Jedna od prvih FPS igara bila je Wolfenstein 3D, izašla davne 1992. godine. Kompanija ID Software je izbacila fantastičnu igru koja je promenila pogled na video igre i zacementirala poziciju FPS igara u igračkoj industriji. Kako su godine prolazile, izlazili su nastavci. Posle solidnog Return To Castle Wolfenstein nam je došao Wolfenstein iz 2009. godine koji nam je uneo strah i pomisao da razvojni timovi ipak mogu da unište jednu od najboljih franšiza i zakopaju ime koje ima veliku težinu među prvim ljubiteljima FPS igara na PC platformi.

Kada je najavljena nova Wolfenstein igra sa podnaslovom The New Order, mnogi verni fanovi su bili skeptični jer nisu znali šta da očekuju. Posle jako loše Wolfenstein igre iz 2009. sve je moglo da krene po zlu, i da ova fantastična franšiza nestane u senci loših naslova. Jedan od ohrabrujućih faktora je to što su ljudi iz Machine Games, razvojnog tima koji stoji iza ovog naslova, obećali da će se razvoj igre kretati po željama igrača i da će se vratiti svojim korenima. U današnjem periodu razvoja igara i lažnog marketinga nam je bilo teško za poverovati, ali naš Hands On na Gamescom 2013 je ipak pružio nadu da ovo može biti jedan fantastičan naslov za pamćenje, što se i desilo.

Wolfenstein®: The New Order_20140520145507

Sama odluka razvojnog tima da igra bude single player only je dočekana s nepoverljivošću. Multiplayer je jako bitna komponenta svake igre, pogotovo u današnjici, i sama pomisao da ova igra neće imati taj segment je bila nekako razočaravajuća. Machine Games nas je uveravao da želi da se totalno posveti single player iskustvu, i sada kada je igra izašla, možemo im se zahvaliti na toj odluci.

Wolfenstein igre krasi jedna fantastična osobina. Igra je smeštena u alternativnu prošlost. U svetu u kome Nacisti pobeđuju u Drugom Svetskom ratu i uvode novi svetski poredak. Priča u igri Wolfenstein: The New Order započinje 1946. godine, kada u ulozi američkog vojnika poljskog porekla po imenu B.J. Blaskowicz pokušavate da se probijete kroz neprijateljske redove i uništite Wolfenstein, utvrđenje ozloglašenog Nazi generala po imenu Wilhelm Strasse – Deathshead. Sama uvodna misija jako podseća na probijanje savezničke vojske u Normandiji. Meci lete sa svih strana, rovovi su svuda oko vas, ujedno vaše jedino sklonište, ali isto tako puni nacista. Nakon kratke uvodne misije, igra vas seli četrnaest godina kasnije. U svetu gde su Nacisti stvarno pobedili, bacivši atomske bombe na Ameriku i tako uništivši svog najvećeg protivnika. Otpor ne postoji, Nacisti su stvorili svoj Treći Rajh i sada mirno razvijaju svoju tehnologiju i šire se po ostatku sveta. Već su okupirali celu Evropu, napravili utvrđenja i ubili svaku nadu stanovništva za slobodnim životom. Takva je situacija, barem dok naš glavni protagonista, Kapetan B.J. Blaskowicz ne umeša svoje prste. Ono šta nas je oduševilo na samom početku je taj old school osećaj napucavanja sa protivnicima i mogućnost nošenja dva oružja odjednom dok sejete olovo po protivnicima. Svi karakteristični old school detalji su tu, health bar koji se ne regeneriše čim stanete u zaklon, sakupljanje oklopa sa mrtvih nemaca, health paketići, kao i punjenje health linije preko magičnog broja 100, kada postepeno opada dok se ne spusti do gornje granice, kao i ono najvažnije, brutalno masakriranje vaših neprijatelja. Zabava će trajati u proseku oko petnaest sati, koliko će vam trebati da pređete igru u laganom maniru.

Wolfenstein®: The New Order_20140520144015

Produkcija, napredak u samoj priči, karakteri i trenuci između misija su odrađeni na jako visokom nivou. Igra donosi sve što je razvojni tim obećavao, fantastično ispričanu priču sa ubedljivim likovima, dobrom glumom, uz muziku koja se savršeno uklapa i podiže atmosferu kada je potrebno, i sve to ukombinovano u mračni nacistički svet. Tek posle par početnih misija sa svedenim tonom, igra počinje da blista kroz dizajn nivoa, prelepu grafiku i razvoj priče koji upotpunjuje pregršt fenomenalne akcije. Igra vam daje apsolutnu slobodu u načinu na koji želite da se napucavate sa protivnicima. Možete je prelaziti u totalno old school maniru, sa dve mašinke u rukama dok sejete smrt i haos gde god prođete, ili pak možete odabrati tihi pristup, gde ćete se kriti po senkama, strpljivo čekati i ubijati vojnike iz zaklona. Koji god stil da izaberete, igra vas nagrađuje otključavanjem raznih perkova. Ukoliko se odlučite za tihi pristup, ubrzo ćete otključati mogućnost nošenja noževa kojim tiho možete ubijati protivnike sa daljine, količinu koju možete poneti, kao i tiše kretanje, kroz ispunjavanje određenih uslova, recimo da ubijete 5 pasa takedown pristupom. Ukoliko ipak volite malo otvoreniji pristup, nagrade će vam biti manje cimanje pušaka prilikom pucanja, brže repetiranje, veći kapacitet magazina itd, ako uspešno bijete bitku iz zaklona.

Ukupno postoje četiri vrste perkova, Stealth i Tactical koji smo već pomenuli, Demolition gde ćete biti nagrađivani za korišćenje eksploziva u igri i Assault perk koji nagrađuje jurišni stil igranja. Bez obzira da li se koristite samo jednim stilom igranja, najverovatnije ćete do kraja otključati većinu perkova bez nekog prevelikog napora. Na početku će vam značiti Stealth način igranja jer je ipak nekada bolje da zaobiđete ili ipak neutrališete neprijatelje dok vas ostali ne čuju jer ukoliko ste bučni situacija se lako može zakomplikovati. Na svakom delu mape pored običnih vojnika i mehanizovanih psa, ima i komandanata koji imaju mogućnost da zovu pojačanje ako vas primete. Ukoliko budete previše bučni, neprijatelji će nadolaziti dokle god komandant ne bude neutralisan, tako da je nekada bolje izbegavati kavgu i koristiti se tišim načinima neutralisanja.

Wolfenstein®: The New Order_20140520135642

Sitni detalji ovu igru čine fantastičnom. Skriveni predmeti koje možete skupiti poseduju sopstvenu istoriju i otključavaju pozadinske priče, kao i isečci novina na koje nailazite dok prelazite misije. Tu ćete moći da pročitate informacije o alternativnoj istoriji i napretku nacističke mašinerije, recimo informacija o tome da su Nemci, a ne Amerikanci prvi kročili na mesec i napravili jedan mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo.

Iako igra koristi aktuelni ID Tech 5 Engine, isti onaj koji je pokretao i Rage igru pre nekoliko godina, a neki delovi igre uspeli su da nas ostave bez daha kroz savršene pejzaže i upečatljiv prikaz nacističke arhitekture. Tu je i fantastični algoritam osvetljenja koji igri daje realističan izgled i čini likove, kao i međuscene veoma živahnim. Zvuk je druga najbolja stavka ove igre. Uz dobro ozvučenje, napucavanje uz pratnju metal muzike pruža odličan osećaj. Ipak nije sve u brutalnosti, u nekim delovima igre ćete moći poslušati Nazi Pop sa lažnim izvođačima i pesmama koje iznenađujuće dobro zvuče.

Mislili smo da u jednoj old school shooter igri nema mesta za napredak naraciji, kao i samoj mehanici. Na svu našu sreću, Machine Games su nas uverili u totalno suprotno i ovom igrom napravili savršenu kombinaciju tradicionalnog gejmpleja sa novim i unapređenim elementima.

Wolfenstein: The New Order (PlayStaton 4)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni Utisci

Ova igra je dokaz kako se ne mora služiti stereotipima današnje industrije da bi krajnji proizvod bio efektan, i da inovacije nad starim idejama mogu iznedriti uspeh. Razvojni tim je održao reč i ispunili ono šta su nam obećali na Gamescom 2013. Iskreno se nadamo da posle ove fantastinče Wolfenstein igre možemo očekivati još dobih naslova. Wolfenstein: The New Order je pokazao da čak i ako se totalno izbaci Multiplayer komponenta iz jedne pucačine u prvom licu, može se podjednako uživati i u single player iskustvu.