Game as a Service, što bi neki rekli rak gejmin industrije u poslednjih nekoliko godina. Ubisoft, kompanija koja je praktično pokrenula i popularizovala ovaj trend naravno vodi u broju ovakvih igara na tržištu. Upravo zbog toga što su na neki način “pioniri” ovog sistema, mogli bi reći da su njihove igre i nekako najnaprednije u tom sub-žanru ili kako bi to već nazvali. Najbolja stvar u svemu tome je što njihove igre napreduju od dana izlaska, u toku njihovog životnog veka. Trenutno u industriji verovatno ne postoji studio koji više “održava” svoje igre kao što to radi Ubisoft. Odličan primer su Rainbow Six Siege naslov o kome smo ne tako davno pisali, The Crew 1 i 2 koji iako imaju ne tako veliku populaciju, Ubi jednostavno ne odustaje od njih. Ghost Recom Breakpoint koji je na žalost doživeo ne tako slavan Launch je dobio totalni overhaul i kvalitet te igre je neverovatno skočio.


The Division 1 je bio prva igra RPG tipa sa kojim je Ubisoft krenuo u pravo GaaS istraživanje, igra koja je doživljavala razne promene i koja je svoji konačan oblik dobila tek godinu dana nakon izlaska. The Division 2 u drugu ruku je totalno druga priča, jer je to bila odlična igra, bolje rečeno sve šta nije bio TD1 već na početku. Odličan sistem, prelepa mapa, ne tako intrigantna priča, ali realno ona i nije bila bitna u ovom naslovu. End-game content je bio za apsolutno svaku pohvalu. Prosečno su se igrači gubili u ovom divnom svetu više od 60h po sejvu, što znači da ste dobijali odličan sadržaj za poprilično male novce, jer je igra doživela pricedrop već mesec dva nakon izlaska. Ovih dana, Ubisoft je praktično delio TD2 za džabe iliti za nekih $5 na svim digitalnim platformama, te je svako ko je želeo i propustio, mogao da uskoči u odličan, atmosferičan svet The Division 2 igre.

Sve je to bila priprema za ekspanziju koja nas je obradovala pre nešto više od dve nedelje. Kako to obično biva, Ubisoft je slušao zajednicu svih ovih meseci od kada je izašao TD2 i skupljao feedback kako bi unapredio svoju igru i to je upravo i učinio.

The Division 2 Warlords of New York je najnovija ekspanzija i po imenu možete da shvatite da se borba vraća u New York, tj u donji Manhattan. Iako je keć već obradio New York, koliko je to mogao, povratak u taj grad je pravo divno osveženje za sve igrače, pa i za one koji su tek ne tako davno počeli svoju avanturu u Washingtonu. Mapa je naravno dosta manja, ali je zato prepuna detalja koji daju neverovatan život i dižu atmosferu na totalno novi nivo. Manja mapa je baš to i dozvolila razvojnom timu da se dosta više posvete detaljima nego što je to bio slučaj na Washington mapi. Naravno, ovde ne pričamo samo o izgledu i veličine mape na površini, bolje rečeno na ulicama Manhattana, već i na kanalizaciju i svaki interior, zgrada, objekat u koji možete ući i istražiti šta se nalazi u njemu. Stalno se vraćamo na detalje, ali upravo oni su ono šta vas gura da istražujete ovu prelepu, atmosferičnu i zabavnu mapu do poslednjeg centimetra, tražeći sve i svašta u čemu možete uživati ili možda hvatati skrinove.

WoNY donosi i novu priču, koja se realno nije ni završila sa dvojkom. Ekspanziju mogu igrati kako novi tako i stari igrači. Igra vam dozvoljava da uradite boost do 30levela kako bi mogli odmah uskočiti u Manhattan. Zanimljivo je da dok ne završite vaš lov na Warlorde, nećete se moći vratiti u Washington. Tek kada završite “priču” ćete moći da nastavite svoje aktivnosti u Washingtonu. Naravno ovo pravilo važi i za obe mape, tako da nakon završetka priče, možete da skačete napred i nazad, sve u zavisnosti šta želite raditi, koje aktivnosti, koji Dead Zone ili možda neki novi Raid. Ta tranzicija između dve mape je odlična. Naravno da postoji loading screen između svega toga, ali mogućnost da se gubite u dve prelepe mape kako vama dođe, je odlična sloboda i pravo novo osveženje. Manhattan nije toliko veliki kao što smo naglasili i upravo zbog toga su PvP zone možda malo manje od očekivanog. Ukoliko igrate TD2 zbog toga, često će vam se dešavati da srećete jedne te iste ljude, proživljavate bitke sa istim timovima iznova i iznova, ali sem te činjenice, to ne znači da će svaka borba biti ista i da će se pobednik znati unapred. Naravno DZ kao i u originalu vam donosi specijalan Loot, nekada nešto bolji nego koji možete naći u normalnim aktivnostima.


Pored toga, Gear Sistem je doživeo nekoliko promena. Ubačen je Gear 2.0 sistem koji apsolutno u svakom pogledu popravlja i poboljšava sve na šta ste navikli do sada. Najbolja stvar u svemu tome je što to radi tako suptilno i nekako prirodno, da nećete imati osećaj da se morate privikavati, već sve šta je falilo će odjednom biti tu. Kada to kažemo, mislimo najviše na rekalibraciju oružja i korišćenje exotic oružja kako bi poboljšali svoju omiljenu pušku. Pošto je Level Cap dignut do 40 nivoa, ovo znači da možete čuvati svoju pušku sa 30tog i onda kada dostignete max level, da iskoristite perkove i atribute nekog drugog oružja u istoj klasi koje vam ne treba, i napravite oružje sa kombinacijom atributa koji bi odgovarali vašem načinu gameplaya. Oprema je isto doživela promenu kao i kombinovanje iste. Sada će kombinacija DPS, Defense, Tech, Heal elemenata opreme biti lakše, davati veće bonuse te će Buildovi imati više smisla za sve igrače. Naravno i dalje postoji mogućnost da napravite nekoliko builda i menjate ih u zavisnosti sa kojom grupom ljudi igrate.

Kombinovanje opreme i oružja donosi još jednu promenu, a to je totalno izbacivanje Gear Scorea, stvar koja je više bunila sve igrače nego obradovala dok lootuju za svojim omiljeom setom opreme. Sada je jednostavno leveling system iznad svega, GS ne postoji i to je ono šta su igrači tražili još od TD1 igre. Sve je jednostavnije, funkcionalnije, straight-forward kako za stare, a još bolje za nove igrače koji su planirali tek sada da uskoče u igru. Pored toga, menadžovanje invertara je upravo zbog ovih promena poboljšano u svakom smislu. To znači da nećete više gubiti vreme razmišljajući šta čuvati šta rasturiti, već će vam sve biti, pa praktično rečeno kroz brojki i leveu opreme ili oružja.


Sve ove promene ne znači da je The Division 2 jednostavnija igra u bilo kom smislu, već da su nepotrebne stvari koje su sve prosto rečeno, smarale, izbačene kako bi se igrači fokusirali na samu srž igre i zabavu. Igra je i dalje duboka i kompleksna, pogotovo sa novim sistemom koji vam daje mogućnost planiranja i eksploatacije oružja i opreme zarad kreiranja nečeg jedinstvenog i boljeg.
Jedna mana koja se vratila sa ovom ekspanzijom je neprijatelji koji jedu metke, koji su jednostavno sunđeri za metke. Ovo se ne odnosi na kampanju koja nije toliko duga, već na misije i druge aktivnosti koji krase end-game aktivnosti. Legendary ili Heroic misije su jednostavno ispunjene minibossevima za koje će vam biti potrebno mnogo metaka, mnogo šaržera i svega ostalog ukoliko želite da ih ubijete, a moraćete. Čak ni prijatelji ili randomi iz Squada vam neće pomoći da brže oborite ove neprijatelje, jer se naravno težina skalira. Isto tako, apdejt svega sem sadržaja, tj Manhattan misije je dostupan svim igračima, kao i novi Raid koji nas očekuje uskoro. Stari i novi igrači će moći da uživaju u ovim promenama i Raid sadržaju i sa osnovnom igrom, što je ogroman plus i thumbs up Ubisofta.

The Division 2: Warlords of New York (Xbox One X)
  • 8.5/10
    EmuGLX Score: - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

The Division 2 Warlords of New York je ogroman korak napred u odnosu na TD2. Za one koji su već igrali igru, ovo će biti pravo osveženje i potvrditi da se Ubisoft kreće u pravom smeru. Za one koji su razmišljali da uđu u TD svet, ovo je savšren trenutak jer je igra doživela toliko dobrih promena da je jednostavno postala, must play za sve igrače koji vole ovaj tip igara.