Monster Hunter igre su prolle dug i iscrpljujuć put od prvog izlaska, pa do naslova koji je izašao početkom godine na sve popularne platforme. Niša koja je umela da zainteresuje samo određenu publiku, ali ga je ta publika negovala ovaj naslov kao nikada do sada. Sa Monster Hunter Worldom, Capcom je zakoračio u novu eru, izbacivši igru i za PC platformu i ujedno pobivši apsolutno sve predrasude da je ova igra isključico za publiku iz Azije. Brojke su pokazale koliko su grešili, a to već i sami možemo da kažemo jer popularizacija japanskih igara rapidno raste na zapadu.

Monster Hunter World je doneo dosta promena, svežina, a i prilagođavanje toj ”zapadnoj” publici. To nije bilo obavezno loše, jer je igra doživela tranziciju u mainstream vode. Naravno, neke ključne stvari, mehanike i sve ostalo su bile prilagođene, da kažemo, ne hardcore publici, ali ponovo, ništa od toga nije drastično menjalo užitak. Srž je ostala ista, lovite čudovišta, od onih najmanjih, do onih abnormalno ogromnih koji zauzimaju sav prostor na ekranu. Zanimljivo je da je tako jednsotavna mehanika, toliko bila zarazna, ne samo u Worldu, već i u svim ostalim do sada. Jeste da je ova igra neverovatni grind grind i grind, ali to nikada nije dosadno. Ipak, World je nekako, malo odšetao od svojih predaka, malo se udaljio od poente, malo dizajna, malo gameplaya. To je bilo to, ali ponovo ne najbolja Monster Hunter igra na svim platformama.

Za najbolju igru serijalu važi nastavak sa imenom Monster Hunter Geenerations. Nekako su najbolje Monster Hunter igre uvek krasile handheld konzole, a to je bio slučaj i sa ovim naslovom. Generations je izašao 2015 godine i odmah postao jedan od najboljih, ako ne i najbolja igra u ovoj franšizi. Teško je objasniti igračima koj nikada nisu zaronili u ovaj svet, šta je toliko drugačije. Jednostavno rečeno, igra je bila kompletna, napokon sazrela i dobili smo sve šta smo ikada želeli da imamo u njoj.  Ne samo da je imala dosta zarličitih oružja, raznolikih misija i sve ostalo, nego je mehanika borbe tada već bila dovedena do savršenstva.

Tri godine nakon inicijalnog izlaska za 3DS konzolu, stiže nam Monster Hunter Generations Utimate za Nintendo Switch. Naravno, igra je izašla još prošle godine na japanskom tržištu, ali 2018 slavimo kada je igra napokon doša na zapadu. Koliko god da je običan Generations bio kompletan, uvek je nešto falilo, a sve to je nadoknađeno u ovom naslovu. Ne samo da imamo sva čudovišta, monstere iz originalnog, već su broj povećali za više od 50%. Uzmite u obzir da je običan Generations imao preko 600 zadataka, questova koje ste mogli da završite. Sada zamislite samo brojku da Generations Utimate ima preko 1100 questova koje možete završiti. Igra je bukavlno prepunjena sadržajem, toliko da apsolutno niko ne zna šta da radi sa tim. Moramo da napomenemo, ovo je naslov koji morate voleti, kompletno, kako bi završili apsolutno sve šta želite. Ovo nije igra koju možete krenuti malo i prekinuti kroz deset petnaest minuta.

Svaka misija, zadatak ili lov, će vam pre startovanja pokazati koliko vam prosečno trebati vremena da završite. Misije mogu da budu od 20 minuta pa na gore, do preko sat vremena. Znači, sat vremena slaying čudovišta sa ne tako intuitivnom mehanikom i načinom borbe. Morate da budete uporni i odlučni ukoliko želite da se upustite u ovu avanturu. Tvrdokorni fanovi znaju o čemu pričamo, dok za nove možda izgleda strašno. Ali i nije baš tako, užasno kao što može da zvuči. Najzanimljiva stavka u svemu tome je, pogotovo na početku, što svako čudovište ima foru kako može da se ubije. Praktično morate da izučite čudovište, vidite njegove vrline i mane, i onda napadnete. Samo to istraživanje u borbi i van nje, prilagođavanje svakom sledećem neprijatelju je glavni sastojak ove igre. Nebitno koliko želeli da ovu igru brzo završite, jednostavno ne možete. Ovo je naslov u koji treba da uronite punim plućima i doživite ga, osetite i odigrate.

Naravno, mehanika je ostala identična, jer nije bilo potrebe menjati je, ali igranje na malo većem ekranu, u handheld modu, ili na TV-u, na televizoru je definitivno prednosta za ovu igru, u odnosu na 3DS verziju igre. Ovo je jedan od onih naslova gde ne vredi menjati mehaniku. Kao što smo već napomenuli, sve je u praćenju pokreta i prilagođavanju neprijatelja. Manja čudovišta će biti tu čisto da vam ne bude dosadno na putu do vaše mete, čudovišta koje trebate uloviti. Kada dođete do njega, tada počinje izazov. Zamislite Monster Hunter igru i lovljenje svakog čudovišta kao borbu protiv nekog Bossa u igri. Znači ukoliko imate 1100 misija u ovoj verziji, to znači da će minimum 900 njih biti na nivou boss fajtova iz nekih drugih igara. To je ono šta ovu igru čini zanimljivom i šta vas tera da budete bolji i bolji

Grafički gledano, igra jeste unapređena u odnosu na Nintendo Switch verziju. Jeste da se koriste isti asseti, teksture u nekim trenucima, ali je rezolucija podignuta i u nekim trenucima sve izgleda kristalnije. Naravno da se ne može uporediti sa 3DS ekranom, ali nekako imamo osećaj da je sve moglo da izgleda malo bolje. Daleko od toga da izgleda užasno, ali znate, očekivali smo da bude malo ispeglanije.

Monster Hunter Generations Ultimate (Nintendo Switch)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Monster Hunter Generations Ultimate možda nije tehnički najbolji naslov u franšizi. Ne može ni biti pored fantastičnog Worlda koji je izašao ove godine, ali je definitivno najkompletniji i verovatno najbolji po kvalitetu i borbenoj mehanici. Dolazak na zapad je ispunjenje sna svakog hardcore fana franšize, a i oni koji nikada nisu zaronili u ovaj fantastičan MH svet, mogu to učiniti sa verovatno najboljom igrom u franšizi.