Industrija video igara je prošla kroz mnoge uspone i padove, promene distribucije i načina na koje su igre pravljene, a jedan od najnovijih trendova koje smo dobili u zadnjoj deceniji je pojava organizovane „indie“ industrije koja je stigla na scenu uz pomoć servisa koji su joj omogućili da raste – kućnog gaming hardvera koje ima mogućnost automatske komunikacije sa Interenetom, konzolnih platformi koji su omogućili lak način distribucije igara, i razvoj jednostavnijih gaming engine-a koji omogućavaju jako malim timovima ili pojedincima da lako kontrolišu sve aspekte razvoja igara. Ali i pored njihovog dolaska na kućne konzole i PC po pojavi 7. generacije konzola, indie igrama je bilo potrebno par godina da zaista dokažu da su itekako vredne igranja, a jedan od najboljih ranih uspeha indie scene je bila logičko-platformerska igra „Braid“ koju je napravio američki nezavisni deveoper Jonathan Blow. Ohrabren uspehom koji je Braid napravio ne samo za njegov mali studio, već i ostatak indie scene, on je prionuo na posao pravljenja nove igre koja bi na totalno drukčiji način uspela da dotakne igrače i pokuša da ih prebaci u novi svet. Posle mnogo godina rada, ta ideja se kristalizovala u igri „The Witness“ koja je stigla u prodaju na PC i PlayStation 4 sistemima krajem januara 2016. godine.

The Witness u svojoj osnovi predstavlja moderni rimejk i adaptaciju legendarne PC igre Myst koja je 90-tih godina prošlog veka harala PC scenom kao jedan od prvih ranih primera dobrog korišćenja CD medijuma. Smešteni na misteriozno ostrvo prepuno logičkih prepreka, obe igre veoma efektivno igrača prebacuju u svet koji prosto moli da bude istražen, ali ono u čemu novija igra briljura je u njenom pristupu gameplay-u. Svako ko igra logičke ili point & click igre (makar one koje nisu baš toliko streamline-ovane da namerno uvek guraju igrača napred ma kakve on izbore pravio, igre kao što su narativno-fokusirane avanture The Walking Dead, Heavy Rain, Until Dawn i slične) uvek naiđe na trenutak kada se zaglavi kod nekog teškog problema ili nedostatka informacija da se reši neka zagonetka. The Witness uspeva da elegantno reši taj problem činjenicom da je ovo potpuno open world igra gde igrač lako može da se prošeta do sledeće „zone“ ostrva i tamo nađe novi set logičkih problema koji će mu ne samo dati novu dozu zabave, već i možda ključnu pomoć za rešavanje drugih problema rasutih po ostrvu.

Kontrole igre su veoma jednostavne, dajući vam mogućnost da pored kretanja koristite još samo tri dugmeta – trčanje (veoma korisno za brzo kretanje po ostrvu, iako su zone sa zagonetkama sve locirane poprilično blizu jedna drugoj), interakcija sa zagonetkama (paljenje/gašenje moda u kojoj možete crtati linije po tablama) kao i dugme za ubrzano crtanje linija. Svaki problem koji igra stavlja pred igrača je prikazan u obliku logičke table po kojoj igrač mora da povuče liniju izneđu početne i krajne tačke. Ali samo pravilo koje se mora poštovati kod svake table je nešto što će igrač sam morati da otkrije. Taj pronalazak značenja pravila u svakoj zoni ostrva predstavlja jednu od najboljih stvari koju krije ova igra. Igrači će lagano biti upoznati sa značenjima raznoraznih objekata koje su razbacane po tablama, i veoma brzo će moći da se pogledaju komplikovane table koje su videli po dolasku na ostrvo i bez ikakvih problema ih reše. Ova igra jednostavno promoviše igračima da je bolje da nauče koncepte iza raznoraznih vrsta tabli (a ima ih zaista puno, promovišući koncepte kao što su simetrija, matematika, senčenje, refleksije, manipulaciju boja, zapažanje zvukova, zapažanje stanja sveta oko table i sl.) nego da odu na internet i nađu tačno rešenje za tablu koja ih je zaustavila.

Pored tabli koje omogućavaju beskrajan broj pokušaja da ih rešite, poneke zone igre uvode pojam paljenja i gašenja struje koje drže table upaljenim. Ovo se najčešće ispoljava činjenicom da će se trenutno aktivna tabla „ugasiti“ ako pogrešite sa njom, što će vas naterati da se vratite korak unazad i rešite prošlu tablu. Iako ovaj pristup zna da bude malo iritantan, on služi svrsi da vas spreči da lako isprobate desetine rešenja i time „lako“ dođete do rešenja.

 

Zbog sve većeg i većeg prisustva komplikovanijih zagonetki (kao i pojave iznenadnih i često veoma komičnih odstupanja od ranije utvrđenih „pravila“ koje Jonathan Blow zna da ubaci ispred vas da bi naterao da se zamislite), ova igra će definitivno nadmašiti vašu mogućnost pamćenja, što će vas skoro sigurno naterati da se dohvatite neke vrste pomoći – papira i olovke sa kojima možete crtati table i doći do rešenja, mobilnog telefona sa kojim možete uslikati table da bi ste se kasnije podsetili njihovog izgleda i sl. Ove vrste pomoći su definitivno poželjne i nemojte misliti da one od vas čine „lošijeg igrača“. Slobodno koristite sve vrste pomoći koje mislite da vam odgovaraju, dokle god sami (ili uz pomoć prijatelja) dođete do jasnog rešenja ne samo trenutne zagonete, već i koncepata koji vas sprečavaju sa napretkom.

Kada završite početnu tutorijal zonu i kapije ostrva se otvore, od tog trenutka možete da se prošetate kroz celo ostrvo, sami birajući koje zagonetke da rešavate. Na samom ostrvu se krije 11 zona čiji završetak će upaliti po jedan laser usmeren na obližnju planinu gde se krije završnica igre. Svaka od ovih 11 zona je realizovana na vizuelno odličan način, praveći pravi osećaj avanture i istraživanja kod svakog igrača koji je voljan da se prošeta preko ovog pustog ostrva. Naracija u samoj igri je skoro nepostojeća, ostavljajući igračima da sami pokušaju da sklope šta se desilo na ovom misterioznom ostrvu gde jedini direktni trag života predstavljaju zamrznuti kipovi stanovništva i poneki retki audio snimci koje se mogu pronaći. Sam kraj igre se otključava kada upalite bilo kojih 7 od 11 lasera koji su prisutni na ostrvu, a što se uloženog vremena tiče ova igra će od vast tražiti da uložite između 20 i 100 sati, zavisno od toga da li ciljate da što brže dođete do kraja ili ste voljni da istražite sve kutke ostrva i rešite njegove najteže sakrivene zagonetke (kojih ukupno ima preko 650!).

The Witness je igra koja je definitivno opravdala svoj dug proces razvoja (na kojem je radilo svega 5 developera), i sigurno će zabaviti svakoga ko je voljan da isproba svoje moždane vijuge. PlayStation 4 verzija koju smo mi igrali dobija sve pohvale što se tiče tehničke izvedbe (radi u odličnih 1080p60), dok se PC verzija naravno može pustiti u većim rezolucijama. Posebno nas raduje vest da će Witness jednoga dana najverovatnije biti moguće odigrati u VR modu, što će definitivno predstavljati jedan od najboljih načina da se istraži ovaj veoma prelepi svet.

The Witness (PS4)
  • 10/10
    EmuGlx Score - 10/10
10/10

Finalni utisci

Logičke igre imaju mnoge forme i načine da zagolicaju pažnju igralima, ali pristup koji je Jonathan Blow odlučio da iskoristi u ovoj open world logičkoj igri nas je oborio sa nogu. Inovativna, jednostavna, puna skrivenih dubina, tehnički odlično realizovana, i jedinstvena među konkurencijom, The Witness je igra koju bi svako trebao da isproba.