Kada je Ubisoft ničim izazvan rešio da se oproba u svetu arkadnih vožnji sa The Crew još 2014. godine iskreno i nismo očekivali mnogo a dobili smo i tako nešto odrilike. Premisa je bila vrlo ambiciozna, čitava mapa sjedinjenih država na raspolaganju za co-op vožnju i zezanje online, plus obligatorna krimi priča za veoma popularni online only single player. Kako to obično biva sa Ubijem, sve je na papiru delovalo sjajno a u praksi i ne toliko. Kompletan rehaul igre sa Wild Run ekspanzijom 2015. godine je donekle popravio stvari i pokazao da je Ubi ipak malo slušao fanove, međutim dok je druga ekspanzija stigla 2016. interesovanja skoro da više nije ni bilo, a izlazak Forze Horizon 3 je bio poslednji ekser u sanduku ovog neuspelog eksperimenta. Ipak kako je The Crew sa svim svojim ekspanzijama na sva tri sistema zbirno uspeo da nekako prebaci cifru od 2 miliona, Ubi je dao zeleno svetlo za nastavak koji niko nije tražio i čiju beta verziju smo testirali ovih dana.

Nakon zaista sjajne uvodne animacije (ako kažemo da je to najbolja stvar u igri biće spoiler, jel da?), prvo što se primećuje je odbacivanje gritty vajba prvoga dela, sada je sve šarenije, veselije a kriminala i mafijanja nema više. Vaš bezimeni heroj vozač ovoga puta bez motiva krvne osvete samo želi da postane popularan na socijalim medijima a na vama je da ga kroz totalno nelinearnu priču i mnoge nove discipline dovedete do titule najboljeg vozača svih vremena bla bla… Mapa smanjene Amerike je ponovo tu, koliko se tačno razlikuje od one iz prethodnika nismo sigurni ali i zoom out u bilo kom trenutku i dalje deluje veoma impresivno!

Najveća novina u The Crew 2 pored vedrine i veselih boja jesu nova vozila tako da pored mnogih pravih licenciranih automobila podeljenih po vrlo raznovrsnim klasama sada imamo i razne vrste motora, brodova pa i akrobatskih aviona. Totalna blesava arkadnost The Crew 2 se ogleda u mogućnosti da se u bilo kom trenutku u realnom vremenu prebacite iz jednog vozila u drugo, bilo da je to momentalni prelaz iz aviona u brod, iz automobila u motor ili šta god vam padne na pamet. Ove transformacije lepo rade u praksi ali ako se izvedu u pogrešno vreme mogu biti i poprilično glitchy komične. Ipak pohvaljujemo odluku Ubia da batali bilo kakve half assed pokušaje pravljenja usiljene ozbiljnosti već da udari brigu na veselje i odvede The Crew u apsolutno suludo arkadne vode. Zapravo brodovi i avioni imaju možda i najzabavniji gameplay i predstavljaju nešto novo i solidno izvedeno. Ostavljanje chemtrailsova na dugme u avionu dok radite sulude akrobacije po nebu kao i skakanje po talasima sa brzim brodovima su itekako cool momenti koje nismo imali u video igrama kako dolikuje još od vremena Nintenda 64. Nostalgiju prema ovom sistemu Ubisoft je takođe i iskazao kroz teksture zida vašeg stana u igri!

Sa druge strane vožnja kopnenih vozila i nije toliko sjajna. Offroad u kome sada ima i monster truckova je zabavan ali trke na asfaltu sa sportskim kolima, koje bi valjda trebalo da budu osnova igre, imaju jednu od najogavnijih fizika vožnje ikada. Ovo kada vam kaže neko ko je igrao, pa odprilike SVE vožnje ikada, bilo arkade ili simulacije valjda ima neku težinu? Ali hej, to je tek druga Ubisoftova moderna vožnja, i uspeli su da naprave da osećaj bude gori nego u prethodniku. Good job!

Sa grafičke strane ciljao se fotorealizam i sve jeste na drastično višem nivou od prethodnika. Modeli automobila su sjajni, svet je super detaljan a opet sama igra je u nedostatku boljeg izraza tupa. Forza Horizon 3 ima više duše, pa čak i NFS Payback ima više smisla i identiteta u odnosu na ovo. Kada sa tim igrama direktno uporedimo The Crew 2, ovaj naslov onda deluje kao nekakva veštačka tvorevina koja pokušava da kopira sve što je “cool” na tako usiljen način da je neprijatno. Sve „sjajne“ inovacije deluju kao „e mogli bi i ovo da ubacimo“ ideje sa nekog group meetinga. Prosto nam je žao truda koji su mnogi studiji puni talentovanih umetnika širom sveta uložili u asete ove igre samo da se pojavili u još jednoj Ubisofotovoj frankenštajn slagalici, gde sve opet deluje nabacano po checklisti definisanoj na korporativnom sastanku bez i malo duše.

Za jednu kompaniju koja pokušava da sebe u javnosti predstavi kao modernu, liberalnu i trendi… ovaj naslov ih totalno razotkriva u njihovoj usiljenosti i fejkovanju. Svaki deo dijaloga, svako rešenje u dizajnu deluju kao da ih je neki AI napravio sa ciljem da se dopadne današnjoj generaciji gamera do koje Ubi ne može da dopre prirodnim putem.

Kada bi ovaj YouTube video bio video igra, to bi bio The Crew 2. Čak je i glas naratora isti.

Kada na sve to dodamo i činjenicu da na PS4 Pro i Xbox One X ovaj naslov i dalje ne može da radi iznad 30fps-a, i da je za normalno igranje u 60fps-a neophodan PC, jasno je koliko je ovo još jedna priča koju ćemo zaboraviti brže nego sto Microsoft može da pusti Forza Horizon 4 trejler na početku svoje E3 2018 prezentacije.

Da li je realno da je na nekom sastanku project menadžer pitao svoj tim “Aha, dobro a pojačane verzije konzola? Hocemo tu moći da izvučemo veći frame rate?” na šta su mu šljakeri odgovorili “Ne, vidite gospodine na tim sistemima možemo izvući veći FIDELITET grafike znate to je danas bitno, naša istraživanja pokazuju da igrači na konzolama vole fake 4k rezoluciju i malo mekše ivice, za jednu arkadnu vožnju to je daleko bitnije od 60fps-a!” na šta je ovaj rekao “Dobro, dobro” a ostatak veži-konja-gde-ti-gazda-kaže prisutnih samo klimnuo glavom.

A da možda, ne znam… ubacite neke dodatne opcije kao što to rade SVI drugi normalni developeri kad izdaju igre za Pro i X?

Vratimo se na priču o tome da sam igrao sve vožnje i da je 30fps-a u igri ovog tipa samo po sebi dovoljan razlog za bojkot. Ne, vi niste Playground Games, i ovo nije Forza Horizon kec, niti 2012 godina, 30fps-a je upalilo tada jer su za razliku od vas imali opasno dobre programere i znali šta znači reč OPTIMIZACIJA. U svakom drugom slučaju 30fps i vožnja, nikada i nikako. Swear to God i PlayStation 5 kad bude izašao ovi klovnovi će i dalje praviti 30fps vožnje misleći da to nije bitno, jer hell i FarCry u 30fps smo uspeli da prodamo, a ako želite 60 i više pa vi ste nekakav hardcore gamer? Nabavite PC! Ubi, isključivo zbog vas igrače na konzolama bije loš glas jer ste ih navikli na škart performanse. Pravite se ludi i nadate se da će ostali tralala revieweri koji inače ni ne igraju vožnje primarno to zanemariti. Pa, tough luck.

Betatestirajuci The Crew 2 na PlayStation 4 Pro konzoli nisam mogao da se otrgnem konstantnoj pomisli “kako bi ovo izgledalo u 60fps” i da li da probam i PC verziju, što sam na kraju i uradio. Kada endžin napokon prodiše i igra proradi kako je zamišljeno… well, i dalje je tupo i dosadi izuzetno brzo. Svakako kao i prvi deo može biti zabavno u online modu sa društvom što podrazumeva da imate par drugara koji zapravo žele da igraju ovo sa vama. Ipak i svi ti brojni modovi i shitton naštancovanog sadržaja i customizacija vas neće zadržati predugo, a predugo morate ostati u igri grindujući kao blesavi da bi ste otključali bilo šta cool. Sva bolja vozila su poprilično nedostupna i poput neke igre za mobilni portovane na PC i konzole pay to win mehanikom jedino možete prekratiti svoje muke. Za ovu kritiku je možda i previše rano jer je igra i dalje u fazi beta testa pa sačekaćemo da vidimo i launch i kako će ovo biti rešeno.

Fotografisanje životinja je zapravo jedna od boljih zanimacija u igri. Nadamo se da ovo nije reskin ptice iz AC Origins.

Nama je i ova beta verzija bila sasvim dovoljna, a kada se puna igra pojavi 29. juna za PC, PS4 i Xbox One, ako ste se rodili nedavno i niste igrali ni jednu vožnju do sada dajte joj šansu. Ja ću već naći nekoga u redakciji ko će biti kažnjen da odradi i kompletnu recenziju i obavezno napomene koliko je The Crew 2 veliko unapređenje u odnosu na prvi deo, i korak u pravom smeru…