Ne toliko davno imali smo pravu malu invaziju reli igara, čak tri naslova za veoma kratko vreme – Dirt Rally, Sébastien Loeb Rally Evo i zvanični WRC FIA licenced game od studija Kylotonn. Teško je reći koji naslov je uzeo titulu najboljeg u toj konkurenciji jer svaki je imao brojne prednosti i mane. Ove sezone situacija je jednostavnija tako da ako želite novu reli igru ponuda je svedena na zvanični WRC naslov šesti po redu – WRC 6 koji i ovaj put potpisuje francuski studio. Sezona 2016. godine u WRC-u i nije donela neka posebna iznenađenja, Volkswagen tim sa Sébastien Ogier za volanom odneo je i četvrtu pobedu za redom, učinivši VW Polo R WRC prvim četvorostukim šampionom u istoriji WRC-a. Igra vas na samom startu odmah ubacuje u šampionski Polo i testira vaše sposobnosti, a nakon kratke uvodne “priče” stižemo i u glavni meni gde nas čekaju uobičajene opcije.

Glavni mod karijere počinje izborom jednog od ugovora za Junior WRC timove. Kada se dokažete u “pitomoj” Junior konkurenciji koju čine Škode, i još Škoda, dobijate priliku da potpišete za “veliki” WRC i tada vaš put ka šampionu sezone 2016. može da počne! U suštini nije mnogo toga promenjeno u odnosu na prošlu godinu, ali prezentacija je dosta lepša, a meniji pregledniji. Sve je jasno i gde treba da bude, a dosta pažnje je posvećeno grafici i detaljima pa official WRC game iz Kylotonna više ne izgleda toliko jeftino i počinje da liči na igru kvalitetnije klase. Karijera nikako nije laka, a bez obzira na nivo težine i veštine, nikakvog „premotvanja“ nema, a oštećenja će se prenositi iz trke u trku.

wrc-6-fia-world-rally-championship_20161025011117
Popravke između stejdžova će biti bitan deo strategije.

Za vežbanje tu su mnogi single player modovi gde možete brzo izabrati neko od najnovijih reli vozila iz nedavno završene sezone i provozati ga na autentičnim stazama iz 2016. godine. Kombinacije vremenskih uslova i doba dana su standardno tu, a moguće je podešavati i količinu podignute prašine na stazama sa takvom podlogom što može da stvori izuzetno teške uslove za vožnju. Sjajan je i novi driving test mod, gde na poligonu postoje simulirane najčešće situacije sa kojima se susreće reli vozač. Po završavanju ovog kratkog testa dobijate ocenu vaše veštine kao i predlog podešavanja težine i ostalih settinga vezanih za realističnost simulacije. Test može da se pokrene bilo kad iz glavnog menija tako da možete da proverite koliko ste usavršili veštinu posle nekog vremena.

WRC 6 nije sirova simulacija poput Dirt Rally-a, ali je daleko od arkade. Kontrola na gamepadu je korektna a nivo realizma zavisi od vaših podešavanja, tako da uz dosta uključenih pomoci može biti i veoma dostupan početnicima. Igranje na volanu je naravno preporuka ali zbog nekompatabilnosti, i frame rate-a (vidi dole), preporučljivo je samo u PC verziji.

Grafika je za nijansu bolja od izdanja prošle godine, modeli automobila su nešto detaljniji od konkurencije a staze i efekti imaju prolaznu ocenu. Ipak najveći problem su performanse – na obe konzole, PS4 i Xbox One, WRC 6 radi u relativno stabilnih 30 frejmova po sekundi, što je za jednu vožnju gde je potrebna preciznost i tečnost izvođenja ogromna mana. PC verzija srećom nema fps limit i kada WRC 6 na sasvim prosečnim konfiguracijama “prodiše” u zakucanih 60fps-a stvari postaju daleko prijatnije! U pitanju je bez sumnje aljkavost relativno malog studija koji nema toliko iskustva u optimizaciji igara za konzole – nije neigrivo ali ako vidite 60fps jednom biće užasno teško vratiti se na 30 i povremeno „cepanje ekrana” u igri koja i nema baš toliko zahtevnu grafiku.


Toyota Yaris WRC Test Car DLC

Kao poseban preorder bonus a i DLC, u WRC 6 dodat je i test model Toyota Yarisa sa kojim će se Toyota posle 17 godina vratiti u WRC u sledećoj sezoni. Testiran u maskiranom izdanju od strane legedarnog reli vozača, uskoro predvodnika Toyota tima – Tommi Mäkinen-a, Yaris WRC debituje u WRC 6 igri po prvi put. Sezona 2017. će definitivno biti interesantnija sa Toyotom koja se vraća u svet relija posle skoro dve decenije, a vi već danas u WRC 6 možete isprobati novog izazivača za titulu koju VW čvrsto drži još od 2013. kada su se i oni vratili nakon slične pauze.


Ako ste fan reli igara i želite da provozate najnovije reli modele iz nedavno završene sezone 2016. to ćete moći jedino u WRC 6. Ako vam je ipak sama vožnja važnija od autentičnih modela i staza… starijih alternativa sličnog pa i boljeg kvaliteta ima već toliko.