Trials serijal je postao poprilično popularan sa prošlom generacijom konzola. Jednostavna 2D platforma bazirana isključivo na fizici i savršenom kontrolisanju vašeg motora. Tip igre koji je danas više popularan na mobilnim uređajima nego na kućnim konzolama, ali upravo ih je proslavila ta ultimativna zabava sa konzola iz dnevne sobe. Poprilično jednostavna mehanika koju je užasno teško masterovati je terala igrače da iznova i iznova prelaze nivoe kako bi skupili što više zvezdica ili postavili novi rekord.

Igre u Trials serijalu su baš težile tom perfekcionizmu. Nikada se nisu oslanjale na prelepu graviku, 3D izvedbu ili šta već, nego samo na vašu pažnju, fokus i osećaj koji morate da prenesete preko vašeg kontrolera ili tastature na motor nad kojim imate totalnu kontrolu od 360 stepeni. Gravitacija, odbijanje od određenih predmeta kao i odskok i doskok su tu kako bi zakomplikovali vaš savršen run na određenoj stazi. Yup, sve do poslednjeg dela je bilo poprilično straight forward i jasno, a onda je Ubisoft rešio da zakomplikuje igru.

Trials of the Blood Dragon (3)

Trials of the Blood Dragon je najnoviji naslov u Trials serijalu. Najavljen i izbačen u toku Ubisoftove E3 Pres Konferencije, totalno neočekivano ali ipak sa pozadinskom pričom koja je zaintrigirala apsolutno sve igrače. Ovaj naslov se direktno nadovezuje na priču iz Far Cry spinoff-a pod nazivom Far Cry The Blood Dragon. Mala varijacija Far Cry 3 igre koja vas baca u ulogu komandanta Rexa u svetu inspirisanim kulturom osamdesetih, neonkama, synth muzikom, explozijama, dinosaurusima i neopravdanim naseljem. Dva glavna karaktera su sin i ćerka poznatog Rexa a vreme odvijanja priče je u toku Četvrtog Vijetnamskog rata.

Odmah na početku vam je jasno da je ovaj Trials malo nasilniji od prethodnih, zašto bi uopšte neko pakovao ovaj tip igre u nasilno pakovanje Far Cry The Blood Dragon univerzuma? Ubisoft je odlučio da malo eksperimentiše sa ovim serijalom, te je ubacio nekoliko gameplay fora koje nikada do sada nisu bile prisutne u ovim igrama. Gledajući to iz trećeg lica, to je praktično i najveća mana ovog naslova. Trials of the Blood Dragon je savršena igra dok pruža ono šta je krasilo svaku Trials igru, vožnju sa motorom i prevazilaženje svih prepreka koje vam igra baci. Na žalost postoji i drugi deo igre, koji je prosto totalno nepotreban.

Trials krasi ta jednostavnost gameplay mehanike. Od prvog dela do poslednjeg, to je bila praktično srž svake igre. Naravno fizički model je napredovao svakim sledećim delom, prepreke su postajale sve bolesnije, čudnije i zanmljivije, i igra vas je jednostavno terala da usavršavate apsolutno svaki segment kontrolisanja motora u datom trenutku. Posle dosta nastavka, verovatno su se neki igrači pitali, okej, da li ćemo ikada videti nešto novo u serijalu, ali većina fanova je bila apsolutno zadovoljna svemu prikazanom do sada. Sve šta je želela je da se serijal usavršava na temeljima koje su odavno postavili, da ne bude nikakvih drastičnih novina i eksperimentisanja koji bi mogli da osakate ovako sjajnu i jednostavnu igru.

Ubisoft je uradio totalno suprotno, pored normalnih runova, skakanja, lomljenja kičme na motoru, ubacili su i segment igre koji odlikuje skoro svaku drugu 2D platformu: pucanje i ubijanje neprijatelja. Da da, na prvu loptu deluje kao odličan koncept, nešto šta bi oživelo ovaj serijal, ne sumnjamo da su ljudi iz Ubisofta upravo to isto pomislili, ali egzekucija je na žalost, užasna. Izgleda da cela mehanika igre i endžin nisu stvoreni za trčkaranje glavnog lika i pucketanje u neprijatelje. Apsolutno svaka animacija je loša a kontrole su praktično užasne, do te mere da vam dođe da batalite igru. Totalno nepotrebni segmenti igre, i to ne mali. Trčkaranje i pucanje neprijatelja kao u bilo kojoj 2D platformskoj igri čine oko polovinu ovog naslova, što automatski nenormalno mnogo umanjuje užitak u ovoj igri.

Pored te ogromne mane, Trials of the Blood Dragon je jako kratka igra, i kada dođete do trenutka da ponovo skočite na svoj motor i odradite, nadajući se da vas čeka još par nivoa, iznenadi vas kraj igre. Okej, sa druge strane, igra košta 1/4 pune cene AAA igre, tj $14.99 ili 14.99€, u zavisnosti koje naloge imate i odakle kupujete, ali sva ova razočarenja možda jednostavno ne opravdavaju cenu. Da se razumemo, sve je tu, odlična grafika, perfektna fizika na motoru, odličan vajb 80tih u igri sa svim foricama koje smo videli u Far Cry Blood Dragon, i totalno nepotrebni delovi igre na nogama.

Ukoliko možete, probajte igru, ukoliko ne, ništa nećete preskočiti. Najbolje je sačekati novi Trials naslov za koji nećete zažaliti ni dinar koji ćete dati za njega. A do tada, eh, igrajte starije naslove.