Proteklih vikenda smo imali prilike da isprobamo The Division 2, novi loot based shooter, nastavak popularne igre iz 2014 godine, koju nam donosi Ubisoft. U pitanju je bila Closed Beta testiranje, pa ćemo pokušati da sumiramo naše utiske pre zvaničnog izlaska koji je zakazan za 15. Mart ove godine.

The Divison 2 se nastavlja tamo gde je kec stao. Nekoliko meseci nakon epidemije koja je zahvatila Severnu Ameriku, radnja se premešta u Washington, u totalno drugom godišnjem dobu, proleću. Ovo je dozvolilo razvojnom timu da se malo ”igra” sa okolišom i pejzažima koji žele da nam prikažu. Generalno gledano, ne postoji više jedno, zimsko okruženje, koje je bilo u kecu, već Washington varira mnogo više po izgledu od snežnog New Yorka. Tu su veliki parkovi, botaničke bašte, velika zelena prostranstva, ali i podzemni tuneli, poslovni i stambeni kvartovi. Ovo donosi mnogo više varijacija po pitanju izgleda ali i gameplaya u tim oblastima, tera vas da se taktički drugačije pripremite i nastupite sa svojom ekipom.

The Division 2 se i dalje oslanja na grupu od četiri agenata, ali naravno, možete odigrati igru i totalno u solo fazonu. Izvedba je ostala ista, ali je mehanika dosta zategnutija nego u jedinici. Animacije karaktera, kretanje, zauzimanje pozicija, napucavanje, sve je primetno bolje i fluidnije, što se i očekivalo od nastavka. Za one koji nisu bili česti posetioci New Yorka u kecu, pogotovo u prethodnih meseci, TD2 će izgledati dosta slično, ako ne i identično u odnosu na keca. Naravno da su tu grafička poboljšanja koja prave razliku, kao i gorepomenuti okoliš koji je totalno promenjen, ali nekako nismo dobili utisak da je ovo 2.0 verzija, bolje rečeno, dogledna nadogradnja keca da bi nosilo naziv ”punog nastavka”

Ipak, dok je možda prezentacija i grafika zatajila, The Division 2 se dosta razlikuje od svog prethodnika kada je u pitanju sama gameplay mehanika, ekonomija i sam gameplay loop koji je nezaobilazan u ovoj vrsti pucačina. Svi ljubitelji ovih ”Game as a Service” igara su sigurno upoznati sa problemom od kojih svaka takva igra pati, manjak sadržaja i osećaj da postižete nešto u igri. Svaka od konkurentnih igara vas tera u neopisiv grind kako bi dobili ono za čime žudite, nebitno da li je to oružje, deo opreme ili možda gadget koji je neophodan za vašeg lika u nezaobilaznom levelovanju i jačanju vašeg lika.

Najveća promena koju smo mogli da primetimo u Beta verziji igre je to što vas igra nagrađuje i daje vam osećaj napedka nebitno za koju aktivnost se odlučite da rešavate. Na vama je da li želite da šetate, istražujete mapu, ili se odlučite za završavanje konkretnih misija. Najveća razlika je u tome što u Free Roam modu, možete da nalazite opremu koja bi u nekim igrama bila ograničena samo za najteže misije. Time igra dobija veći smisao, ne ograničava vas samo na par misija i aktivnosti koje se vrte u krug, ubijanju istih protivnika i nadi da će oni baciti ajtem koji je baš vama potreban.

Ovaj sistem, koji je bio aktivan makar u beti, je pravo osveženje za ovakav tip igara, i nadamo se da će ostati u punoj verziji. Generalno gledano, koliko god da ova igra ličila na prethodnu, ona i dalje zrači savršenom gameplay mehanikom i napucavanju neprijatelja. Možda nije egzotična kao konkurenti gde se napucavate sa vanzemaljcima ili nekim nepoznatim rasama, možda sve ne svetli i ne šljašti kao u drugim igrama, ali definitivno ima tu neku ”svoju jedinstvenu stvar” koja gura igrače i tera ih da igraju još i još, sve dok se ne istope ispred monitora ili TV uređaja.

Open Beta je dostupna ovog vikenda (od 1. do 4. Marta) te je možete i sami probati na PC, Xbox One ili PlayStation 4 platformi. Za sada The Division 2 dosta obećava, ako ne po revolucionarnoj grafici i prezentaciji, onda po odličnom gameplayu i rešenom loot sistemu koji muči apsolutno svaku igru tog tipa na tržištu.