Veliki uspeh sjajnog i dugoočekivanog nastavka iz DK serijala – Donkey Kong Country Returns sa prošle generaije nas je sve vratio u mladost i divno odrastanje uz Super Nintendo konzole. Izazvao je eksploziju kako na samoj prodaji Wii konzole, tako i na polju platformerskih igara na tržištu. Nakon pogledanih prvih video najava za Tropical Freeze, svi su nestrpljivo čekali da Donkey postane dostupan u prodavnicama. Naslov je i dalje zadržao svoj sada već višedecenijski šmek na koji ne mogu biti imuni ni mlađi igrači, a za starije ne moramo ni da pominjemo. Ko god još uvek nije kupio igru, preporučujemo da ne čeka više ni trenutka.

Zahvaljujući “novoj” generaciji Wii konzole, nastavak je najavljen a kasnije i ugledao je svetlost dana na opštu radost svih obožavalaca. Četiri godine, koliko je Nintendu trebalo da izda ovu igru nisu baš toliko brzo proletele, mada, znajući ulog, to više nije toliko ni važno. Donkey Kong Country Tropical Freeze je izašao na novoj konzoli Nintendo Wii U prošle godine , i bila je odložena dva puta zbog dodatnih tehničkih usavršavanja finalne verzije. Da li se čekanje isplatilo?

Donkey Kong Country Tropical Freeze (2)Donkey Kong Country Tropical Freeze je sedmi po redu nastavak u serijalu, i za njega su opet zaslužni kreativni ljudi iz Retro Studios-a, koji su nastavili sa uspešnim radom nakon povlačenja legendarnog RARE-a. Izvođenje same igre je ostalo isto, ovo je klasičan 2.5D platformer predviđen za jednog ili dva igrača, i smešten je u pet različitih ostrva Donkey Kong sveta.

Taj svet je i ovaj put napadnut i ugrožen, sada od strane nemilosrdnih Snowmadsa – Vikinga iz Severnog mora. Njihov vođa, Frederik je ozbiljno naumio da preuzme kontrolu, napravi svoj okrutni svet, svet koji će umesto peska, tropske flore i faune imati samo nemilosrdne mećave, sneg i led. Zadatak nimalo lak za našeg Donkeya da to sve vrati opet u normalu, jer protivnik je do sada najozbiljniji zalogaj za njega. Ali tu su mu naravno opet dobri stari prijatelji iz prošlih nastavaka da mu taj nimalo lak put bude neuporedivo olakšan.

Donkey Kong Country Tropical Freeze (3)Tu su nam kao pomoćna pratnja ponuđeni Diddy Kong, Cranky Kong, kao i Dixie Kong koja je sada prvi puta ubačena u neku DK igru još od davne 1996. godine (Donkey Kong Country 3: Dixie Kong’s Double Trouble nastavka za SNES). Ubacivanje Dixie u igru je bio odličan potez, ne samo zbog nostalgije, nego i zbog toga što je Dixie odličan pomoćnik tokom prelaska igre. Njen rep je sada opet u igri i omogućava vam da lebdite malo više nego što ste to činili iz pomoć Diddyevog jetpacka. Cranky, sa druge strane je kopija čangrizavog starca pod imenom Baja Patak (Scrooge McDuck). Kao i Baja, i Cranky ima svoj štap koji omogućava da skačete više i da odskačete od bilo kakve podloge, bila to trava, trnje ili užareni ugalj. Svaki od pomoćnika je potpuno opcion i na vama je da odlučite kako i na koji način ćete da prelazite nivo. Naravno, svaki dodatni član porodice omogućava lakši pronalazak skrivenih stvari i prostorija a ako vam se neki deo učini pretežak, sve je lakše u dvoje.

Nivoi su kao i do sada kreativni i sjajno dizajnirani, a posebno se ističu oni napravljeni u 2.5D-u koji će vas ostaviti bez daha. Opet skupljate banane, dobro skrivena K-O-N-G slova i delove slagalica za bonuse u vidu muzike ili artworka. Akcija je neprekidna, sve prši od letećih i kopnenih protivnika koji vas napadaju sa svih strana, boss protivnici su sada teži za prelazak nego u prošlom nastavku, sve se pomera i raspada pod vašim nogama dok hodate, skačete ili ronite. Igra vas kao i u prošlom nastavku vuče da ste stalno u pokretu i konstantno koncentrisani. Ono što tu koncentraciju u više navrata odvlači, malo je reći predivna grafika i animacija. Sve je još dodatno bolje i lepše urađeno nego u Returnsu sa Wii konzole. Ono što nije moglo biti izgurano zbog slabijeg hardvera na prošloj generaciji, ovde na next generation konzoli sa ovim nastavkom je to omogućeno da izgleda najbolje do sada.

Svetlosni efekti, presijavanje vode i prašina, razni sithi detalji na likovima su u igri melem za oči. Za razliku od Country Returns, sve je dinamičnije, kako sama akcija i kamera, tako i boje. Za muziku je ponovo zadužen David Wise, svima poznati kompozitor i muzičar koji je udahnuo Country igrama dušu koju i do dan danas nisu izgubile. Sjajne melodije u paketu sa grafičkim unepređenjima daju poseban šmek i doživljaj igranja.

Kontrole u igri su standardno dobre i precizne sa dobrim odzivom, a pored Wii U GamePad i Wii U Pro kontrolera podržani su još i Wii Remote i Nunchuk. Potrebno je privikavanje na upravljanje GamePad-om, ali se igrač brzo prilagodi i osećaj postaje veoma ugodan. U igri je pored multiplayera tu još dodatni Time Attack mod koji ima online mogućnost da pogledate replay najbolje rangiranog igrača.

Donkey Kong Country Tropical Freeze (7)Precizne kontrole, čitava Donkey porodica na raspolaganju, prelepa grafika, dobra muzika sa prizvukom retro nostalgije, nivoi sa vožnjom kolica u rudniku i bureta – sve su to samo mali delovi čitave igre koji će omogućiti sate i sate zabave. Ovom naslovu nije teško da rasplamsa maštu igrača a čitav dizajn će vas vući da sve više i više otkrivate šta igra ima da vam pruži. Oni stariji igrači će da se osete kao da su ponovo deca, a mlađi naraštaji će da vrlo lako pronađu svog Donkey-a kojeg će da pamte kroz čitavu svoju igračku karijeru.

Pored novog Mario Karta, Wind Waker HD, Super Mario 3D Land-a, Tropical Freeze je sigurno još jedan od razloga da kupite konzolu. Ne postoji trenutno mnogo platformera na sceni, a ovo Nintendovo ostvarenje samo dokazuje koliko razvojni timovi mogu da se razmašu i budu maštoviti. I pored svega novog što može da nam donese DKTF, i dalje je prisutan retro osećaj bez kojeg ovaj naslov ne bi bio isti. Sve što je trebalo da Country Returns učini boljom igrom, nalazi se ovde. U dobu gaming industrije kada se jure headshotovi i zombiji, Tropical Freeze je osveženje koje bi svako trebalo sebi da priušti.