Koliko smo samo Switch opisa započeli sa ”još jedan Wii U port”, ni sami ne znamo. Logično je na kraju krajeva, kao što smo jednom rekli, divne igre su izašle na toj konzoli, a samo njih pet ipo je uspelo da ih odigra, jer jelte, popularnost konzole kao i ona sama bila je obskurna u svakom pogledu. Switch je zato savršena platforma da Nintendo ispravi svoje greške koje je načinio u prošlosti i podari nam ove sjajne igre, ili makar drugim igračima, koji vole N brend ali se ipak nisu upuštali u skrnavu Wii U avanturu i trošili keš na mrtvom proizvodu.

Sa izlaskom Super Mario 3D World za Wii U, koji važi za možda, najbolji platformer u industriji, dobili smo derivat te igre u vidu malenih avantura Toada, male slatkaste pečurke. To su bili, pa naizgled bonus nivoi u kojima ste mogli da malo razvijate vijuge na drugi način nego u klasičnoj Mario igri. Dok ste u osnovnoj igri uživali u divnom haosu Mario dizajna, ovde ste više gledali kako da razmišljanjem rešite zagonetke i dovedete Toada do krajnjeg cilja, svoje zvezde, na malenim kockastim nivoima. Nintendo je jednostavno ubacio jednu igru unutar druge, iako nisu bili svesni. Vremenom, nakon izlaska SM3D World, Nintendo je uvideo popularnost tih nivoa i odlučio da još malo izmuze kravu, lansirajući totalno zaseban proizvod, igru koja će obuhvatati Toadove avanture pod nazivom Captain Toad: Treasure Tracker.

Igra naravno, nije razočarala. Izašla je godinu dana nakon SM3D World i oduvala je publiku. Jednostavnost dizajna i prelepe, slatkaste grafike u kombinaciji sa preslatkim glavnim junakom zapakovanom u sjajne male zagonetke i mozgalice je osvojilo publiku. Dobili smo preko šezdeset sjajnih nivoa u kojima smo mogli da testiramo koliko smo, zaostali ili vešti u rešavanju interaktivnih zagonetki.

Koncept je bio poprilično jednostavan. Svaki od nivoa je u obliku jedne velike kocke, sa tajnim prolazima, prostorijama i putićima koje trebate pronaći i kompletirati taj nivo. Naravno, za svaki deo nivoa, potrebno je triggerovati određene stvari, rešite par malih datih zagonetki kako bi napredovali. U svakom trenutku ste mogli da okrećete celu mapu kako bi imali bolji pregled na ceo nivo, tako da vam nešto ne promakne i kako bi pokupili sve dodatne, bonus stvarčice sa nivoa. Za razliku od Mario igara, Toad ne može da skače, jer ima pretežak ranac na leđima u kojem trpa svo blago koje nalazi. Tako da je sve svedeno na manipulisanje nivoa i pronalaženje pravog puta. Na touch ekranu ste mogli da pomerate određene platforme, rotirate stvari a duvanjem u mikrofonu ste održavali platforme u vazduhu preko kojih ste morali da pređete.

Četiri godine kasnije, malo toga je promenjeno u konceptu gameplaya. Naravno, sve je prilagođeno Switch konzoli, tako da ukoliko igrate u Docked varijanti, na svom TV-u, manipulaciju nivoa ćete raditi desnim JoyConom, koji će vam služiti kao pointer. Ukoliko igrate u Handheld modu, onda ćete koristiti mogućnost touch ekrana, isto kao što je bilo moguće na Wii U. Jedina mana igranja na TV-u je to što je pointer uvek vidljiv, i zbog toga je malo, pa dekoncentriše i smeta sa vremena na vreme, ali posle određenog vremena se jednostavno naviknete. Generalno gledano Docked mod je naravno lepši jer daje 1080p rezoluciju i vide se svi najsitniji, divni detalji na svakom nivou, dok je nekako, pravo uživanje igrati u Handheld modu, kako zbog touch kontrola tako i zbog činjenice da je Captain Toad igra koja je savršena za on-the-go igranje u kratkim intervalima.

Od dodatnih nivoa, tu je Pixel Toad mod u kome je potrebno naći pixelizovane pečurkice na nivou i kliknuti na njih. Poprilično lagan i opuštajuć mod koji će biti samo dodatna zanimacija svim igračima. Tu je i mod za dva igrača, gde će vaš prijatelj, devojka, član porodice pomagati tako što će nišanjenjem drugim joyconom ubijati sve neprijatelje na nivou. To može biti zanimljivo ukoliko neko od mlađih igrača igra ovaj naslov, a vi mu pomažete tako što mu uništavate sve prepreke i prepuštate mu logičke zadatke, gde se može opustiti i odlučiti koji će biti sledeći korak.

Na žalost, tu ima i par mana. Captain Toad na Wii U konzoli je imao nekoliko nivoa koji su bazirani na SM3D World. Ti nivoi su, iz nekog razloga, izbačeni iz Switch verzije a njih su zamenili slični, inspirisani Super Mario Odyssey igrom. Mi se iskreno nadamo da će ti nivoi biti vraćeni nekada, ili se možda čeka reizdanje Super Mario 3D Worlda za Switch, i možda ćemo tada videti te sjajne, sada već, nepostojeće nivoe na Switch verziji.

 

Captain Toad Treasure Tracker je odlična igra, koja je totalno slučajno našla život i dom kod fanova Nintendo konzola. Derivat jednog sjajnog platformera je ispao odlična logička mozgalica kako za starije tako i za mlađe. Ipak, ovo je apsolutno ista igra kao na Nintendo Switch konzoli, tako da ko je već jednom odigrao, ne dobija ništa novo, a oni koji nisu imali prilike da uživaju u Toadovim avanturama, jednostavno, dužni ste sebi ovo iskustvo.

Captain Toad: Treasure Tracker (Nintendo Switch)

Finalni utisci

Captain Toad Treasure Tracker je odlična igra, koja je totalno slučajno našla život i dom kod fanova Nintendo konzola. Derivat jednog sjajnog platformera je ispao odlična logička mozgalica kako za starije tako i za mlađe. Ipak, ovo je apsolutno ista igra kao na Nintendo Switch konzoli, tako da ko je već jednom odigrao, ne dobija ništa novo, a oni koji nisu imali prilike da uživaju u Toadovim avanturama, jednostavno, dužni ste sebi ovo iskustvo.