Da, znamo da je “namešteno”. Da nam to niste rekli verovatno bi i dalje živeli u iluziji da je pro wrestling, odnosno po srpski američko rvanje ili jednostavno – kečeri, stvaran takmičarski sport! Ok, da sada ne bih morao da kopiram kompletan uvod prošlogodišnjeg opisa, preporučujem vam da ga ponovo pročitate, pa da pređemo na ono što je novo u vezi wrestlinga i dragog nam Balkanskog područja, jedinog gde ova vrsta zabave nikada nije stvarno zaživela. Iako napokon imamo Srbina u WWE-u, u poslednjih godinu dana situacija ovde je postala još gora, stigao nam je WWE Network koji ipak ne radi sa srpskog Interneta, a sa njim je nestao i poslednji wrestling sa domaće televizije, nakon 6 godina emitovanja na regionalnom Eurosportu, ugovor nije obnovljen i sada ovu vrstu zabave iz Srbije možete da pratite isključivo kroz torrente i stream-ove. Šteta. Ipak, u proteklih godinu dana, za preostale wrestling fanove iz regiona nije sve bilo tako crno, WWE je obišao Evropu par puta tokom svojih redovnih turneja koje su nas ponovo zaobišle, ali i posetile Mađarsku po prvi put, gde smo prisustvovali veoma dobrom house show-u.

Iako izgleda da sve vezano za WWE uspešno zaobilazi Srbiju, ono što nam svake godine stiže redovno, baš kao i u ostatku sveta, je nova zvanična igra u izdanju 2k Sportsa. WWE 2k16 je najnoviji nastavak izuzetno popularne simulacije rvanja, i ove godine se pojavio istog datuma kako za stare, tako i za next gen sisteme (PC verzija tek kasnije sledeće godine). Pošto se verzija za PS3 i Xbox 360 zasniva i dalje na verziji staroj dve godine, i ponovo nema career mod, i pošto je 2015. godina, fokusiraćemo se na izdanje za nove sisteme. Prošle godine progledali smo WWE 2k15 kroz prste za mnoge nedostatke, jer je to bilo prvo izdanje za novu generaciju, sa novim endžinom i drastičnim promenama posle zaista dugo vremena. Izdavači su tada imali godinu dana da isprave sve te probleme i poslušaju zamerke više nego vokalne zajednice okupljene oko ovog naslova. Da li su u tome uspeli? Well, read on son!

Za početak promotivno lice ove godine je WWE legenda Stone Cold Steve Austin, a obiman Showcase mod meč po meč prati njegovu kompletnu karijeru od početaka u WCW, do debija i uspeha u tadašnjem WWF-u. Na samom početku ispratićete Austinovu prvu pobedu na King of the Ring turniru 1996. godine, njegov legendarni 3:16 govor… i tu kreće uspon Stone Cold-ove ere. Starijim fanovima koji su odrasli prateći wrestling tih godina ovo predstavlja neverovatan nostalgia trip, jer iako su mnogi od mečeva obrađeni i u nekim prethodnim izdanjima WWE igara, ovde su kompletno ispraćeni sa video materijalom, slikama i propratnom pričom. Mlađoj publici sve to dolazi kao lekcija iz istorije, i ako do sada nisu naučili napamet sve ključne momente Attitude ere kroz bezbroj dokumentaraca i sličnih emisija kojima ih WWE hiperprodukcija bombarduje bez prestanka, sada će biti u prilici da se i lično nađu u ulozi najveće zvezde najboljeg perioda u wrestlingu ikada. Jedini problem je što nas je 2k navikao na više različitih Showcase-ova po igri, makar dva u startu pre DLC dodataka, a ovoga puta imamo samo jedan, dok ćemo već za prvi sledeći, 2015 Hall of Fame Showcase, morati da izvdojimo još novca.

Pored Showcase-a, svi standardni modovi na koje smo navikli su ponovo tu, i kao i uvek, ima ih zaista mnogo. Nekome ko se prvi put upušta u wrestling igre može delovati neverovatno pretrpano i konfuzno, ali da, wrestling fanovi koji prate ovaj serijal decenijama ne bi bili zadovoljni kada ne bi imali mogućnost da kreiraju sve moguće varijacije i kombinacije broja učesnika i veselih WWE pravila. Tu su i neke kombinacije koje su nedostajale u WWE 2k15 next gen izdanju, kao što su hendikep mečevi, tornado tag, i mečevi za tag teamove sa merdevinama i ostalom opremom.

2k se i pre izlaska igre hvalio da će ovo izdanje imati najobimniju listu, kako aktivnih tako i legendarnih wrestlera iz prošlosti. Broj od 120 unikatnih igrivih likova, bez računanja DLC-a, svakako jeste rekord, skoro duplo veći od prošlogodišnjih 67. Svoj debi u igri ove godine dobilo je i mnogo NXT likova sa WWE-ovog svojevrsnog privatnog indie showa gde pripremaju nove zvezde za debi na glavnom rosteru, RAW-u i Smackdownu. Tu su Kevin Owens, Tyler Breeze, Baron Corbin, Blake i Murphy, Hideo Itami, Enzo Ammore i Colin Cassady, pa čak i Samoa Joe!

I pored tog impozantnog broja i verovatno najsvežijeg rostera do sada, ipak neke od ključnih zvezda koje gledamo ovih dana u WWE-u nisu našle svoje mesto u ovogodišnjem izdanju. Pre svega popularne NXT žene Sasha Banks, Charlotte, Becky Lynch, i Bayley nisu u 2k16, niti će biti dodate u DLC-u. Eva Marie je sa druge strane tu od početka. Divas Revolution u praksi!

Problem nedostajućih likova donekle popravlja Community Creations mod gde potpuno besplatno možete dodati u igru kečere koje su posvećeni fanovi sami rekreirali u detaljnom editoru. Najbolje kreacije sa najviše pozitivnih ocena izlaze odmah na vrhu liste gde ćete pored svih likova koje 2k nije ubacio u igru pronaći i razne bivše WWE zvezde kao i zvezde suparničkih kompanija, sa indie scene i slično… Ipak Hulk Hogana nema ni u ovom modu. Zbog čega je tako pročitajte naš interview sa developerima na Gamescomu ili pitajte Google.

Kada vam dosadi igranje solo mečeva ili pravljenje beskrajnih sezona u WWE Universe modu, i poželite da sa vašim originalnim kreiranim likom krenete u pohod na WWE titulu, a ove godine i Hall of Fame, tu je unapređeni MyCareer mod. 2k je definitivno slušao fanove i ovog puta unapredio već sjajni i izrazito obimni prošlogodišnji mod karijere. Ovog puta na raspolaganju vam je drastično detaljniji create a wrestler editor, a ove godine možete napraviti i divu. Takođe izvan karijere vraćeni su i editori za custom show-ove, arene i titule, po prvi put u next gen izdanju. Put napredka vašeg kreiranog wrestlera ili dive počinje standardno sa tutorijalima u performance centru, probijanju na NXT, zatim sporedne WWE show-ove, main roster… Smackdown, RAW… headline-ovanje Wrestlemania-e, i ako ispunite uslove u vidu posebnih ciljeva, i ulazak u Hall of Fame na kraju karijere. Mehanika MyCareer moda je identična onoj od prošle godine, i to je dobro, samo ovog puta napokon možete malo više da utičete na priče u koje će vaš lik upadati. Nakon svakog meča ili interakcije imaćete kratak interview sa, užasno loše animiranom Renee Young, gde ćete u RPG stilu birati ponuđene odgovore od kojih će zavisiti razvoj vašeg lika kao i odnosi sa konkurentima. Pravićete prijateljstva, kao i neprijateljstva koja će trajati, imati obrte i neki smisao… Ljutim rivalima ćete moći i da prekidate njihove ulaske u ring, ili ih napadate sa leđa na rampi, pa da se zatim u montaži prisetite svih tih momenata pred vaš meč na PPV eventu.

Obogaćena ovim detaljima, nova karijera u 2k16 je definitivno zabavnije iskustvo od pomalo grinderske i isprazne karijere u prošlom nastavku. Prostora za unapređenje i dalje ima, posebno kada su težina i način razvoja lika u pitanju. Potrebno je da budete zaista zagrižen fan da preživite brutalno težak početak karijere gde ćete mečeve gubiti i češće nego prošle godine, a predetaljne karakteristike lika ako sami ne provalite u kom smeru treba da razvijate, taj početni period može itekako da se otegne sve dok i ne izgubite želju za daljom igrom. Kao i u drugim aspektima, i ovaj WWE naslov je kreiran pre svega za fanove, kako pro wrestlinga tako i prethodnih igara, bez mnogo brige za ostatak publike i njihovu želju za casual zabavom.

Sistem upravljanja predstavlja nadograđenu verziju novog načina predstavljenog prošle godine, a osim promenjene pin skale i načina na koji se koristi reversal sistem, sve je ostalo identično. I grafika je skoro ista kao prošle godine, neki modeli su blago doterivani ali bez zagledanja i ne primećuje se velika razlika u odnosu na prošlogodišnje izdanje. Skeniranje lica koje 2k praktikuje daje uglavnom odlične rezultate ali problem sa užasno loše odrađenim licima i proporcijama diva i dalje nije rešen. Ipak mane nekih modela se primaćuju najviše tokom ulaza i close up animacija, kada akcija u ringu krene i potezi koji su verno preneti u igru krenu da sevaju, može se progledati kroz prste nekim propustima. Sveukupno, kao i do sada, u ranijim WWE 2k igrama neki elementi deluju neverovatno detaljno i vidi se da je dosta pažnje bilo posvećeno i najsitnijim detaljima, a opet sa druge strane ima momenata gde se vidi gotovo amaterska dizajnerska lenjost. Nije nam jasno zbog čega recimo ovogodišnji WrestleMania stage nije mogao da bude u pravim proporcijama, nema šansi da ona arena može da primi 77.000 ljudi, ali ok makar su se setili da uklone krov. Što se tiče dobro odrađenih detalja, tu su unapređenja sa audio strane jer se standardnoj komentatorskoj postavi pridružio i JBL, tako da sada sa tri komentatora i dosta novih snimljenih rečenica čak i ne skriptovani mečevi u single playeru imaju skroz svež i dobro uklopljen komentar.

 

WWE 2k16 je svakako sledeći korak u pravom smeru, i dosta kompletnije next gen izdanje kakvo smo očekivali i prošle godine. Nažalost dosta problema iz prošle verzije, a i prošle generacije se i dalje provlači i odbija da ode, ali ipak svesni smo da je ovo naslov sa kojim ćemo se igrati samo godinu dana do sledećeg krajem iduće godine… i tako dalje. Makar sa te strane WWE i pravi sportovi se uopšte ne razlikuju. A da… tu je i Terminator.

Specijalan shout out za sve domaće klince koji održavaju scenu na Facebook fan grupama i pronalaze način da prate WWE i sa Balkana.