Svet MMO (masivni multiplayer online) igara se deli na dva perioda. Pre ili posle World of Warcraft-a. Početkom 2000ih godina je bilo pokušaja MMO igara. Neke su bile uspešne, neke su ostale samo to, pokušaji. Pored svih mana i tehničkih ograničenja, publika je ipak postojala i željno iščekivala neki novi MMO koji će postaviti standarde. World of Warcraft je upravo to uradio, postavio standarde i kamen temeljac svim ostalim MMO igrama. Kako će se ispostaviti, standarde koje je teško slediti i kamen temeljac na kome je teško sagraditi nešto šta je Blizzard uspeo.

Sa ekspanzijom multiplayer publike sredinom i krajem 2000ih, sve veći broj kompanija se odlučivao da se upusti u MMO posao. Mnoge su kasno shvatile da nisu još uvek spremne za to pa su se serveri tih igara brzo gasile, druge koje su bile iole dobre nisu uspele da svrgnu WOW sa trona MMO igara. Kako su godine odmicale, razvojni proces postajao jednostavniji i jeftiniji, dobijali smo svakakve varijacije MMO igara… Poslednjih nekoliko godina, i veliki studiji poput Funcom-a, SOE, Square Enix i Bethesde smelo koračaju u tom smeru.

Bethesda je 2012. Najavila svoji prvi MMO iz svoje radionice. Igrali su na kartu ogromne zajednice TES igrača i odlučili se da naprave unificirani The Elder Scrolls svet, san svakog ljubitelja tog serijala. Svako od igrača će moći da napravi karaktera od ponuđenih rasa, da ga ukombinuje sa klasom koja odgovara njihovom načinu igranja i upusti se u beskrajnu avanturu kroz Tamriel. Prvobitno, igra je najavljena kao PC ekskluziva da bi se kasnije Bethesda dopunila rekavši da će igra izaći i za nove konzole (PS4 i Xbox One). Sve tri verzije su trebale da budu objavljene istog dana, ali kako se ispostavilo, samo obećanje je bilo veći zalogaj nego što je Bethesda mogla da sažvaće. Verzija za konzole je odložena do daljnjeg. Posle inicijalne najave, počele su da kruže priče da Bethesda i njihov interni Zenimax Online Studio nemaju dovoljno iskustva sa ovakvim tipom igara i da pored sjajnog sveta neće imati ništa da ponude. Što se tiče verzija za konzole, kružile su priče da tim ne može da izgura igru ove veličine i da prenese kvalitet makar sličan kao na PC-u.

Prošle godine igra je napokon izašla na PC-u. Godinu dana nakon izlaska te verzije, željni fanovi na konzolama su dobili ono što su dugo očekivali. Pored svih poteškoća koje je razvojni tim imao u toku tog višemesečnog odlaganja, krajnji proizvod je ispao iznenađujuće dobar. Jasno se vide neka ograničenja konzola, rad u 30 frejmova po sekundi, u nekim trenucima čak i niže od te magične granice. Teksture i efekti su u trenucima primetno žrtvovani radi što tečnijeg rada. Ipak generalni izgled i sav sadržaj je u potpunosti prenešen na konzole a interfejs je prilagođen za igrače na kontroleru, što je na kraju i najbitnije.

TES Online

Radnja igre je smeštena pre svih ostalih, u 583. Godini druge ere Tamriela. Kao i u svakom TES naslovu, vaš karakter se budi bez ikakvog sećanja zbog čega je tu gde jeste i gde je uopšte. Nalazite se u Coldharbor-u, zatvoru koji se nalazi u samom ledenom paklu, carstvu Daedra Molag Bala koji ovde zarobljava duše svojih neprijatelja i svih koji mu se nađu na putu. Budite se u trenutku kada je započeta pobuna i prvih nekoliko kvestova će vas upoznati sa osnovnom mehanikom igre, načinu levelovanja, saznaćete i osnovne delove priče i početi sa vašim prvim zadatkom u okrutnom svetu Tamriela.

Posle uvodne sekvence u zavisnosti koju alijansu izaberete (Aldmeri Dominion, Daggerfall Covenant i Ebonheart Pact) počećete igru u određenom delu Tamriel carstva. Svaka frakcija ima drugačiji početak, drugačiji set kvestova i put kojim napredujete. Iako su frakcije u ratu, ipak se nećete boriti protiv drugih igrača u slobodnim zonama. PvP se odvija samo u Cyrodiil-u tek nakon što dostignete 10. level ili viši. Borba sa drugim igračima se svodi na osvajanje i odbrane utvrđenja na određenim delovima mape a u borbama uvek učestvuje oko 1800 igrača koliko ih može biti istovremeno u Cyrodiil zoni.

Generalno gledano, TES Online je više single player iskustvo, gde usput srećete druge igrače sa kojima možete pričati, nekada se pridružiti (samo ukoliko ste na istom questu, instanci i sličnom levelu) možda istraživati zajedno. Pored PvP dela koji jednostavno diktira da se borite protiv drugih igrača, jedina prava interakcija su Adventure Zones za koje vam je potreban tim od četiri igrača da bi ih prelazili. Razvojni tim je išao sigurnim putem, nekad se čak čini preterano sigurnim te je svoje mehanike iz prethodnih TES igara preneo u ovaj MMO i bacio svoj fokus na razvoj Single Player komponente a manje na Online deo igre. Možda zbog toga, fanovi koji su ipak želeli čistokrvni MMO naslov ne gledaju na ovu igru kao na pravi MMO nego više kao glorifikovanu igru za jednog igrača gde je moguće sresti druge igrače. U trenucima kada pomislite da ima previše NPC karaktera, povremeno dranje, nabacivanje ženskim karakterima ili nebulozni govori vas ipak podsećaju da ste ipak u MMO igri. Uticaj i interakciju u ovom naslovu, ostali igrači imaju kao većina NPCa u prvoj igri. Glasovna komunikacija na konzolama funkcioniše približno realnom svetu. Ukoliko neko priča sam sa sobom na sred trga, kako mu budete prilazili tako ćete sve jače i jače čuti njegov glas, a tako može doći i do same interakcije između karaktera, možda razmene usmenog iskustva ili čak nekog dogovaranja za prelazak Adventure Zona.

Mehanika igre je totalno drugačija od većine MMO igara. Najviše se svodi na aktivnu borbu između dva igrača ili igrača i “okoline”. Borba najviše podseća na ostale TES naslove i upravo zbog toga će ljubitelji ovog serijala lako uplivati u igru. Postoje četiri klase koje je moguće birati sa svim rasama. Dragonknight, Sorcerer, Templar i Nightblade. Svaku klasu karakteriše oružje i način borbe i u kombinaciji sa adekvatnom rasom daje određene bonuse. Tako na primer, ukoliko birate Dark Elf rasu koja pripada Ebonheart Pact-u bilo bi vam idealno da igrate sa Dragonknight-om. Dark Elf rasa daje bonus za napad vatrom dok se magije Dragonknight klase baziraju na vatri. Ipak, klase daju samo tri unikatne skill grane i sve izvan toga možete sami kombinovati. Klasični leveling system se svodi samo na povećanje Health-a, Magicka i Stamine i naravno otključavanje dodatnih skilova u grani koju najviše koristite. U zavisnosti koju opremu, oružje i magiju najviše koristite, skill poeni će ići toj grani. Upravo zbog toga vam igra dozvoljava kombinovanje do sada nekombinovanih sposobnosti sa određenim karakterima. Tako da na primer, možete biti Sorcerer koji će aktivno koristiti Heavy Armor i veliki mač. A ukoliko udarate samo rukama, vremenom ćete bolje ubijati golim pesnicama nego da po prvi put uzmete mač u ruke. Fleksibilni sistem napredovanja je možda najsvetlija tačka u ovom naslovu. Sa druge strane, ukoliko želite da razvijate određenu granu, to nećete moći da uradite dok ne pronađete određeni deo opreme, oružje ili ukoliko ne koristite tu magiju.

The Elder Scrolls Online, iako definitivno jeste Elder Scrolls, ipak nije naslov koji će se svideti okorelim ljubiteljima MMO igara. Dubina koje se očekuje od takvih igara jednostavno nije tu, nema toliko interakcija sa igračima, nema osećaja pripadnosti klanu, frakciji, gildu. Neke osnovne stvari masovnih online igara su ovde uskraćene, da bi se nadoknadilo u single player delu igre. Sa druge strane, single player deo nije toliko razrađen, niti interesantan da bi ovo mogli da nazovemo pravim dubokim single player iskustvom za ljubitelje ovakvih igara. Kustomizacija karaktera (ličnosti, izgleda, sudbine) se ovde zadržala na početnom nivou, izbor klasa je manji nego u ostalim igrama u serijalu kao i raznolikost celokupnog rituala kreiranja i razvoja lika od početka do kraja igre. Ponovo tu su sve odlike TES naslova. Gomila knjiga razbacana po svetu odakle možete više saznati o divnoj istoriji Tamriela, njegovim vladarima, neprijateljima, mračnim vremenima. Pričama i mitovima koji čak mogu biti stvarnost. Tu je i krafting sistem kao u ostalim TES igrama. Pravljenje napitaka, odeće, oružja čak i zarobljavanje duša. Sve je tu ali, nekako često se stiče utisak da ipak nešto nedostaje. Iako je igra ogromna, sa oko hiljadu kvestova, pregršt mesta koje možete posetiti i istražiti, nekako prečesto odaje “meh” utisak. Većina kvestova se čini da je tu samo da bi bili tu, bez neke dubine ili smisla, nego jednostavno da bi se ispunila kvota broja kvestova i nadomestili nedostaci pravih MMO igara. Najsvetlije tačke, Skill Sistem i napredovanje vašeg karaktera po sistemu borbe i opreme koju koristi, nekada nisu dovoljne da zadovolje jedne ili druge igrače. Razvojni tim je igrao isuviše sigurno i pozicirao se sa ovom igrom negde na sredini, tako da nije upao ni u krilo ljubitelja MMO igara a sa druge strane nije ni pridobio srca single player igrača.

Na kraju, The Elder Scrolls Online je bez sumnje neuporedivo bolji od gomile free to play pokušaja u MMO svetu, pa može se reći čak i onih plaćenih koji čak traže mesečnu pretplatu. Kao pokušaj prvog pravog MMO-a na novoj generaciji konzola, ovo je odličan početak, a znajući da se svaka MMO igra razvija godinama, nadamo se da će nam promene i sadržaji u budućnosti oprati kiselkast ukus u ustima koji smo dobili nakon dužeg igranja ove igre u trenutnom stanju i ubediti nas da je ovaj naslov dostojan nastavak najstarije i najpoznatije RPG franšize. TES Online ima nešto šta mnogi razvojni timovi priželjkuju, odličnan univerzum i masu fanova.

Pored nekoliko vrlina, tu je i činjenica da vam nije potrebna mesečna pretplata kako bi igrali ovaj naslov, već jednokratna kupovina vam omogućava da igrate koliko želite bez ikakvih blokada i sakaćenja iskustva.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited (Xbox One)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Sa pažljivim planiranjem i izborima, ovo može postati jedna od najboljih MMO igara na tržištu jer ima apsolutno sve karakteristike igre kojoj to može poći za rukom. Ipak ovo je jedina igra koja vam dopušta da se vratite u prelep Morrowind ili posetite ponovo Daggerfall posle skoro dvadeset godina. Dok Bethesda ne odluči, ako ikada odluči, da napravi remake svih sjajnih igara u njihovom serijalu, ovo je sledeća najbolja stvar koju smo mogli da dobijemo.