Neke video igre zbog svoje jednostavnosti uspevaju da ostanu večno zabavne. Baš kao Tetris, Pac-Man ili druge antičke jednostavne, ali pakleno zabavne igre čija pravila znaju i vaši baba i deda. Bomberman serijal (jedno vreme poznat u Evropi kao Dyna Blaster) postoji od ranih osamdesetih godina i iskreno govoreći, nije se mnogo menjao – jer nije bilo ni potrebe.

Baš kao i 1983, i mnogo puta do sada, preko mnogih generacija, Konami je objavio još jedan Bomberman derivat prošle godine i to ekskluzivno za Nintendo Switch. Sada isti Super Bomberman R stiže i na PlayStation 4, Xbox One i PC! Ovaj nastavak predstavlja i svojevrstan reboot serijala, jer uvodi skroz novu priču, koja je ovoj igri potrebna koliko i Silent Hill licenca Hideu Kojimi. Svakako, simpatično animirana pričica je tu da bismo imali raznovrsne svetove i bosseve na kraju svakog, u fazonu veoma dobrih Bomberman igara sa SNES-a koje su nas vukle da igramo dalje i dalje samo da bismo videli dizajn novog sveta. Priča koju je moguće igrati i u sjajno zabavnom co-op modu, provešće naše heroje bombaše kroz 50 različitih stejdžova.

Postavljanje bombi po lavirintu u brzini dok taktički planirate vaše sledeće poteze izbegavajući neprijatelje, ili eksplozije bombi od drugih igrača pumpa adrenalin, pruža sjajnu zabavu i frustraciju na identičan način kao i pre 30 godina. Formula je ista, čak su i power up ikonice iste kao u starim nastavcima. Nema mnogo dileme, u pitanju je idealan “pick up and play” naslov za koji vam neće trebati dugi tutorijali i obuke.

Sjajan multiplayer mod je tu naravno, može čak igrati do osam igrača u lokalu, a postoji i poprilično dobro isplanirana online liga, malo po uzoru na eSports. Svi custom mečevi se mogu do detalja podesiti, a najbitnija opcija za retro nostalgičare je naravno tu – mogućnost prebacivanja sa modernog izometrijskog pogleda (slika gore) na oldschool top down perspektivu (slika dole). Pored Bombermana i njegove braće u drugim bojama, moguće je otključati i druge likove u koje spadaju i neke KONAMI-jeve legende. Tu je Vic Viper iz Gradiusa, Simon Belmont iz Castlevanie, pa čak i Pyramid Head iz Silent Hill 2! Kroz kasnije update-ove dodati su i mnogi drugi likovi kao i skroz novi modovi igranja (3 na 3 arena). Pažnja kakvu zaista nismo očekivali od današnjeg KONAMI-a. Izdali su naslov za koji su zapravo uposili deo originalne ekipe iz Hudson Softa i ispoštovali su svoju istoriju kroz dodatne likove! Ovo nas sve podseća na davno vreme kada je KONAMI bio žestoko bitno ime u svetu video igara.

Sada kada je Super Bomberman R napokon stigao i na druge nove konzole i PC, svaki sistem dobio je po ekskluzivnog lika. Tako da na PlayStationu imamo Ratcheta, na Xbox-u bombe može da ostavlja Master Chief a na PC-u… ne nije Geralt, već P-Body iz Portala 2. Update za igru koji je stigao u Junu 2018. još više odvodi stvari u kompletno bezumlje sa dodavanjem WWE kečera (i game streamera) Xavier Woodsa u sve verzije, kao i likove iz Metal Gear Solid serijala! Da, u novoj KONAMI igri možete kontrolisati ponovo Solid Snake-a, Naked Snake-a i Raidena! Još Snake-u glas daje David Hayter, a tu je i Mother Base themed stage, ludilo!

Ako stvarno nikada do sada niste odigrali ni jednu Bomberman igru – blago vama! Otkrijte ovo beskrajno zabavno ostvarenje, idealno sa društvom u lokalu. Za sve ostale, Super Bomberman R je sjajno podsećanje na jednostavnu retro zabavu koja uspešno odoleva vremenu, ali ne donosi gotovo ništa posebno novo osim mogućnosti da igramo Bombermana na današnjim igračkim sistemima sa raznim suludim likovima.