Nintendo Land je party video igra, koja je izašla krajem 2012. godine, i tu je da nam pokaže sve prednosti nove Nintendove konzole. Kao što je to nekad bio Wii Sport sa starog Wii-a, i ova igra nas isto tako upoznaje sa kontrolom pokreta i upravljanja sa novim i jedinstvenim mogućnostima GamePad-a. Zbog ekrana i touchscreen-a na njemu zabava je još bolja i zanimljivija nego ona sa prošle generacije, ali da li je to dovoljno da privuče ljude da kupe baš ovu konzolu pored jake konkurencije?

Nintendo Land je jednostavna igra predviđena za 1-5 igrača, koja se sastoji od 12 ‘mini igara’ različitih tematika, i šarene grafike. Svaka od njih se razlikuju po izvođenju i samoj težini prelaska, a tu su nam dobro poznati junaci iz prošlih Nintendo naslova. Prilagođena je za sve uzraste, i svako će pronaći svojeg favorita među igrama koja mu najbolje leži. Možete igrati sami, ali u društvu je ipak zabavnije jer vam je tu dodatni motiv da osvajate što vrednije medalje, ali i da skupljate novčiće za kupovinu dodatnih objekata u svrhu uređenja Nintendoland Plaza-e – virtualnog trga sa kojeg polazite do igara koje su vam ponuđene za prelazak, odmah u startu.

Nintendo Land Wii U 2012 (2)

Mario Chase

Napravljena po uzoru na Super Mario serijal, nalazite se u areni koja je puna prepreka, uspona i krivina sa ciljem da se lovite tj. da kao Mario pobegnete od ostalih Toad protivnika koji vas prate i pokušavaju uloviti. Mario jedini ima pogled na kompletnu mapu, i vi na vašem GamePad-u možete da vidite poziciju svakog protivnika. Ako ste mislili da će vam to biti velika prednost, pokušajte ju odigrati sa još četiri igrača…e onda tek kreće napeta borba i dokaz vaše veštine snalaženja u prostoru sa ograničenim vremenskim trajanjem. Treba reći da su ovde svetlosni efekti predivno napravljeni, i baš doprinose da sve ima pojačan izgled realne bajke.

Nintendo Land Wii U 2012 (3)

Luigi’s Ghost Mansion

Rađena po uzoru na Luigi’s Mansion igru iz 2001. godine, i neodoljivo podseća na PacMan igre. Vi ste u ulozi duha, kojeg ostali igrači po mračnim prostorijama i hodnicima traže uz pomoć ručne lampe. Jako dobro sve to izgleda na ekranu, baš kao nekada davno na GameCube konzoli, efekti mraka/svetla su sjajni kao i sama animacija, a posebna draž u svemu tome je samo skrivanje i tiha potraga za vama…i taj faktor stresa i šoka kojeg izazovete kod svojeg (ne)prijatelja prilikom njegovog ulova kad se najmanje nada.

Nintendo Land Wii U 2012 (4)

Animal Crossing: Sweet Day

Kreirana po Animal Crossing serijalu igara, ovde je isto cilj da se lovite međusobno, uz dodatni zadatak da skupljate slatkiše po nivou, i paziti da vas stražar ne ulovi. Stražara upravlja igrač uz pomoć GamePad-a, a ostala četiri igrača (u obliku slatkih životinja) skupljaju te slatkiše. Što više neki igrač prikupi slatkiša kod sebe, tako će i njegovo kretanje biti usporenije. Tako postaje lakši plen stražaru, a sa tim se povećava težina, ali i sama zabava u suštini.

Nintendo Land Wii U 2012 (5)

Yoshi’s Fruit Cart

Vaš zadatak je da Yoshi-u uspešno pomognete da prikupi ponuđeno voće na ekranu, tako što mu treba ‘nacrtati’ put do njih na ekranu GamePada…zvuči jednostavno? Da, samo na prvi pogled. Na GamePad-u ne vidite to voće, i prepreke (samo na TV-u se to vidi) tako da od vas zahteva punu spretnost, preciznost i koncetraciju…dosta zabavna igra, ali samo za one uporne.

Nintendo Land Wii U 2012 (6)

The Legend of Zelda: Battle Quest

Bazirana na legendarnom Zelda serijalu, ova igra je napravljena za tri igrača (crveni/plavi/zeleni), sa kojima se borite protiv raznih neprijatelja sa svojim mačevima, ali i lukom i strelom. Dva igrača se bore mačevima, a treći uz pomoć GamePad-a uništava neprijatelje lukom i strelom. Odlična kombinacija taktike i upravljanja, predivan izgled nivoa, ova igra se može igrati danima bez da vam dosadi.

Nintendo Land Wii U 2012 (7)

Metroid Blast

Futuristička borba u svemiru gde igrač sa GamePad-om upravlja Samus letelicom (ovo je vrlo izazovno), dok ostali sa tla uništavaju svoje zadane ciljeve. Ovde igra moze da se prelazi udruženo protiv neprijatelja, ili kao međusobna borba…uz pomoć raznih laserskih pusaka,eksplozivnih naprava itd…uglavnom, slatko sve to izgleda na ekranu i pruža dosta zabave za sve tokom igre…prava akcija!

Nintendo Land Wii U 2012 (8)

Pikmin Adventure

Dobar akcijski RPG, gde igrači igraju kooperativno u istraživanju nivoa i samog uništavanja raznih neprijatelja, ali je moguće boriti se i međusobno…Jedan igrač sa GamePad-om upravlja kapetana Olimar-a, a ostala četiri igrača (plavi/crveni/beli/žuti) su u ulozi malih Pikmin likova koji, osim što se bore, skupljaju ‘nektar’ sa kojim nadograđuju svoje veštine, koje će biti potrebne za savladavanje izazovnih boss protivnika…RPG fanovi će uživati u ovoj igri.

Nintendo Land Wii U 2012 (9)

Balloon Trip Breeze

Igra za jednog igrača, koji se kreće uz pomoć balona i tako prelazi prepreke do glavnog cilja, dolaska na otok…počevši tu avanturu od jutra, pa sve do noći. Kombinacijom pokreta na ekranu GamePad-a stvarate vetar koji vašeg lika gura do tog cilja. Koliko uspešno, to zavisi od vaše spretnosti ali i živaca jer ovo je pomalo dosadnjikava igra kratkog roka trajanja…bila bi bolja da je bar za dva igrača…šteta.

Nintendo Land Wii U 2012 (10)

Donkey Kong’s Crash Course

Moderna inačnica old-school igre Donkey Kong, u kojoj vozite kolica kroz labirint uz pomoć pokreta samog GamePad-a skupljajući, naravno, banane. Tu su još dodatno potrebne kombinacije upravljanja analog palica za pomicanje raznih platformi tokom igre, tako da sve to zajedno dobija na težini. Jako zarazna igra koja vas jednostavno vuče da je opet zaigrate…i opet…i opet…i opet…pa ovo je ipak stari Donkey!

Nintendo Land Wii U 2012 (11)

Takamaru’s Ninja Castle

Jedna od najzabavnijih igara u ovoj kolekciji igara…bazirana na staroj hit igri iz ’80-ih sa Famicom sistema, ovde ste u ulozi samuraja koji svoje ninja neprijatelje uništava šurikenima! Ekstra je zabavno bacanje te ubojite naprave pokretima prstom po položenom GamePad-u, protivnici se raspadaju samo tako, zahvaljujući brzim i preciznim kontrolama…pravo osveženje je ova igra, i dobar izduvni ventil za sve vaše frustracije.

Nintendo Land Wii U 2012 (12)

Captain Falcon’s Twister Race

Ako se za jednu igru može zaplakati što nije za (bar) dva igrača, onda je definitivno to ova…Bazirana na futurističkom F-Zero racing serijalu, pokretima svojeg GamePad-a upravljate svoje vozilo prolazeći tako kroz razne prepreke na stazi…Brza, precizna i luda zabava…samo je velika mana to što je single igra…prava šteta!

Nintendo Land Wii U 2012 (13)

Octopus Dance

Igra plesa, ritma i memorije… malo podseća na Um Jammer Lammy igru sa starog PlayStation-a, od vas se očekuje da ponovite pokrete ronioca sa ekrana uz prateću muziku u pozadini…igra bi možda bila i zabavna da je za dva igrača, ovako…samo pojedini će odvojiti svoje vreme za nju…

I na kraju možemo zaključiti, sve ove ‘mini igre’ bi vrlo dobro prošle na tržištu kao pojedinačni naslovi za Android ili druge uređaje. Puno bolje nego što je ovako ‘u paketu’ prošao kod publike kroz Nintendo Land zabavni park.

Igrivost, dobre ideje, slatka i vesela grafika i muzika, specifične i raznolike kombinacije kontrola je ovde baš dobro sastavljeno u celinu, ali ovo je naslov koji je jedino isplativ za nabaviti ako imate društvo za odigrati je ponekad i dobro se zabaviti.

Ako ste kojim slučajem solo igrač, onda je bolje da preskočite Nintendo Land i sačuvate novac za neku drugu Wii U igru.