Posle evolucije ovog serijala 2000. godine sa legendarnom hit igrom Mario Tennis sa N64, ništa više nije bilo isto u ovom žanru. Tenis je postao više od samog besomučnog udaranja žute loptice preko mreže protivnika jer uvedene su razne mogućnosti i ovaj sport je u Nintendo svetu postao kao akcioni film sa kombinacijom eksplozivnih udaraca i kombo specijalnih poteza ispraćenih sjajnim video replay snimcima. Sve je to na momente haotično na terenu, ali u istom trenutku i zabavno za sve uzraste igrača. To i jeste cilj Nintendovih tenis igara – da privuku široke mase sa svojom idejom i inovacijom, i ponude nešto što druge igre nemaju – dobru akciju na raznim teniskim terenima koju prati veliki nivo zabave. Postavljamo pitanje da li može i novi next-gen naslov izazvati kod igrača to isto ugodno uživanje kao nekada davno?

Tradicija se nastavlja. Pred kraj 2015. godine Nintendo i na ovoj generaciji dolazi sa reketom u ruci, svojim najnovijim naslovom u dugotrajnom serijalu pod nazivom – Mario Tennis Ultra Smash za kojeg su zaslužni developeri iz Camelot Software Planning studija.

Mario Tennis Ultra Smash Wii U (2)Na prvi pogled pri pokretanju igre se dobija dojam da je ovo čista kopija starih nastavaka sa prošlih konzola (N64, Wii), ali presvučena u novo modernije audio-vizualno odelo. Vidi se odmah dobar kvalitet i oštrina HD grafike (koja se vrti u glatkih 60 fps-a), odlično osvetljenje, kao i šarenilo boja koje su sada još ugodnije za oko nego u prošlim nastavcima.

Mario Tennis Ultra Smash podržava igru od 1-4 igrača, a sam meni je jednostavan i pregledan za snalaženje. Tu su nam ponuđene klasične opcije, izbor likova i terena, kao i dodatnih modova za samu igru. Likovi su nam već dobro poznati junaci iz Nintendo univerzuma, a ima ih ukupno 16. Dvanaest likova su otključani: Mario, Luigi, Peach, Toad, Rosalina, Daisy, Wario, Bowser, Yoshi, Waluigi, Boo, i Donkey Kong. Preostala četiri lika su skrivena i potrebno ih je otključati (kupovinom zarađenog novca tokom igre i uspešnim prelaskom određenog broja mečeva). Njihov identitet vam nećemo otkriti , to zadovoljstvo prepuštamo vama.

Mario Tennis Ultra Smash Wii U (3)Svaki od likova se razlikuje po svojim mogućnostima, naravno svi imaju svoje prednosti i mane. Neki likovi imaju bolje trikove, veću snagu za udarac loptice, brže kretanje po terenu, bolju defanzivu ili napad izlaskom na mrežu. Izbor je šarolik i velik, i sigurno će svako od vas pronaći lika koji mu najbolje odgovara za osvajanje mečeva i turnira.

Mario Tennis Ultra Smash se odigrava na jednom stadionu sa ponudom 9 različitih terena/podloga kao izbor: Hard Court (brza i dobra podloga za odskok loptice), Clay Court (teren na šljaci gde su loptice sporije nego na Hardu), Carpet Court (teren gde su brzine loptica najveće), Grass Court (travnata podloga sa dobrom brzinom loptica), Sand Court (peščana podloga na kojoj se loptica slabije odbija), Mushroom Court (fantastično zabavan teren gde loptice odskaču kao lude!), Ice Court (izazovan klizavi teren koji će usavršiti vašu tehniku upravljanja i spretnosti), Morph Court (teren sa dve različite podloge od vas zahtevaju najveću koncentraciju i spremnost prilikom promene strana tokom meča), i na kraju još Rebound Court (teren za odličan trening prstiju gde loptice odlaze više u levu i desnu stranu prilikom odbijanja od podloge i od vas zahteva da predvidite njihov smer uz dosta trke).

Mario Tennis Ultra Smash Wii U (5)Igra u sebi sadrži dodatne modove po izboru: Classic Tennis, Mega Ball Rally, Knockout Challenge, Mega Battle, i online mod igranja. Classic Tennis se može igrati u dva načina – Standard i Simple. Standard ima u sebi ubačene nove Chance i Jump Shots skok udarce i pravi je osvežavajući detalj koji se posebno ističe u ovoj igri. Treba istaći i mogućnost da pokupimo na terenu gljivu (koje nema u Classic Tennis modu) i koja vašeg igrača odmah uveća nekoliko puta u visinu. Tada nastaje totalna ludnica na terenu i pravi show na ekranu! Kod Simple moda tih specijalnih udaraca nema, tako da možete uživati u normalnom tenisu sa tom opcijom. Mega Ball Rally mod koji podržava igranje do 4 igrača (jednog skrivenog lika možete osvojiti u ovom modu kada uspešno izvedete 100 uzastopnih udaraca) i vaš zadatak je da jednostavno prebacujete što više loptica preko mreže i tako osvojite što veći score na kraju partije. Ovo je zabavno, ali kratkotrajno i dosadi već nakon pet minuta jer nema nikakvih dodatnih stavki tokom partije kojim možete posvetiti vreme i koncentraciju. Knockout Challenge je mod za jednog igrača u kojem je potrebno osvojiti sedam partija da bi se uspešno završio. Mod može da potraje malo duže nego obično, ali je svakako pun napetosti i zabave.

Mega Battle mod ima podršku za do četiri igrača i u njemu su uvedene gljive koje povećavaju samo jednog igrača u timu. Tokom trajanja “gljiva” efekta, taj igrač ima veliku prednost nad ostalima zahvaljujući dodatnim mogućnostima. Potrebno je uspešno odigrati 10 Mega Battle mečeva da bi se otključao još jedan skriveni lik u igri. I na kraju je tu Online mod koji imamo prilike po prvi put da zaigramo u ovom serijalu. Igra se na tom polju solidno pokazala, ponekad je prisutan mali lag ali ništa strašno. Mogu se odigrati single mečevi, kao i mečevi u parovima (koji su zabavniji ali i sa većom težinom nego kad se igrate samostalno). Dobra je stvar da ova igra ima sjajnu podršku za Amiibo figure, tako da svoje likove možete i vizuelno nadograditi. Pored standardne podrške za Wii U GamePad, tu su još podržani i Wii U Pro, i Wii Remote kontroleri (bez motion kontrole nažalost).

Mario Tennis Ultra Smash Wii U (6)Mario Tennis Ultra Smash razbija na polju grafike i animacije, kao i sjajnim multiplayerom. Tamo gde je tanka i siromašna je definitivno single player podrška gde nedostaju mnoge stvari (ponajviše karijera). Osećaj je kao da je sa ovom igrom sve zbrzano sa njenim izbacivanjem na tržište, i da se na njoj moglo i moralo još raditi kod ubacivanja dodatnih sadržaja. Ovako će u njoj uživati samo mlađi uzrasti koji nisu igrali prošle nastavke ovog serijala, a oni malo stariji gameri koji su već dobro upoznati sa njenom istorijom će biti polu-razočarani. Polu-razočarani jer će sa jedne strane biti tu dosta nostalgije na srećne teniske dane iz N64/Wii vremena, ali sa druge strane vremenom će i najzagriženiji fanovi shvatiti da ovde dosta toga nedostaje, i da je ovaj Wii U nastavak napravio servis u aut, koji je jako blizu crte.

Ovu igru se sigurno ne isplati kupovati po punoj ceni, bolje sačekajte neki baš dobar popust pa je tek onda nabavite za svoju kolekciju. Do tada se možemo nadati da će se u budućnosti ozbiljnije raditi na sledećim Mario Tennis igrama i nastaviti koracima stare slave.