South Park: Fractured But Whole je dugo očekivani nastavak South Park: The Stick of Truth-a. I bogami, čekanje se isplatilo. Malčice sam se brinuo kada sam saznao da developer Obsidian Entertainment (koji je napravio Stick, kao i pregršt izvanrednih RPG-ova kao što su Fallout: New Vegas, Pillars of Eternity, i Tyranny) neće raditi Fractured, te da je taj posao ostavljen Ubisoft San Francisco-u. Srećom, pisačka i glumačka ekipa nije menjana, a novi developer je u svemu odigrao na pravu kartu.

Čisto za slučaj da ste proveli 20 godina u limbu i niste čuli za South Park, radi se o serijalu satiričnih crtaća za odrasle prepunih klozetskog i (veoma) crnog humora. Priča prati četiri osnovnoškolca i njihove umobolne i nimalo cenzurisane avanture. Stvaraoci serije, Trej Parker i Met Stoun, su dva manijaka kojima ništa nije sveto… Sem prđenja na tuđa jaja. Takav zločin se ne prašta.

sp13

Svi elementi koji su Stick učinili toliko nezaboravnim vratili su se u Fractured-u, ali su podignuti na još luđi nivo. Na primer, u prvoj igri, igrača-a je spopao pedofil preobučen u fotografa i pokušao da ga ubedi da se skine pred kamerama. U drugoj igri, dva popa direktno pokušavaju da ga siluju. U Stick-u, klozetske dogodovštine uspešno su ,,prelažene” prostim spamovanjem jednog dugmeta. U Fractured-u, svaki WC je unikatna mini-igra. U Stick-u, izgled je bio potpuno kozmetički. U Fractured-u, pol, rasa, odeća, itd. imaju direktan uticaj na to kako vas drugi likovi doživljavaju. Primera je bezbroj.

Priča Fractured-a dešava se nedugo posle završetka Stick-a. Mačke ubrzano nestaju u South Parku. Da li ih neko ubija? Kidnapuje? Šalje na Mesec? Kartmen (pardon, htedoh reći The Coon) odbija da trpi tu nepravdu. On okuplja dečake i organizuje superherojski tim zadužen da reši problem nestalih mačaka. Frka nastaje kada se oformi rivalski superherojski tim, kao i Armija Haosa koju predvodi Batersov supervillain alter-ego, Professor Chaos. Dečaci ne samo da moraju da se dokažu kao pravi superheroji u očima grada, već i da pobede protivničke timove koji rade protiv njih. U pravom stilu South Parka, priča odatle postaje sve bizarnija, vodeći u pravcima koje niko normalan ne može da predvidi.

sp09

Prelazak sa Dungeons & Dragons fantazije na Marvel vs DC superherojsku tematiku direktno se ogleda u borbi i izgledu likova. Svaki dečak je superheroj za sebe, sa unikatnim kostimom i moćima. Klajd, na primer, je čovek komarac čije moći su bazirane na lečenju samog sebe ispijanjem protivničke krvi. Džimi je nešto nalik Flashu, sa super-brzinom koja mu omogućava da spašava i leči saborce. Sam igrač ima izbor deset klasa od kojih svaka ima po četiri jedinstvene sposobnosti. Tako se recimo brutalizer klasa specijalizuje za tuču prsa u prsa, dok blaster ima pristup vaternim moćima sa velikim dometom.

Sistem borbe je doživeo preporod. Igrač sada kontroliše timove od po četiri superheroja, a samo bojište je podeljeno na kvadrate po kojima se likovi kreću i u odnosu na koje se meri domet raznoraznih sposobnosti. Blokiranje je zamenjeno prikupljanjem energije za super-napade koji nanose gigantsku štetu i svi imaju sopstvene mini-animacije. Protivnici imaju moćne napade koji obuhvataju određen broj kvadrata i pogađaju sve likove koji se na njima nalaze, uključujući i saveznike. Kreativnom upotrebom udaraca koji odguruju protivnike možete ne samo da im nanesete dodatnu štetu, već i da ih ,,premestite” na način koji će izazvati da slučajno udare svoje saborce.

sp14

Sa tehničke strane, nema puno da se kaže. Fractured izgleda, zvuči i ima tempo identičan kao TV serija. Animacije poput facijalnih ekspresija i penjanja uz stepenice su namenski rudimentarne, a ograničen broj glasovnih glumaca je, opet, veran seriji. Sve što nije direktno preneto sa TV-a, inspirisano je DC-evim i Marvelovim superherojskim filmovima kao što su Hulk, Betmen i X-men.

Fractured se osvrće i na aktuelnu političku klimu na zapadu. Tu najviše mislim na pomamu oko rasizma (prema ne-belcima) i binarnih polova (ideje da pol nije baziran na biologiji već na ličnoj percepciji). Što je vaš lik tamnije puti, to će ga drugi lošije tretirati, a ako odlučite da se ne deklarišete ni kao muško ni kao žensko, reakcije ljudi oko vas će varirati od mržnje, do zbunjenosti, do poštovanja. Naravno, sve je to uvijeno u dozu satiričnog humora. Odrasli policajci tretiraju 10-togodišnjeg crnca kao da imaju posla sa prekaljenim gangsterom. Prljavi seljaci vas pljuju i napadaju jer ste polno neutralni, bez obzira na vaš izgled. Mišljenje Parkera i Stouna o celoj tematici najbolje se ogleda u zblanutoj tišini kojom vaš lik reaguje na takve pojave.

sp04

Tu dolazimo do možda najvažnije osobine Fractured-a. Ova igra je u potpunosti namenjena fanovima South Parka i oni nikako ne bi trebali da je propuste. Ako mrzite seriju ili vas prosto ne zanima, Fractured vam svakako neće promeniti mišljenje. RPG elementi su uprošćeni u odnosu na druge igre tog žanra, i kao takvi neće zadovoljiti zagrižene RPG fanove, ali to ne predstavlja problem jer je fokus ionako na likovima, humoru i atmosferi.

Konačno, ako kao ja već godinama ne pratite seriju, ali vam je ostala u lepom sećanju, onda je Fractured definitivno igra za vas. Osim nostalgije i relaksirajućeg gameplaya, igra vam omogućava da iskusite South Park iz jednog drugog ugla i da ispratite priču kojom se ne bi postidele ni najbolje epizode. Izvrsno parče softvera.