Trials franšiza možda nije mega popularna u svetu video igara, ali je sigurno jedna od najzabavnijih. Još od prvog pojavljivanja davne 2000 godine, Trials je predstavljao naslov sa kojim možete brzo i lako da se zabavite, ali poprilično teško da masterujete celu suštinu igre. Na prvi pogled, sve deluje jednostavno. Na motoru je potrebno da dođete što pre do cilja. To bi bilo i poprilično lako da u igri nije ubačena jedna divna stvar – fizika. Kada samo pomislimo da smo poslednji Trials naslov dobili daleke 2014. godine, pomislili bi da nešto nije okej sa tom franšizom. Kako je ispalo na kraju, Ubisoft je strpljivo krčkao naslov koji bi trebalo po mnogim stavkama da bude revolucija ovog naslova i žanra koga ova jedna igra definiše. Trials Rising je napokon stigao, šesti naslov u franšizi koja traje već, verovali ili ne, 19 godina.

Tako stara franšiza, ali na žalost i dalje spada u jednu od niša gaming industrije. Zanimljivo je da je ovaj, da nazovemo, žanr, postao najviše popularan zbog mobilnih uređaja i neverovatno mnogo kopija Trials igre. Sam koncept je poprilično jednostavno i lako je a kopirati. Generalno gledano, od prvog pa do poslednjeg Trials naslova, fizika je igrala glavnu ulogu. Pakovanje nije bilo toliko bitno za one koji su besramno kopirali koncept, a u nedostatku te, mobilne verzije koja će dominirati, plagijatori su našli mesto pod suncem. Moglo bi se reći, sve do 2014. kada je Ubisoft odlučio da malo više zakorači na mobilne platforme izbacivši Trials Fusion, poslednji punokrvni Trials naslov, i za iOS i Android uređaje.

Kako su godine odmicale, svi smo mislili da smo videli apsolutno sve šta je mogao Trials da pokaže. Fizika je dovedena do samog savršenstva već u ovoj generaciji konzole. Gameplay koji se isključivo oslanja na fiziku je bio savršeno realizovan još u Fusion delu. Ipak Ubisoft je pomislio da Trials može još da raste, da se razvija, da bude drugačiji, da osvaja nove horizonte, time smo dobili prvi pravi Trials naslov od 2014. godine, Rising.

Trials Rising zadržava već savršenu formulu gameplaya koji se oslanja samo na fiziku motora i vozača koji je na njemu. Koncept je poprilično jednostavan. Vozač i motor moraju doći do cilja u najkraćem mogućem roku, samo je fora da brzina nije ključni faktor u osvajanju prvog mesta već balans i poznavanje mape. Nije bitno koliko dugo i jako možete stiskati gas na vašem gamepadu ili tastaturi, već koliko dobro možete da izbalansirate motor u vazduhu, preko prepreka, na stazi, da dostignete taj vrhunac ubrzanja i balansa u skoro svakom trenutku i segmentu staze. Sve zvuči poprilično jednostavno, možda bi i u realnosti bilo tako, da igru ne prati skoro realistični, fantastični fizički model, koji kažnjava apsolutno svaku grešku igrača u balansiranju vozača i motora. Praktično, malo veće naginjanje unazad ili unapred, pokušaj pravljenja koluta u vazduhu u pogrešnom trenutku, sve to će vam onemogućiti da osvojite prvu poziciju.

U igri je dostupno ukupno šest motora, čiji se fizički modeli između njih, totalno razlikuju. Za neke staze je možda isplativije i bolje koristiti lakši motor, na nekima teži. Na drugima se brzina ipak više isplati od savršenog balansa oko koga se rotira ceo smisao igre. Na vama je da igranjem i istraživanjem otkrijete koja staza zahteva kakav motor i koji motor je najbolje iskorisitit. Informacije koje steknete u singleplayeru, možete iskorititi u multiplayer okršajima, kako lokalno tako i online.

Napredak u igri je podeljen kroz devet liga koje možete osvojiti. Svaka liga se završava ogromnom trkom gde se takmičite sa drugim virtuelnim vozačima u trci koja najviše liči na MotoCross samo gde svako ima svoju putanju, prostor. Protivnici se ne mogu teleportovati u vašu liniju kretanja i obrnuto. Tu je i University of Trials, tutorial koji će vas pratiti tokom cele igre. Za razliku od nekih drugih igara, University of Trials je stvarno jako jako koristan za sve, kako nove tako i stare igrače. Zanimljivo je da je ovaj, da kažemo ”mod”, rezultat saradnje influensera i vlasnika YouTube Kanala University of Trials, FatShady-a a lično on će vam otkrivati apsolutno sve tajne ove igre. Kada uđete u štos, tu su i Skill Games koje od vas zahtevaju posebno stečeno umeće kako bi prešli razne prepreke i demonstrirali i unapredili svoj skill, naravno za vredne nagrade koje možete iskoristiti u kustomizaciji vašeg motora ili vozača.

Igrača kojeg kreirate na početku možete menjati i oblačiti u zavisnosti šta kupite u shopu koji se nalazi u igri ili dobijete pružajući dobre rezultate. Ni jedna stvar koju otključate, kupite ili pronađete u igri vam neće doneti prednost u multiplayeru ili u singleplayeru, apsolutno je sve kozmetičke prirode. Loot boxes koje dobijate osvajanjem prvih mesta, lige ili turnira, će vam dati dosta opreme da stvorite totalno jedinstvenog lika koji će se razlikovati i predstavljati vas u multiplayer okršajima, gde ćete upravo zbog toga postati prepoznatljivi. Okej naravno, i zbog skilla koji uspete da steknete tokom igranja.

Trials Rising, kao i svaka druga Trials igra do sada je jako kompetitivna. To možda do sada nije igralo toliko bitnu ulogu, ali sa Risingom se itekako menja. Pored Leaderboarsa koji je predstavljen pre mnogo godina, takmičenje sa vašim prijateljima, da kažemo, neposredno preko High Score liste, sada je ubačena totlano nova dimenzija multiplayera u igri. Bolje rečeno, u simetričnom gameplayu je moguće da igrate protiv osam igrača istovremeno. Svaki pad vas kažnjava sa pet sekundi zaostataka, svaka greška vas itekako usporava i otežava da budete među prva tri mesta. Praktično, samo uz mnogo vežbi i truda možete održavati dobru vožnju u kontinuitetu, što je potrebno u ovoj igri, od početka, do kraja trke. Multiplayer totalno menja takmičarsku dimenziju u ovoj igri i savršeno je odrađen.

Nemate gužve na stazi i ne postoji mogućnost da vas neko od igrača ”saplete”. Svaki drugi igrač je predstavljen kao ”duh” na stazi, a vi možete proći kroz njega kao i on kroz vas. U svakom trenutku možete videti kako oni napreduju i da li ih možete stići, koje greške prave ili koliko dobro umeju da savladaju svaku prepreku na stazi. To pasivno prisustvo na stazi nije toliko dobra stvar, jer se često dešava da se više fokusirate na drugog igrača nego na svoj motor, a tada nastaju problemi, rušenje, klizanje, resetovanje poslednjeg checkpointa ili možda rage-quitovanje.

Pored toga, u igri je ubačen još jedna vrsta multipalyer moda pod nazivom Challenge Mode. U njemu ćete dobiti tri prilike da budete bolji od druga dva igrača i osvojite prvo mesto, a kao nagradu ćete dobiti ekskluzivnnu Challenger opremu koju možete iskoristiti za kustomizaciju vašeg vozača ili motora.

Ipak to nije kraj novina u ovom naslovu. Tu je Party Mode, lokalni multiplayer sa do četiri igrača. Sve se dešava na jednom ekranu, bez deljenja kao u ostalim arkadnim vožnjama, ali nema ni potrebe za tim u ovom naslovu. Sva akcija se dešava u istom trenutku za sve igrače, a na vama je da pokažete dominaciju među prijateljima ili članovima porodice.

Drugi, možemo isto nazvati, lokalni multiplayer mod je Tandem. U ovom modu igra vam dozvoljava da igrate sa još jednim igračem na jednom motoru. Znate koliko je balansiranje teško i preko potrebno za uspeh u ovoj igri, a ovaj mod vam dopušta da prođete upravo te muke blansiranja i osvajanja prvog mesta sa još jednom promenljivom na motoru, još jednim čovekom. Ovo je možda najzabavniji mod do sada, jer ne samo da će vas naterati da sarađujete sa vašim saigračem, već će vam pružiti mnogo smešnih i bizarnih situacija.

Trials Rising (Xbox One X)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Trials Rising je good old Trials naslov, sa savršenom fizikom i divnom idejom koja se svakim sledećim naslovom razvija. Igra koja će vam pružiti sate i sate odlične zabave pomešano sa dosta nerviranja, dok makar ne naučite kako ona funkcioniše. Naslov koji je postao zabavan i u lokalnom multiplayeru kao i u online natecanju. Trials Rising je igra koju svi morate probati, jer ako to učinite, teško ćete se odvojiti od nje.