U nasoj branši, gaming novinarstvu, sa vremena na vreme neki naslovi baš nalete na zub dragim nam kolegama. Da li zbog neispunjenih očekivanja, loše politike koju izdavači vode ili papagajskog ponavljanja tuđeg mišljenja samo da se ne bi previše razlikovali. Nisu sve Call of Duty igre bile zaista toliko loše, a ni NFS Payback nije bio najgori nastavak ikada, ali kada se lenji novinari i još manje zainteresovana gamerska populacija slože da će nešto da zahejtuju, to je to.

Šta reći onda za igru koja je pred nama, simulaciju tenisa – Tennis World Tour, od Breakpoint Studia samozvanih veterana teniskih simulacija. Ovaj naslov na MetaCriticu nema ni jednu pozitivnu recenziju, user score 2.8 i progalašen je “Najgorom tenis igrom koja je ikada objavljena u bilo kom formatu, ikada”. Da li su se kritičari i publika opet urotili protiv osrednje igre koja pokriva tematiku u koju se posebno ne razumeju, ili je ovo zaista kompletan crapware? Hajde da pokušamo da sagledamo situaciju objektivno.

Pre nekih sedam godina imali smo poslednju zaista dobru simulaciju tenisa, Top Spin 4 koji je pokupio sjajne kritike i smatra se možda i najboljom simulacijom tenisa svih vremena. To je bilo u vreme prethodne generacije konzola, i od tada nas 2k Sports nije počastio nastavkom. Ipak, deo ekipe koja je radila na Top Spinu 4, sada kao Breakpoint Studio, rešava da napravi duhovnog naslednika ove igre u skroz novom izdanju jednostavnog imena – Tennis World Tour. Njihov izdavač, francuski BigBen Interactive, želeo je da igru isprati French Open. Kako su već uložili sredstva u marketing i kako su u fransuckoj biznis školi naučili da je dobar tajming sve, rešavaju da objave igru koja je doslovno tek 20% završena! Pustili su u prodaju nekih pola miliona primeraka, bez mogućnosti vraćanja kako bi bili sigurni da će stvar ispasti profitabilna. Sve ovo izjavio je inače Alain Falc, osnivač i vlasnik BigBen izdavačke kuće. Tom izjavom uspeo je da učini da jedan UbiSoft i EA izgledaju kao humanitarne organizacije.

But wait. It gets better. U marketingu za igru obećan je robustan online mod, sjajan za igranje u dva ili četiri igrača. Međutim online mod je i nedelju dana nakon izlaska igre u glavnom meniju obeležen kao coming soon. Slična je situacija i sa bilo kakvim duble mečevima, i mnogim drugim osnovnim stvarima za jednu simulaciju tenisa. Za nas u Srbiji totalni deal breaker nakon koga je svaka dalja diskusija o ovoj igri bez poente je neobjašnjeni nedostatak Novaka Đokovića, kao i mnogih drugih ATP zvezda. Nema ni licenciranih terena, niti turnira.

Mod karijere deluje dovršeno jedino, gde možete kreirati vašeg fantasy igrača i provesti ga kroz seriju izmišljenih turnira. Sistem levelovanja i napredovanja je ok, a tu su i skill kartice koje deluju kao interesantan dodatak. Ipak ako želite fantasy tenisko iskustvo i maksimalno zabavnu karijeru, jedan Virtua Tennis 2 sa SEGA Dreamcasta iz 2001. godine predstavlja neuporedivo kompletnije izdanje od 16 godina mlađeg naslova. Strašno.

Najtužnije od svega je što autori igre zapravo i nisu bili na lošem putu, samo im je trebalo dodatno vreme da duhovni naslednik Top Spina uobliče u nešto stvarno dobro. Ovako smo dobili čist skandal zahvaljujući bahatom izdavaču, i igru koja će morati da se krpi dosta dugo. A sve i da je poprave dodatnim vrednim radom sa patchevima, i sve da dodaju mnogo toga što nedostaje kroz DLC, šteta je već načinjena. Teško da će se ljaga, kojom su ih mediji i fanovi već zatrpali, ikada moći da se spere. Možda bi bolje prošli na Kickstarteru nego ovako? Sve ovo je ispalo sasvim bezveze, posebno jer srž same igre jeste ok, i za igranje single mečeva, za sada isključivo u lokalu, može da posluži ako baš volite tenis i ne smeta vam što nema Đokovića.

Tennis World Tour (PS4 Pro)
  • 3.5/10
    EmuGlx Score - 3.5/10
3.5/10

Finalni utisci

Teško da će se ljaga, kojom su mediji i fanovi već zatrpali autore, ikada moći da se spere. Možda bi bolje prošli na Kickstarteru nego ovako? Sve ovo je ispalo sasvim bezveze, posebno jer srž same igre jeste ok, i za igranje single mečeva, za sada isključivo u lokalu, može da posluži ako baš volite tenis i ne smeta vam što nema Đokovića.