Ozbiljne vožnje i portable konzole i nemaju neku preterano značajnu istoriju, ako izuzmemo Gran Turismo sa PSP-a (da, to se stvarno desilo) uglavnom su u pitanju loši portovi sa velikih sistema ili zezalice, kart raceri, u današnje vreme i one užasne vožnje sa mobilnih telefona. Nintendo Switch kao hibridni sistem svakako ima i po neku ozbiljniju vožnju tu i tamo, GRID Autosport nije bio loš, ali ovako ambiciozan trkački naslov a da je rađen posebno za Switch nismo videli do sada.

Šta je onda Gear.Club Unlimited 2? Ironično, ova igra potiče sa mobilnih, prvi deo bio je samo na iOS/Android uređajima (kasnije bez mnogo izmena ašovom prebačen kao mrtva krtica na Switch), ali sa nastavkom koji je inače stigao 2018. godine, nekadašnji autori V-Rally i Test Drive Unlimited su rešili da stvar uozbilje i naprave jednu pravu sim-cadu ekskluzivno za Nintendov hit sistem. Sećate se Test Drive Unlimited igara? Nisu bile loše, prve su uvele open world lutanja u igre ovog tipa, kao i mnoge druge elemente koje će kasnije usavršiti i proslaviti igre kao što je Forza Horizon. Ipak, toga ovde nema. Zbog ograničenja Switch hardware-a, nemamo slobodno lutanje ali postoji ogromna mapa sa 250 trka, time triala i drugih aktivnosti raspoređenih po izmišljenim stazama nalik onima iz starih Test Drive ili još starijih Need for Speed igara. Automobili su full licencirani i izgledaju super, u osnovnoj verziji igre ima ih oko 50 a svaki možete da kupite i modifikujete u vašoj garaž. Nisu sad to modifikacije u fazonu Need for Speed Heat tjunovanja izgleda, niti bilo šta slično robustnom tehničkom sistemu iz Forze, ali… nije loše. Sve što ovaj naslov ima kako god da je odrađeno svakako dolazi kao prijatno iznenađenje.

Moj screenshot direktno iz Switcha – verujte, ovo u portable modu izgleda mnogo bolje.

Najveća mana je što ne postoji nikakav quick race mod gde bi mogli da isprobate sve automobile i staze iz igre odmah, izbor postiji samo između karijere, gde ćete se postepeno provlačiti kroz priču otključavajući sve lagano, ili multiplayer gde je više toga otključano od starta. Dobra stvar u vezi multija ovde je što pored standardnog online moda ima i lokalni split screen u kome možete igrati na pola ekrana sa drugim igračem a neće vam ni trebati dodatni kontroleri, već samo Joy-Coni okrenuti na stranu! Baš kao u Mario Kartu 8. E sad, još kad bi igra uspevala da izvuče perfromanse na Switchu blizu onih iz Mario Karta… Frame rate i u single playeru nije baš najsjajniji ali možete se navići, dok u split screenu već postaje dosta nepodnošljiviji. Ako uspete da se izborite sa frame rate-om, drugi problem mogu biti kontrole, mada nakon par updejtova Gear.Club 2 je moguće igrati i korišćenjem ZL i ZR trigera za kočnicu i gas, što donekle olakšava stvari. Fizika po defaultu ima dosta uključenih pomoći kao što su automatsko kočenje, idealna linija itd, ali kada ih ugasite stvar postaje dosta bolja.

Svakako Gear.Club Unlimited 2 već duže vreme postoji na Nintendo Switchu, vremenom su dodavani i razni updejtovi kao i brojni DLC paketi sa novim automobilima i izazovima, među njima se ističe Porsche paket, ali pravi razlog zbog kog se bavimo ovom igrom danas u 2020. je nedavni izlazak Tracks Edition-a, koji je dobio i nezavisno fizičko izdanje.

Gear.Club Unlimited 2 – Tracks Edition donosi odmah sav sadržaj koji je do sada objavljen za Gear.Club Unlimited 2 što uključuje sledeće DLC pakete: Arrows, Checker, Hazard i Wings, kao i veća proširenja Gear.Club Classics DLC i Ace of the Road DLC. Tu je i skroz nova kampanja koja se ovoga puta zasniva na pravim trkačkim stazama koje ova ekspanzija donosi, u pitanju je pet staza među kojima je i legendarni Le Mans 24. Tu je i pet novih automobila za motorsport kao i 13 modela koji su spremni za “Enduarance Championship” novu kampanju. Tu je i skoz novi time attack mod gde svaka kombinacija automobila i staze ima svoj online leader board, nice!

Tracks Edition je dodatno uozbiljio Gear.Club 2 čineći ga definitivnim sim-cade iskustvom na Switchu koje sada ima poprilično raznovrsnu ponudu automobila i staza, a i novi fokus na profesionalne trke. Ne mogu da kažem da je ovo Switchov Gran Turismo ili Forza Motorsport, ali recimo Project CARS, bez problema, a nije kao da postoji nešto bolje na sistemu.


Ova verzija igre izašla je 27. avgusta za Nintendo Switch kao digitalno ali i fizičko izdanje.

Gear.Club Unlimited 2 Tracks Edition (Switch)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Na Nintendo Switchu teško da može bolje. Ako ste fan Forza Horizon, GRID ili starih Test Drive igara, a želite slično iskustvo samo za poneti, pristupite ovoj igri sa malim očekivanjima – možete samo da se prijatno iznenadite. Gear.Club Unlimited 2 je i u svom osnovnom izdanju imao svašta da ponudi a sa Tracks Editionom koji donosi novu Endurance karijeru sa pravim poznatim stazama, dodaje se i pravi motorsport kao disciplina u već obimnu ponudu. Tehnički aspekt nije savršen, ali kada vidite šta su sve uspeli da ubudže u ovaj mali Switch naslov teško je ne progledati kroz prste.