Neke video igre zbog svoje jednostavnosti uspevaju da ostanu večno zabavne. Baš kao Tetris, Pac-Man ili druge antičke jednostavne, ali pakleno zabavne igre čija pravila znaju i vaši baba i deda. Bomberman serijal (jedno vreme poznat u Evropi kao Dyna Blaster) postoji od ranih osamdesetih godina i iskreno govoreći, nije se mnogo menjao – jer nije bilo ni potrebe.

Baš kao i 1983, i mnogo puta do sada, preko mnogih generacija, Konami je objavio još jedan Bomberman derivat prošle godine i to ekskluzivno za Nintendo Switch. Sada isti Super Bomberman R stiže i na PlayStation 4, Xbox One i PC! Ovaj nastavak predstavlja i svojevrstan reboot serijala, jer uvodi skroz novu priču, koja je ovoj igri potrebna koliko i Silent Hill licenca Hideu Kojimi. Svakako, simpatično animirana pričica je tu da bismo imali raznovrsne svetove i bosseve na kraju svakog, u fazonu veoma dobrih Bomberman igara sa SNES-a koje su nas vukle da igramo dalje i dalje samo da bismo videli dizajn novog sveta. Priča koju je moguće igrati i u sjajno zabavnom co-op modu, provešće naše heroje bombaše kroz 50 različitih stejdžova.

Postavljanje bombi po lavirintu u brzini dok taktički planirate vaše sledeće poteze izbegavajući neprijatelje, ili eksplozije bombi od drugih igrača pumpa adrenalin, pruža sjajnu zabavu i frustraciju na identičan način kao i pre 30 godina. Formula je ista, čak su i power up ikonice iste kao u starim nastavcima. Nema mnogo dileme, u pitanju je idealan “pick up and play” naslov za koji vam neće trebati dugi tutorijali i obuke.

Sjajan multiplayer mod je tu naravno, može čak igrati do osam igrača u lokalu, a postoji i poprilično dobro isplanirana online liga, malo po uzoru na eSports. Svi custom mečevi se mogu do detalja podesiti, a najbitnija opcija za retro nostalgičare je naravno tu – mogućnost prebacivanja sa modernog izometrijskog pogleda (slika gore) na oldschool top down perspektivu (slika dole). Pored Bombermana i njegove braće u drugim bojama, moguće je otključati i druge likove u koje spadaju i neke KONAMI-jeve legende. Tu je Vic Viper iz Gradiusa, Simon Belmont iz Castlevanie, pa čak i Pyramid Head iz Silent Hill 2! Kroz kasnije update-ove dodati su i mnogi drugi likovi kao i skroz novi modovi igranja (3 na 3 arena). Pažnja kakvu zaista nismo očekivali od današnjeg KONAMI-a. Izdali su naslov za koji su zapravo uposili deo originalne ekipe iz Hudson Softa i ispoštovali su svoju istoriju kroz dodatne likove! Ovo nas sve podseća na davno vreme kada je KONAMI bio žestoko bitno ime u svetu video igara.

Sada kada je Super Bomberman R napokon stigao i na druge nove konzole i PC, svaki sistem dobio je po ekskluzivnog lika. Tako da na PlayStationu imamo Ratcheta, na Xbox-u bombe može da ostavlja Master Chief a na PC-u… ne nije Geralt, već P-Body iz Portala 2. Update za igru koji je stigao u Junu 2018. još više odvodi stvari u kompletno bezumlje sa dodavanjem WWE kečera (i game streamera) Xavier Woodsa u sve verzije, kao i likove iz Metal Gear Solid serijala! Da, u novoj KONAMI igri možete kontrolisati ponovo Solid Snake-a, Naked Snake-a i Raidena! Još Snake-u glas daje David Hayter, a tu je i Mother Base themed stage, ludilo!

Ako stvarno nikada do sada niste odigrali ni jednu Bomberman igru – blago vama! Otkrijte ovo beskrajno zabavno ostvarenje, idealno sa društvom u lokalu. Za sve ostale, Super Bomberman R je sjajno podsećanje na jednostavnu retro zabavu koja uspešno odoleva vremenu, ali ne donosi gotovo ništa posebno novo osim mogućnosti da igramo Bombermana na današnjim igračkim sistemima sa raznim suludim likovima.

Super Bomberman R
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Super Bomberman R je sjajno podsećanje na jednostavnu retro zabavu koja uspešno odoleva vremenu, ali ne donosi gotovo ništa posebno novo osim mogućnosti da igramo Bombermana na današnjim igračkim sistemima sa raznim suludim likovima.