ovoj verziji dolaze mnogo lakše. Sa novim sistemom nagrađivanja na osnovu kvaliteta bilo kog meča u bilo kom modu, imaćete veću incijativu da probate što više različitih wrestlera, sa kao što smo napomenuli najveće liste do sada. Tu su (skoro) svi aktuelni likovi, velik broj legendi, fokus je ponovo i na NXT zvezdama u usponu… a žene napokon izgledaju kao žene! Sve predstavnice „ženske revolucije” u WWE-u koje su bez razloga izostavljene prošle godine su sada tu tako da možete napokon da se igrate sa Sashom Banks, Charlotte, Bayley i Becky Lynch.

Eva Marie je nekim čudom i dalje tu, Sasha doesnt approve
Eva Marie je nekim čudom i dalje tu, Sasha doesnt approve.

Od prelaska u next gen vode okosnica novih WWE naslova bila je veoma detaljna i realistična karijera. Sjajne primere iz prethodna dva izdanja sledi i 2k17, sa mnogo unapređenja i za sada naizgled najkompletnijom karijerom do sada. Za ovaj mod je i dalje potrebno neverovatno mnogo vremena, a sve počinje u najboljem editoru do sada. Svake godine hvalimo create a wrestler editor ali 2k je ovoga puta prevazišao sve po pitanju detalja. Editor nudi još više mogućnosti a kreacije koje su fanovi već izbacili kao besplatan download u WWE Creations modu su fascinantne. Bilo da sami kreirate svog wrestlera ili iskoristite tuđu kreaciju, karijera vas baca na uobičajenu putanju od perfomace centra do hall of fame-a. Ovoga puta vodilo se računa o realizmu, tako da u perfomance centru pored sebe nećete imati šarene klovnove koji izgledaju kao random opcija u create a wrestler modu. Više pažnje je posvećeno dizajnu sporednih likova, i naravno svi uredno furaju novi TapOut gear. Po prvi put dodate su i “borbe” na mikrofonu takozvani promoi u kojima rvači pokušavaju da ponize svoje protivnike ili ostvare konekciju sa publikom. Podjednako bitna veština za ovaj show, kao i sve što se dešava u ringu i izvan njega! Ponuđene rečenice se biraju za kratko vreme, a reakcija publike ocenjuje uspešnost promoa.

U zavisnosti od vašeg uspeha u ranoj karijeri moguće je i kompletno preskoćiti NXT i krenuti karijeru na Smackdownu, gde vas može primetiti i Paul Heyman, menadžer Broka Lesnara, i predložiti vam da postanete njegov pulen. U tom slučaju karijera kreće skroz originalnim tokom koji je dosta svežiji od generičkih priča iz prethodna dva nastavka. Ipak iskustvo je daleko od sceniranih priča NBA 2k igara, pa se iskreno nadamo da će i WWE dobiti sličan tretman u nekim budućim izdanjima.

WWE 2K17_20161019205945
Ekipa u Perfomance Centru, ovoga puta pod starateljstvom Matt Blooma

Sveukupno novi WWE kao igra donosi dosta poboljšanja, i svakako je sledeći korak u pravom smeru. Odličan izbor likova, sjajna karijera i editor svega živog (pa i videa za ulaz!) kao i sve druge sitne novine se sjajno uklapaju i sa te strane sve je kako treba da bude. Ipak, nedostatak showcase moda i činjenica da je igra totalno nepovezana sa realnim stanjem stvari u WWE-u (još od letos) kvare utisak, što će najviše smetati fanovima… koji su iskreno i jedina ciljna publika za ovu igru!

WWE 2k17 se za sada pojavio u verzijama za PS4 i Xbox One, PC izdanje sledi sledeće godine verovatno dok je verzija za last gen i dalje zasnovana na 2k14 i ne sadrži većinu novih mogućnosti (prelaske u backstage, borbu u publici, napade pre i posle meča, promoe, karijeru itd). Bez obzira na nedostatke, nema sumnje da pravi fanovi WWE-a već uveliko igraju 2k17 gde god mogu, a mi se nadamo još kompletnijem izdanju sledeće godine.