Za nekoliko igara možemo da kažemo da su ”pobedile” po broju platformi na kojima su izašle. Naravno, tu je nezaobilazni Skyrim koji je izašao na apsolutno sve platforme. Ipak, Blizzard planira da preuzme taj tron sa svojim superhitom, Diablo III naslovom. Do sada, Diablo 3 se pojavio na PC, Xbox 360, PS3, PS4, Xbox One konzolama, a sada smo napokon dobili i Nintendo Switch verziju. Okej, pored najave za novu Diablo Immortals igru za mobilne telefone, mislimo da ipak Blizzard pobeđuje po broju ”popularnih” konzola gde je izašao njihov hit. Bilo kako bilo, Diablo 3 je najavljen na jedom od Nintendo Directa i iznenadio je mnoge fanove. Jeste da je ovo wet dream come true, ali niko nije bio siguran kako će Blizzard realizovati ideju da portuje toliko haotičnu igru, u kojoj se dešava toliko stvari istovremeno, na jednu malenu, slabašnu platformu kao što je Nintendo Switch.

Diablo III Eternal Collection je kompilacija svega šta je do sada izašlo za ovaj naslov. Tu imamo osnovnu kampanju, Reaper of Souls ekspanziju i Rise of the Necromancer DLC, koji je vratio jednu od omiljenih klasa u igri. Činjenica je da se Diablo 3 od prvog pojavljivanja na PC platformi dosta promenio. Izbačene su neke stvari koje su iritirale igrače, kao što je Auction House, izbalansirani su dropovi oprema, što je bio drugi najveći problem. Težina je takođe pretrpela male promene, najviše u segmentaciji i rastu težine u Torment nivoima, kao i balans likova sa kojima igrate. U međuvremenu nam je došao i Necromancer koji je upotpunio D3 Roster i dao još jedan razlog da ga ponovo zaigramo. Ovaj naslov je jedan od onih koji su godinama sve bolji i bolji. Da ne zaboravimo i ubacivanje sezona, preko kojih možete dobiti ekskluzivne nagrade (for free, nema premium modela hvala bogu), opremu, familiare, oružja i tako dalje. Kao što možete i da zamislite, funkcionišu na sistemu kao u Fortnite, Paladins, PUBG i bilo kojim drugim online based igrama. U trajanju od nekoliko meseci, traje specijalni događaj koji vas nagrađuje u odnosu na to koliko napredujete u igri, kompletirate zadatke i questove, i porazite određene neprijatelje. Generalno gledano, kako godine prolaze, Diablo 3 postaje sve kompletniji naslov. Uvek kada mislimo da smo dobili sve ikada, Blizzard nas iznenadi nečim novim i oduševi svoje fanove (sem najave za Diablo Immortals).

Naravno, to je sve šta dobijamo i u Nintendo Switch verziji. Sama pomisao na sve to je fantastično, mogućnost da igrate Diablo bilo gde, bilo kada, nebitno da li u online ili offline modu. Kao što smo već napomenuli, najveći strah koji nas je pratio od najave, pa sve do igranja ove verzije igre su bile peformanse i prezentacija na Switchu. Očekivali smo da će se stvoriti neki problem, da nešto neće dobro raditi. Pa, očekivali smo neko razočarenje, jer je ipak to Nintendo. Ipak izgleda da, kako vreme prolazi i dolaze nam više i više portova popularnih igara, svaki sledeći radi sve bolje.

Fantastična stvar koja krasi ovaj port je to da performanse nikada ne padaju, nebitno da li ste na početku igre, da li ste na poslednjem Chapteru na putu ka poslednjem fajtu protiv Diabla, ili na Torment 6 nivou težine kada je apsolutni haos gde god da krenete. Igra radi stabilno i savršeno u svakom trenutku. To je stvar koja nas je najviše oduševila kod ovog porta, ali isto tako, to je stvar koja nas je i najviše iznenadila. Poznato je bilo da je igra umela da štucne tu i tamo na X360 i PS3 konzolama, a kasnije i na Xbox One i base PS4. Ovde je sve ispeglano do savršenstva, rock solid 60 frejmova po sekundi. Pored toga, grafički prikaz je isto tako neverovatan.

Na početku, zbog malo duže pauze igranja Diablo 3 igre, pomislili smo da su neke animacije izbačene, jer smo igrali u handheld modu i nismo videli baš svaki detalj. Mislili smo isto tako da je fizika malo osakaćena u ovoj verziji, i da je generalni grafički prikaz prilagođen slabašnom hardware-u. Tek kada smo se navikli na mali ekran, a kasnije prešli na igranje i u docket modu, videli smo da ova verzija ima  i najsitniji detalj koji je krasio druge konzolne verzije. Ništa ne fali, sve je tu, čak i fizika svih neprijatelja koji pokušavaju da vas ubiju u svakom trenutku. Fascinantno je koliko neprijatelja može istovremeno stati na ovako malenom ekranu.

Upravo zbog toga, zbog nekog stress testiranja smo i izabrali poslednjeg lika koji se pridružio D3 rosteru – Necromancer. Poznato je da se on oslanja na dizanje neprijatelja iz mrtvih kako bi se borili za vas. Isto tako, uništavanju leševa, bolje rečeno, stvaranja bombi od istih kako bi se napravilo još leševa. Generalno gledano, Necromancer je najzahtevnija klasa kada je hardware u pitanju u Diablo 3 igri. Pored svih ostalih neprijatelja, računajte da ćete vi stvoriti još duplo toliko na ekranu, da se bore za vas, plus u ceo taj miks pomešajte krvave eksplozije koje ćete inicirati na nivoima. Čak nakon svega, igra je radila fluidno kao i na uvodu prvog Chaptera.

Online i local multiplayer rade baš kako je i zamišljeno. Činjenica da Switch nema lan port ne pravi nikakve probleme u online mečevima. Sve radi kako treba, kao i na bilo kojoj drugoj platformi. Ipak, zanimljiva stavka je u lokalnom igranju. Jedan par JoyConova može se podeliti i dozvoliti da dva igrača uživaju u igri. Što znači, sa dva para možete napraviti party od četiri igrača. To je poprilično dobra zamisao i egzekucija te ideje, jer iako tako maleni, svaki deo joycona odlično funkcioniše u igri. Već smo pričali u prošlim recenzijama kako su kontrole na gamepadu u svakom smislu savršeno odrađene. Sve je intuitivno i ”tu”. U nekim trenucima je čak borba dosta bolja nego u kombinaciji tastatura+miš. Sve to je preneto i na Nintendo Switch konzoli.

Diablo III Eternal Collection (Nintendo Switch)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Diablo III Eternal Collection je perfektno odrađen na Switch konzoli, i pravo je uživanje igrati ga na ovoj platformi, nebitno da li sami ili sa nekim. Sama pomisao da je sada moguće da Diablo III ponesete gde želite, kad želite i uživate u igri nebitno gde ste, nas ubacuje u totalno novu dimenziju uživanja. Ovaj naslov je tokom godina toliko ispeglan, da za sada, posle mnogo sati provedenih uz ovu igru, nismo uspeli da nađemo mane koje bi nas odbile od njega. Diablo III jednostavno nema konkurenciju kako na drugim platformama, tako sada na Nintendo Switch konzoli.