Retko koji MMO naslov uspe da se digne iz mrtvih posle razočaravajućeg launcha. Bolje rečeno, skoro nikome to nije uspelo, sem The Elder Scrolls Online igri. Na samom izlasku, sve je bilo i više nego prosečno kada smo je probali, ali kako je vreme odmicalo, razvojni tim je sve više i više popravljao igru. Vremenom su došli do toga da je The Elder Scrolls igra jedna od najigranijih i najzanimljivijih igara na tržištu.

U proteklih nekoliko godina, od kako je lansirana pa do sada, izašlo je mnogo dodataka koji su uspeli da još više prošire divni svet Tamriela. Pre nekoliko godina smo dobili Morrowind ekspanziju a prošle godine nam je izašao i Summerset. Ove godine smo dočekali još jedan sjajni dodatak u vidu proširenja već postojećih zona i dodavanje novih, pod nazivom The Elder Scrolls Online: Elweyr.

Jedna od najbitnijih stavki i najzanimljivjih pojedinosti u ovoj igri je da sa svakom ekspanzijom nam ne dolazi samo nova regija i questovi u njoj, nego svi ostali postojeći zadaci bivaju redefinisani, tweakovani baš onako kako je zajednica zahtevala. Time igra stalno unapređuje sve mane koje se možda dese u razvoju i serviraju igračima apsolutno savršen paket svakim sledećim dodatkom. Svaka ekspanzija sadrži glavni quest, koji prati priču nove regije, u ovom slučaju doma rase Khajiiti, mešavine mačke i čoveka, sjajni lopovi i veoma karizmatična bića u svakom trenutku.

Problem nastaje kada zmajevi u undeadovi okupiraju njihovu zonu. Ona postaje praktično nenaseljiva za slatke mace i nemoguće je da svi nastave svoje ”normalne” živote u ovom delu Tamriela. Na vama je da očistite celu regiju od smrtonosnih zmajeva i undeadova. Tu dolazimo do prve velike novine, a to su borbe sa zmajevima. Ni jedna borba nije solo fight, već zmaja napadate sa drugim likovima koji su u tom trenutku na serveru. Borbe su fantastične i magične u svakom trenutku. Zmajevi su prelepo dizajnirani i imaju tu moćnu pojavu na mapi ili ispred vas. Apsolutno je nemoguće da napadnete zmaja sami, jer ukoliko to uradite, on će vas one-hitovati u 90% situacija. Upravo zbog toga je ovo grupna aktivnost, a u svakom trenutku su tu drugi igrači koji vam mogu pomoći, ili gde možete pomoći vi njima.

Zanimlivo je da su zmajevi toliko ogromna bića da imaju svoj marker na mapi. Još zanimljivija je stvar da se zmajevi kreću po mapi, tako da nisu ”statični” bossovi u ovoj igri. Moći ćete da ih jurite, tražite sa vašom grupom igrača, a svaki ubijeni zmaj vam donosi vredne nagrade i dosta zalata sa kojim možete obnoviti svoju opremu. Ovo je ujedno jedna od dve novine koje su ubedljivo najbolje. Okej možda tri, ukoliko u treću pomenemo da je ova regija apsolutno prelepa u svakom trenutku. Izgleda kao da je razvojni tim obratio pažnju da svaki deo mape izgleda prelepo, nebitno da li su to kanjoni, gradovi ili naselja ili možda pustinje. Još lepši je prizor da dok vi obilazite i razgledate prelepu novu regiju, možete videti zmaja kako preleće preko vas u potrazi za hranom ili jednostavno, luta po nebu.

Druga najveća novina je jedna dugo očekivana klasa od strane apsolutno cele zajednice, Necromancer klase. Napokon smo dočekali da igramo sa ovom klasom u TES:O igri i možemo da kažemo da je ovo najzabavnija klasa koju smo imali prilike da probamo u ovoj igri. Taj utisak nam verovatno dolazi i iz toga što smo se jednostavno navikli na ostale klase, a ovo je pravo osveženje i totalno ”agilna” klasa za svaki tip igrača.

Necromanser može biti DPS lik, Healer ili Tank, apsolutno je na vama da odaberete kojim putem ćete razvijati karaktera. Ovolika raznolikost u samo jednoj klasi nije nikada prikazana u bilo kom MMORPG-u. Necromancer klasa ipak zahteva fokus i odličnu kontrolu na bojnom polju, nebitno kakav build napravite, jer se sve svodi na taj sjajni micro-management koji je ovde fantastično urađen.

Jedan od najboljih prizora je kada dižete svoje Undead jedinice da se bore uz vas, animacija kako se sklapaju kosti dok se formira poslušan undead ispred vas koji će vas braniti i slušati vaše zapovesti do poslednjeg atoma snage. Isto tako, zanimljiva je stavka to da Necro može da se leći tako što ”konzumira” leševe koji se nalaze oko njega u trenutku borbe, nebitno da li su to neprijateljski leševi, vaših doskorašnjih saobraca ili možda undead armije koju ste vi digli da vas brani. Fantastična ideja kako možete produžiti vaše prisustvo na bojnom polju ukoliko budete pažljivi u svakom trenutku.

Još jedna zanimljiva stvar za Necroa je da je praktikovanje te vrste magija skriktno zabranjeno u Tamrielu. Time ako slučajno aktivirate neku magiju, nebitno da li ste targetovali nekog ili ne, straža će vas napasti u pokušaju da vas zarobe. Praktikovanje mračne magije u gradovima time i nije najbolja ideja, ali je fantastično što su ubacili jednu takvu stvar u igri, čisto da vas podsete da je sve dizajnirano sa dobrim planom u ovoj igri.

U Elsweyru kako i u možda svim ekspanzijama do sada, sporedni questovi imaju tako veliki šarm da je pravo uživanje rešavati ih. Zanimljivo je da je nekim igračima čak glavni quest malo dosadnjikav u odnosu na sporedne zadatke. Najviše zbog toga što apsolutno svaki boss u igri u novom quest-lineu previše lak, ne samo za razvijene likove, već i za one koji tek uskaču u ovaj naslov. To je još jedna odlična stvar, ako nikada niste igrali TES Online, Elswyr pruža odlične pomoći za nove igrače, objašnjenja, tips & tricks i mnogo toga. Sve u nadi da će se olakšati ulaz svakih novih igrača i da će oni biti dobrodošli u svkakom smislu.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr
  • 8.5/10
    EmuGLX Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

The Elder Scrolls Online je i dalje svet koji se razvija, koji iz godine u godinu ima sve veću bazu igrača. Svi igrači imaju neverovatan broj zadataka koje mogu rešavati, kako u base igri, tako i u svim ekspanzijama. Ovo je za sada najkompletniji i najbolje razvijeni MMORPG na tržištu, a to govori i brojka od 13.4 miliona igrača  odnosu na 11miliona prošle godine.

 

TES: Online je sa Elsweyrom potvrdio dominaciju na ovom tržištu i pokazao još jednom da ako nastupite sa smislenim sadržajem, nikoga nećete ostaviti ravnodušnim, kako nove igrače tako i one koji su u igri od njenog izlaska.