Da li se sreća može očekivati i u malim paketima? Iako veličina igre na hard disku i nije neki indikator  kvaliteta, kada na PS4 pokrenete igru laku 350mb, neke crvene lampice se definitvno upale. Ohrabren čuvenom ženskom varkom da veličina nije bitna, upustio sam se u prvu avanturu sa bliznakinjama – Twin Robots na PS4.

Ovaj 2.5D puzzle platformer je svetlost dana prvi put ugledao u junu 2016. godine na Wii U, da bi ovog oktobra pristup dobili i igrači na PS4 i PS Vita. Iako je Playdead studio sa svojim igrama Limbo i Inside definitivno modernizovao i vratio veru igračima u platformerski žanr, većina najkvalitetnijih naslova je i dalje u vlasništvu Nintenda, tako da je Indie studijima ostalo da se sa vrlo ograničenim budžetima bore za mrvice preostalog tržišta.

Ratalaika Games su tom logikom pristupili kreiranju Twin Robots. Igra je sastavljena od 28 nivoa u kojima se naizmenično kontrolišu 2 robota sa ciljem da se nađe izlaz iz niza sve kompleksnijih prostorija. Iako svaki sledeći nivo jeste u teoriji zahtevniji od prethodnog, sveukupna težina ove igre je poprilično smešna, pogotovo ako se ima u vidu da se svaki nivo može završiti za manje od tri minuta. Najveći izazov, a ujedno i izvor stresa ogleda se u samim kontrolama, tačnije u načinu na koji se roboti pokreću i interaktuju sa stvarima iz okoline. Poprilično drveno kretanje glavnih likova će ipak najviše smetati onima koju budi planirali speedrun-ove ove igre, a srećom takvih ljudi neće biti puno.

Roboti u igri imaju određeni nivo energije koji troše kroz kretanje, penjanje i skakanje. Prelaskom preko pločica osetljivih na dodir, energija se obnavlja tako da igrač mora aktivno da se trudi kako bi ostao bez nje. U svakom momentu jedan robot može žrtvovati deo svoje energije i prebaciti je svom blizancu bez obzira gde se nalaze na nivou, što još više olakšava već poprilično jednostavnu igru. Iako Twin Robots može da se igra u coop-u, taj vid igranja sa sobom ne donosi puno prednosti. Štaviše, u nekoliko navrata je igra crash-ovala, tako da je definitivno bezbolnije igrati solo.

Sličan koncept je na PS Vita, a kasnije i na PS4 viđen u igri Escape Plan. Ipak, ta igra obiluje duhom, mračnim humorom, solidnom pričom kao i divnim animacijama. Twin Robots-u sve te osobine fale više nego rečnik engleskog jezika srpskim političarima. Svako od 28 poglavlja sadrži sterilne pozadine zbog kojih je zapravo teško razlikovati jedan nivo od drugoga. Audio komponenta je podjednako tragično-komična. Što sam više igrao, to sam bio ubeđeniji da je za zvuke spuštanja metalne oštrice na zemlju (kao najopasnije prepreke) korišćen zvuk sečenja glavice kupusa.

Jedina stvar koja me je iskreno nasmejala i obradovala je bila deskripcija jednog trofeja – za udaranje vrata se otključao trofej sa nazivom: “I am the one who knocks”. Ako ste ljubitelj serije Breaking Bad nema sumnje da će vas obradovati ovaj sitni detalj. Ipak, ukoliko niste lovac na trofeje i/ili pod uticajem opijata mogu sa sigurnosti da tvrdim da Twin Robots nije igra za vas. Ukoliko ipak vapite za nekom igrom ovog žanra, moja lična preporuka je da probate recimo Stealth Inc 2: a Game of Clones, a da robotske blizance zaobiđete u širokom luku.

Twin Robots (PS4)
  • 5/10
    EmuGlx Score - 5/10
5/10

Finalni utisci

Ipak, ukoliko niste lovac na trofeje i/ili pod uticajem opijata mogu sa sigurnosti da tvrdim da Twin Robots nije igra za vas. Ukoliko ipak vapite za nekom igrom ovog žanra, moja lična preporuka je da probate recimo Stealth Inc 2: a Game of Clones, a da robotske blizance zaobiđete u širokom luku.