Posle izlaska Wii U launch naslova New Super Mario Bros. U, mnogi igrači širom sveta su ostali blago razočarani odmah u startu. Zašto? Pa, svi oni su jednostavno očekivali da vide samo jedno… svojeg brkatog junaka kako svoje pustolovine prolazi kroz 3D, a ne 2D svetove. Nakon sjajnog prvog i drugog nastavka Galaxy serijala sa Wii konzole, svima je jasno da je Mario najjači i najpopularniji kad je u takvom okruženju. To je veoma bitno za Nintendovu novu konzolu, koja je pokazala loše početne rezultate prodaje, da vrati ne samo stari sjaj 3D Mario igara kakav on zaslužuje, nego i da izbaci naslov koji će spasiti brod koji tone. Ljudi su bili sigurni da se za taj spas sprema “AS u rukavu” u obliku trećeg nastavka Galaxy-a, ali od istog tima smo dobili sasvim drugačiju igru. I nisu nas razočarali. Krajem 2013 godine, pred nas je napokon serviran luksuzni specijalitet – Super Mario 3D World.

Kao i u restoranu kad konobar stavi tacnu sa hranom na vaš stol, a vi “na prvu” odmah znate da je ispred vas nešto baš dobro za napuniti želudac. E tako je i sa ovom igrom, pogledaš prvu animaciju, i dođe ti da kažeš kao Šojić: “Konobar, ma donesi sve!” Naš dobri stari Mario je ovaj put skočio u šaren 3D svet Sprixie Kingdom-a, svet radosti i ukrašenog neba od vatrometa u kojoj žive male i vesele vile. Da njihov osmeh nestane sa lica se opet pobrinuo (naravno) zli Bowser, koji je sada postao kao naš Efendija sa foruma – zimnica majstor.

2Da, Bowser je sada majstor za zimnicu, ali bez voća i povrća. On otima i pakuje vile u staklene teglice (i najbolje babe u selu mu zavide na toj veštini), ali ih ne prodaje. Već ih tako spakovane odvodi do svog velikog mračnog dvorca, daleko od očiju svih. Sada je potrebno da ih oslobodite i vratite im početni mir i osmeh na njihova mala lica. Zadatak nije jednostavan, zato su vam na raspolaganju (kao pomoćnici) ubačeni i dodatni dobro poznati junaci da vam taj posao malo olakšaju. Tu su nam, uz Maria, još i Luigi (koji skače najviše od svih), pa zatim Toad (koji je najbrži junak, i naš redovni dopisnik sa Gamescoma), i Peach (koja moze kratko da leti). Tu se nalazi još i skriveni lik, a njega neću da vam otkrijem (otključajte ga sami i saznajte). Svaki od njih ima bolje sposobnosti prelaska nekih određenih nivoa, i kad igrate sami ćete najbolje naučiti sa kojim likom taj nivo možete preći na najlakši način. Tokom igre skupljate naravno novčiće, ali i zelene zvezde, od kojih su neke malo skrivenije (a neke lakše za dohvatiti), i one vam otključavaju levele sa završnim boss protivnicima na kraju svakog nivoa. Kad smo već kod boss protivnika, oni su genijalno napravljeni i traže od igrača spretnost uz dobre reflekse.

Mogu se još skupiti, uz već standardne mega gljive (koja vas povećava i sa kojom gazite sve živo oko sebe), specijalne zvezde (za kratkotrajnu neranjivost), vatreni cvet (koji daje mogućnost bacanja vatrenih kuglica na protivnike) i još dva dodatna predmeta. To su ‘Double Cherry’ i ‘Super Bell’. Sa prvim vam je omogućeno da se klonirate, tako da koliko pokupite komada Cherry-a toliko će biti uvećan broj vašeg lika za upravljanje na ekranu (vrlo je zabavno ali nekad i pomalo konfuzno). Osećaj u tim trenucima je kao kad u nekom fliperu osvojite multiball (više loptica) i onda samo deri po tipkama manijakalno dok traje. Drugi predmet (Super Bell) vam omogućuje da navučete kostim mačke, i kao takvi se penjete vrlo lako i spretno po zidovima, dohvatite teško dostupne zelene zvezdice, borite se lakše protiv boss-ova, ali i da grebete ostale protivnike. Jako dobar i moćan dodatak (kako efektom tako i izgledom), dosta često i ključan detalj tokom napredovanja kroz samu igru.

3Super Mario 3D World je sastavljen od raznih tematskih delova, koji čine po 10-ak nivoa sa raznim novim i starim preprekama, mehaničkim platformama, zelenim i providnim cevima kroz koje prolazite itd. Predivna zelena, snegom prekrivena, i tropski obasjana prostranstva su samo neki od nivoa kroz koje prolazite. Sve to izgleda sjajno i dizajneri su se i ovaj put potrudili. Od kreativnosti, do samog audiovizualnog izgleda ovo je pravo malo savršenstvo. Nivoi kao, recimo, vožnja u velikim klizaljkama i dok na dinosauru plovite vodenim talasima će vas oduševiti. Detalji poput refleksije sunca na površini mora i odsjaj sunčeve svetlosti na kameri, izgled prašine pod nogama, efekat vatrenih kugli kojima gađate protivnike, pa i sam izgled likova u ‘mačka’ kostimu su preslatki za oko. Poželiš jednostavno više puta da uđeš u ekran TV-a ili GamePad-a. Sve to je posebno dobro jer se vrti u 60 sličica po sekundi, i sve to glatko klizi kako treba. Nikad ovako do sada nije bilo zabavno razbijati ciglaste platforme, ili skakati po kornjačama i ljutim goombama. Audio strana igre je isto kao i grafička. Znači odrađeno je maestralno, kako muzika u pozadini tako i zvukovi svakog lika u igri, i sve je jako zarazno i prijatno za uši. Igra naprosto pršti od kreativnosti, kapa do poda stvarno.

Mogućnost da igraš svaki nivo sa četiri igrača u isto vreme, i tako si međusobno pomažete u prelasku igre, je izuzetno zabavna i napeta. Dodatna čar toga svega je da najbolji na kraju svakog nivoa osvaja krunu, koju kasnije u sledećem nivou nosi na glavi. Sada je izazov drugim igračima da najboljem tu krunu preotmu za sebe i tako preuzmu titulu ‘kralja’ na kraju levela. Kad upoznate bolje same nivoe (i njihove skrivenije delove posebno) utrka za krunom postaje ultra zanimljiva, sa dosta kombinacija za njeno osvajanje. Ovo sve sa krunom je samo dodatak samoj igri i nije obavezno da se ‘lovite’, znači služi samo kao neko dokazivanje među ekipom prijatelja sa kojom se igrate. Vrlo simpatičan dodatak u svakom slučaju.

4Super Mario 3D World je sigurno platforma godine u periodu samog izlaska, ali i dan danas postavlja standarde za druge igre u tom žanru. Tako poznat, a tako inovativan i bogat sadržajem da ga masu puta možeš odigrati i otkrivati neke nove skrivene lokacije i sitnice. Uz dodatno najbolje do sada Mario multiplayer igranje, ovo je naslov koji svaki vlasnik Wii U konzole treba sa ponosom da ima u svojoj kolekciji. Ako postoje Wii U igre da ih nabrojis na prste jedne ruke zbog koje se kupuje konzola, uz Mario Kart 8, jedan prst slobodno neka zauzme i Super Mario 3D World.

Nintendo nam je i ovaj put dokazao da ide sa kvalitetom, idejom i kreativnošću ovog serijala napred. Ali I pokazao sam sebi kojim putem treba da ide da bi uspeo u zadatku sa početka teksta “da brod ne tone” već da nastavi da plovi napred sa konkurencijom koja nemilosrdno gazi, i izbacuje naslove ovakvog kalibra. Radujemo se svi izlasku nekog novog 3D Mario nastavka u budućnosti. A do tada, uživajmo uz ovaj platformski biser.