Ima jedna čuvena rečenica koju citiraju mnogi ljubitelji domaće kinematografije i koja predstavlja jedinstveni moto koji se lako može primeniti na igračku industriju. “Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem” izgovorena unjkavim glasom Slobodana Štimca odzvanja u mojoj glavi dok pokušavam da na pravi način sagledam ovaj naslov. Jeste da je early access faza ali iako na prvi pogled deluje veoma rudimentarno sa jednostavnom premisom dečijeg igrališta u oblacima, The Endless Mission poseduje određeni šarm koji će verovatno nekada izaći na videlo kada se sav kontent adekvatno implementira i kada sve što sam imao prilike da vidim dobije smisao. Ako se pitate slučajno šta kog đavola ovaj čovek priča mogu vam samo reći da je ovo naslov koji se izdvaja u moru sličnih sandbox world building and walking simulatora.

Kao prvo, ovaj mali paket digitalnog peska za modelovanje ima propisnu kampanju koja na vešt način uvodi igrača u ovaj čudan svet u kome može do maksimuma da iskaže svoju kreativnost i da je podeli sa drugima. Ako vam zvuči poznato ne brinite niste se prevarili. Prva igra koja mi je pala na pamet je Little Big Planet koja može da posluži kao savršena paralela ovom naslovu. Ako se sećate te igre sa osmehom onda će vam možda i ovo ostvarenje izmamiti osmeh.

Za početak igra vas baca u prostoriju koja izgleda čistije od apoteke posle celog vikenda spremanja. Misteriozni AI koji vas vodi pod imenom ADA je predstavljen kao hiperkinetična ženska persona koja ne može da dočeka da sa vama podeli svo znanje koje ima zaključano u svojoj memoriji. Posle uvodne chuckle-worthy mini priče, igrač je stavljen u poziciju da bira module koji se učitavaju iz glavne sobe i na taj način može odigrati neku od igara koju su spremili ne samo developeri nego i igrači iz zajednice koja eksponencijalno raste. Ako kojim slučajem niste zadovoljni modulom, možete on the fly menjati parametre svih asseta tog modula i uživati u svim nezgodama koje vas tamo mogu zadesiti. Postoji par placeholder likova koje su developeri ubacili u igru a to su piratska furry mačka i svojevrsni pikselizovani vojnici. Zaista na prvi pogled ovo deluje toliko isprazno da ćete poželeti da ugasite igru ali ako samo malo zavrnete rukave videćete koliko može biti težak posao level dizajnera čak i u najprostijim platformskim igrama. S’ obzirom da igru pokreće Unity endžin, svaki asset je lako modabilan i može se menjati on the fly kada izađete iz svoga avatara i kada se osetite dovoljno kreativno.

Na kraju moguće je prošetati kroz par žanrova kao što su trkačke igre a la 90-te, platformeri (3D i 2D) i real time strategije. U pitanju je samo malo parče kolača koje su nam kreativni umovi ovog malog tima spremili. Posle toga možete skidati dodatne mini nivoe koje su napravili članovi zajednice koji i pored svih problema izgledaju dosta simpatično i dinamično i mogu pružiti neki sat zabave nezahtevnijim korisnicima. Nemojte se fokusirati samo na ovaj navedeni sadržaj, pravo zadovoljstvo leži u kreiranju sopstvenih nivoa i praćenju priče koja verovatno u određenom delu kampanje dobija spooky notu a la Portal. Ostaje nam da vidimo kako će sve ispasti kada igra izađe iz early access faze a do tada pustite svoju maštu da divlja jer ovaj naslov može dosta toga da ponudi ako imate dovoljno strpljenja