Legenda o kralju Arturu i o njegovim vitezovima Okruglog stola dugo vremena je nerazmrsiva misterija. Mnogi od nas su imali priliku da pogledaju bezbroj dokumentarnih filmova na tu temu ali nikada nijedna emisija nije uspela da pruži konkretne dokaze o ovom legendarnom liku. Artur kao mitska ličnost je bio svojevrstan izazov za umetnike širom sveta koji su kroz svoju prizmu želeli da prikažu ovog mitskog vladara. Kao ponosan komandir elitne jedinice vitezova, Artur je sa svojim legendarnim mačem Ekskaliburom mogao da pokosi bezbroj protivnika jednim udarcem i na taj način je unosio strah u kosti svojim budućim protivnicima. Mnoge igre su pokušale da dočaraju ovu legendu sa više ili manje uspeha. Od 2D tabačina, preko strateških igara i point and click avantura, legenda o Arturu je bila odličan izgovor da se na ekrane naših računara donesu ostvarenja koja će pažljivo obraditi ovu priču i na jedan jedinstven i interaktivan način nam pružiti uvid u lik i delo ovog misterioznog čoveka. Ako ste mislili da je inspiracija presušila – prevarili ste se. Mali dizajnerski tim pod okriljem čuvene izdavačke kuće Team 17 nam je doneo igru Sword Legacy – Omen koja sa jedinstvenim zapletom pokušava da nas uvuče u ovaj svet i da nam prikaže borbu male družine protiv nadmoćnijeg neprijatelja koji je kidnapovao lejdi Igrejn sa namerom da se osveti i da Britaniju baci na kolena.

Na početku, može se samo reći da ljubitelji poteznih RPG-ova itekako imaju čemu da se raduju kada je ovaj naslov u pitanju. Posle generalno slabog Pillars of Eternity: Deadfire-a i iznenađujuće dobrog Divinity: Original Sin serijala, Sword Legacy: Omen je novi takmičar za tron među poteznim RPG-ovim kada je priča u pitanju. Pošto se oslanja generalno na istorijske i poluistorijske činjenice, reference koje ste imali priliku bezbroj puta da primetite pružaju odličan osećaj poznatog sveta i na kvalitetan način vam pružaju nov uvid u svet post-rimske Britanije. Bogata postava živopisnih likova savršeno doprinosi atmosferi i to je ono što na prvi pogled se može primetiti čim uđete u igru. Dobro razvijen taktički sistem će vam pružiti odličnu zabavu tokom borbe i zaista nećete primetiti vreme kako leti dok nemilosredno sečete protivnike krune Pendragona. Iako deluje dosta jednostavno, ovaj naslov je veoma rafinisana mešavina interaktivne stripske naracije i detaljne strateške borbe u kojoj je pravilno postavljanje jedinica ključni faktor za pobedu. Borbeni sistem je robustan sa velikim brojem stavki koje treba uzeti u obzir ali sa malo strpljenja i volje za čitanjem, brzo ćete proniknuti u sve tajne borbene mehanike prisutne u ovoj igri. Sve ovo je praćeno sa jedinstvenim umetničkim stilom koji je na samom početku trebao da izgleda diznijevski da bi se igra približila ljubiteljima umetničkog pristupa koji je korišćen u čuvenom crtanom filmu Mač u Kamenu iz 1963-će godine. Primetno je od samog početka koja je bila namera developera i takođe toplo pozdravljamo promenu umetničkog pravca u jedan ozbiljniji i mračniji stil koji savršeno odgovara priči koja se odvija pred vašim očima. Iako na prvi pogled deluje kao interaktivni strip, narativni segment je dovoljno dubok i dijalozi su veoma dobro koncipirani. Imaćete osećaj da ne čitate samo strip nego da čitate storyboard za neki ozbiljniji history/fantasy blokbaster koji nije samo popcorn film nego i delo koje ima dušu od uvodne špice pa sve do kraja.

Sa prosečnih 30-ak i više sati, ovo ostvarenje će vam pogoditi sve žice pod uslovom da ste ljubitelj legende o kralju Arturu.

Ako se okrenemo malo više na mehaniku borbe, sve standardne pikanterije koje ste imali priliku da sretnete u igrama poput Banner Sage ili X COM-a su i ovde prisutne tako da ćete se posle par sati i nekih novosavladanih mehanika osećati kao kod kuće. Svest o okruženju u kome se vaša družina nalazi je veoma bitna jer dosta faktora se mora uzeti u obzir prilikom borbe. Skaliranje veštačke inteligencije protivnika je dobro urađeno tako da nećete imati “koske” već u drugoj ili trećoj misiji gde će vam protivnici napraviti holokaust na ekranu do granice frustracije kao da igrate naslove iz Souls serijala. Završavanjem kvestova dobijaćete brojne iskustvene poene koje ćete moći da trošite na unapređivanje osobina svojih saboraca i učenje naprednih tehnika koje se mogu pokazati veoma korisnim. Tu se naravno nalaze i neizostavne bitke sa Boss-evima kojih ima u sasvim dovoljnom broju i  koje će istestirati vaše strateške veštine do maksimuma. Zbog ovakvog pristupa, kvalitet levelovanja vaše družine je veoma bitan. Svaki od članova poseduje jedinstven sistem borbe i oružja koja moraju da funkcionišu u sinergiji. Adekvatno planiranje će možda delovati kao igra šaha ali supešan kraj svake bitke pruža jedinstven osećaj koji će vas terati da igrate još. Iako se čini na prvi pogled da mikromenadžment dominira ovim naslovom, to nije uopšte negativna stvar. Razumevanje mikromehanika vam pruža prednost na makro nivou do granice da ćete u svaku bitku ući potpuno spremni da protivniku skinete glavu sa ramena u par poteza.

Vizuelni prikaz u ovom naslovu je nešto što ga definitivno izdvaja iz mora sličnih ostvarenja. Realizam je prisutan u dizajnu likova ali samo okruženje je urađeno stripski. Na taj način se dobija najbolje iz oba sveta. Igra koja ima odličan vizuelni doživljaj koji ne zahteva užasno jaku mašinu sa dobrom borbom koja će od svakog igrača napraviti iskusnog strateškog vuka. Pogled je tipično izometrijski koji ste imali priliku da vidite u bezbroj naslova kao što su Satellite Reign ili Warhammes Inquisitor Martyr. Naravno ne smemo zaboraviti ni Diablo koji je i započeo sve ovo. Khm, Diablo 3 se nije desio itd. Iako poklonicima moderne škole vizuelnog prikaza ovaj naslov može delovati siromašno, sama poenta je u tome da se sa grafičkim efektima ne skreće previše pažnja igraču sa radnje nego da sve funkcioniše u skladnom odnosu. Animacije likova su tečne i detaljne a kontrola je veoma precizna.

Na žalost, muzička podloga nije ništa posebno. U pitanju su klasični srednjevekovni muzički akordi koje smo mogli da čujemo u bezbroj igara sa sličnom tematikom. Način na koji su inkorporiranu u samu igru je veoma specifičan. Zbog same dinamike borbe muzika nije napadna nego se veoma dobro uklapa i dinamički se menja u zavisnosti od intenziteta. Nažalost developerima moramo uputiti zamerku na temu glasovne glume koje nažalost u ovoj igri nema. Stvarno velika je šteta što kod ovako intenzivog storytelling naslova ne postoji glasovna komponenta jer bi mu to baš dalo “dušu”.

Na kraju, ova igra je definitivno vredna vašeg vremena jer je sporijeg tipa i daje vam priliku da primenite raznovrsne strateške pristupe kada je u pitanju “goli” opstanak vaših saboraca. Svaki smrtni ishod vas može dodatno dekoncetrisati i savetujemo pažljivo planiranje i snimanje pozicija. Sword Legacy: Omen je dobra igra koja će ljubiteljima poteznog RPG-a doći kao melem na ljutu junačku ranu. Ako ste fan ovog žanra, nikako nemojte propustiti ovaj naslov!

Sword Legacy: Omen (PC)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni Utisci

Sword Legacy Omen je naslov koji je definitivno vredan vremena svih ljubitelja poteznih strategija. Nažalost zbog određenih tehničkih ograničenja ne može da se prikaže u punom sjaju mada verujemo da fanovima to neće predstavljati neki veći problem