Nama (trojci) koji zapravo pratimo američko rvanje ceo život, a nekim čudom živimo u Srbiji i bavimo se opisivanjem video igara, pisanje textova o novim wrestling igrama nikada nije lak posao, jer uvek treba početi sa upoznavanjem zalutalih čitalaca sa tim šta je uopšte WWE i zašto bi to iko pratio, kakve su to wrestling igre i zašto postoje, i kako to da se prodaju bolje od nekih naizgled popularnijih sportskih ili borilačkih igara? Treba objasniti čitavu istoriju ovog sporta? Zabave? Sportske zabave! I skrenuti paznju na popularnost koja ne prestaje decenijama praktično svuda na svetu makar u nekoj meri, izuzev crne rupe za wrestling, poznatije kao Balkan gde specifičan mentalitet jednostavno nije kompatabilan sa ovom vrstom zabave. Pa hajde da se updatujemo malo…

Kod nas u Srbiji konkretno, wrestling je imao jedan čudan boom popularnosti krajem 2000tih kada su nedeljni programi RAW i Smackdown bili emitovani na domaćoj verziji Foxa svake nedelje, uz neozbiljne komentatore koji su od svega pravili još veći cirkus. Ipak, popularnost je bila sasvim solidna, ali uglavnom među mlađom populacijom, što je navelo WWE da sa svojom WWE RAW Live evropskom turnejom prvi i za sada jedini put poseti Srbiju, i da u Beogradskoj Areni 2009. godine održi sasvim solidan house show. Nakon toga, kada je program prestao da se emituje na Foxu i popularnost se drastično smanjila, a danas je WWE moguće pratiti kod nas samo na domaćoj verziji Eurosporta gde svakog ponedeljka u 21:00 već skoro pet godina ide WWE pregled nedelje i Vintage Collection koji vode neki jako cool likovi. #CheapPlug

U svakom slučaju iako je praćenje WWE-a kod nas mozda malo teže onima koji ne umeju da se snađu na Internetu ili jednostavno ne žele, WWE video igre su svakako pristupačnije, i redovno su izlazile pod okriljem THQ izdavača sve dok isti nije bankrotirao, ne zbog WWE-a, već generalno loše politike. Zapravo WWE igre su im i pravile najveći profit, pa zbog toga nije ni čudo što je licencu za WWE igre a i razvojni tim Yukes preuzeo veoma uspešni 2k Sports. Njihova prva dva izleta u svet wrestlinga WWE ’13 (iz 2012.) i WWE 2k14 (iz 2013.) su, ako izuzmemo odlične Attitude Era i 30 years of Wrestlemania modove bili manje više ista ona THQ igra samo sa nešto lepšom prezentacijom. Tek sa WWE 2k15 obećane su drastične promene, kao što je EmuGlx kolega Toad saznao lično od developera na Gamescomu ove godine.

 

WWE 2k15 je ujedno i prvi WWE naslov za next gen konzole, ipak last gen verzija (Xbox360 i PS3) pojavila se prva i da ponovo je bila identična prethodnim izdanjima, dok smo za next gen verziju morali da sačekamo još par nedelja. Sada kada je tu možemo da kažemo da je nova generacija napokon stigla! Yukesu je ovoga puta pomogao i 2k-ov Digital Concepts studio, tako da napokon imamo svežih ideja i drastično kvalitetniju prezentaciju. Pre svega endžin koji je doteran za next gen grafiku i sada sve izgleda mnogo bolje, svim WWE superstarovima koji se pojavljuju u igri lica su skenirana tehnologijom koju je 2k koristio za svoje NBA igre, iz kojih WWE 2k15 i ponajviše pozajmljuje ideja.

Spisak imena ove godine je fokusiran pre svega na aktuelne zvezde, tu su standardi današnje ere, John Cena, Randy Orton, CM Punk i sva ostala bitna WWE imena, kao i par novajlija iz WWE-ove probne teritorije NXT, kao što su Adrian Neville, Corey Graves i Sami Zayn kojima je ovo prvo pojavljivanje u igri. Tu je i par legendi, a kao preorder bonus dodate su po dve verzije Hulka Hogana i po prvi put ikada WCW legende Stinga, koji se u medjuvremenu i stvarno pojavio u WWE-u malo nakon premijere igre. Kao i do sada DLC je isplaniran od prvog dana i par novih zvezda koje nisu stigli da ubace na vreme biće dodato na taj način.

STING
OMG it’s Sting!!!

Iako je verzija 2k15 za prošlu generaciju imala identično izvođenje onom iz 2k14, next gen verzija ima skroz nove kontrole, fokusirane na nešto sporije i više tehničko izvođenje. Ako ste igrali bilo koju wrestling igru u zadnjih 15 godina jasno vam je da nisu u pitanju igre gde ce nasumično pritiskanje tastera proizvesti bilo kakve rezultate, kontrole su uvek bile složene, a u 2k15 je to odvedeno na drugi nivo, tako da je detaljan prolaz kroz tutorijal obavezan. Kada pohvatate malo chain wrestling mini igre, reversale, staminu, momentum procente, kao i energiju koja se troši, stvari postaju poprilično logične, ali visoka koncentracija tokom igranja je gotovo uvek obavezna, slično kao i u drugim 2k sportskim igrama, što WWE 2k15 pokušava i uspeva da bude.

WWE 2K15_20141203104055

Ove godine igra nema strogo određenu temu, već imamo 2k showcase mod koji pokriva za sada dva storylinea iz skorije WWE istorije, CM Punkov i John Cenin sukob iz 2012. godine, kao i priču izmedju Triple H-a i Shawna Michaelsa iz 2003. 2k showcase mod uključuje rekreirane mečeve koji su se desili u spomenutim pričama, sve momente koje su prethodili i slično. Nivo detalja je fantastičan, tako da svi borci imaju prave izglede i odeću koju su nosili na tim eventima, a kompletiranjem istorijskih direktiva ih otključavate, uz mnoge druge bonuse kao što su pravi snimci i fotografije. Još dva showcasea biće dodata kao DLC i pokrivaće Randy Ortonov i Christianov feud iz 2011, kao i put moćnog Ultimate Warriora u 80tim godinama.

Pravu novinu ipak predstavlja mod karijere koji je ekskluzivan next gen verziji. Ovo je mod koji su fanovi tražili i očekivali godinama jer je napokon odrađen kako treba. Karijeru započinjete kreiranjem vašeg lika u pomalo ograničenom editoru i prijavljujete se na tryout u WWE Perfomance Centru. Ako kao pravi fan poznajete kako WWE kao firma u stvarnosti funkcioniše, to je to. Karijera upravo prati taj realistični dug put proizvodnje WWE superstara od performance centra, preko NXT-a, učestvovanja u dark mečevima na Superstarsu do eventualnog probijanja na Smackdown, RAW, borbi za mnoge titule na ppv eventima, pa i nastupa u main eventu na legendarnoj Wrestlemaniji. Taj put nikako neće biti brz jer je karijera veoma duga i brzina napretka zavisi isključivo od vaše veštine i načina na koji razvijate vašeg lika. Mogu proći i godine na kalendaru u igri pre nego što se zapravo probijete, jer ne postoji mehanizam koji će zagarantovati vaš napredak, niti mogućnost da u ovom modu restartujete mečeve! Taj detalj čini stvari veoma brutalnim u stilu old school igara, ali čini i da svaki uspeh i osvojena titula mnogo više znače. Treba napomenuti i to da je vaš borac na samom početku karijere izrazito slab i da ćete skoro zagarantovano gubiti dosta mečeva u početku, tako da je ovaj mod isključivo za veoma uporne igrače koji su već savršeno savladali mehaniku igre. Primera radi – ja lično igram WWE igre otkad postoje i poprilično sam brzo ušao u fazon sa novim kontrolama, ali bilo mi je potrebno oko 5 sati da se probijem samo do Superstarsa (trećerazredni show) za sada.

Multiplayer, iako ima odlično odrađenu online komponentu, gde apsolutno ne možete da se nadate pobedi, ipak preporučujemo u lokalu kada je i najviše zabavan. Mečevi sa 4 ili 6 učesnika u isto vreme su neverovatno zabavni sa društvom ukoliko sakupite dovoljan broj kontrolera, naravno. A kada vam i rvanje sa drugarima koji ne znaju kontrole dosadi, tu je i neobavezni, beskrajni WWE Universe mod koji je postao standard u zadnjih nekoliko godina.

Sveukupno novi next gen WWE je korak u pravom smeru za serijal, mnoge boljke starog endžina koji se vukao još iz PlayStation 2 vremena su napokon prevaziđene, nema vise identičnih loših animacija i ružnjikave grafike. Apsolutno nigde nećete više naći ni gadne pikselizovane teksture ili loše kompresovane video snimke, sve je sada nalickano i doterano u pravom 2k sports fazonu kako jedna ovako popularna igra i zaslužuje. Ipak u našim uslovima, WWE 2k15 možemo da preporučimo isključivo WWE fanovima ili možda igračima koji žele drugačiji izazov, samo bez obzira na tematiku nikako ne treba očekivati zabavnu button-mash arkadnu borilačku igru, jer ovaj naslov to definitivno nije. U pitanju je veoma složena simulacija sporta koji nije sport, ali je itekako zabavan onima koji razumeju. Inače, ako je verovati nezvaničnim najavama WWE 2k15 u next gen verziji će se eventualno pojaviti i na PC platformi u aprilu 2015. godine.

WWE 2k15 (PS4)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Sveukupno novi next gen WWE je korak u pravom smeru za serijal, mnoge boljke starog endžina koji se vukao još iz PlayStation 2 vremena su napokon prevaziđene, nema vise identičnih loših animacija i ružnjikave grafike. Apsolutno nigde nećete više naći ni gadne pikselizovane teksture ili loše kompresovane video snimke, sve je sada nalickano i doterano u pravom 2k sports fazonu kako jedna ovako popularna igra i zaslužuje. Ipak u našim uslovima, WWE 2k15 možemo da preporučimo isključivo WWE fanovima ili možda igračima koji žele drugačiji izazov, samo bez obzira na tematiku nikako ne treba očekivati zabavnu button-mash arkadnu borilačku igru, jer ovaj naslov to definitivno nije.